A Kor-Zár verséneklő együttes és a Dunaág Néptáncműhely Külhoni Magyarságért Díjat kapott

Kedden, augusztus 19-én adták át Budapesten a Parlamentben a Külhoni Magyarságért Díjakat. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy a Magyar államnak szimbolikusan is el kell ismernie azokat, akik munkájukkal segítik a magyarság azonosságtudatának megőrzését.

Összesen tíz díjat adtak át, amelyet a miniszterelnök-helyettes javaslatára a kormányfő adományoz a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos, valamint a gazdasági önszerveződés területén végzett kiemelkedő munkáért.

Felvidékről idén a Kor-Zár verséneklő együttes, valamint a Dunaág Néptáncműhely kapta ezt a kitüntetést.

Felvidék egyik legkedveltebb verséneklő együttese a Kor-Zár 1989-ben alakult a nyitrai pedagógiai főiskolán. Hat lemezzel büszkélkedhetnek, melyből a a Mozi 25 éves jubileumuk kapcsán jelent meg. A csapat jelenlegi tagjai: Zsapka Attila (ének, gitár), Miklósné Zsapka Mónika (ének), Zsapka Zsolt (gitár, ének), Fujas Andrej (basszusgitár), Madarász András (pengetős és billentyűs hangszerek), Pikler Attila (hegedű), Varjú Attila (dobok), Sipos Dávid (szaxofon).

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A Dunaág Néptáncműhely több mint száz tagot számlál hat különböző csoportban: Aprók, Cseperedők, Ágacska, Dunaág, Aranyászok, Dunaág Táncklub. A művészeti csoportot 1996-ban alapította Volner Nagy Melinda és Dobsa Tamás.

Rajtuk kívül Miholcsa József erdélyi szobrász, a Segesvári Gaudeamus Alapítvány, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a vajdasági Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes, a Hollandiában élő Tóth Miklós István református lelkész és a Kanadában működő Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség és Magyar Iskola vehette át a díjakat.

Gratulálunk a díjazottaknak!

aTEMPO.sk