Heti listafigyelő – 2015/37. hét

Justin Bieber az Egyesült Királyságban eddig a 2012-es Boyfriend és a 2013-as #thatPower című dalokkal tanyázott a legmagasabban, a második helyen. Utóbbi will.i.am felvétele, Bieber énekel benne. A kanadai sztár most első brit listavezető slágerét ünnepelheti.

Justin Bieber a What Do You Mean? című újdonságát az augusztus 30-án Los Angelesben tartott MTV Video Music Awardson mutatta be. A zenei híradások élére került vele, sokan a díjátadó legfontosabb történéseként azt emelték ki, hogy az énekes elsírta magát a színpadon, annyira meghatódott a közönség ovációjától. A What Do You Mean? a brit rangsorban és a magyar Single (track) Top 40 listán is rajt-cél győzelmet aratott, Németországban a negyedik pozícióba iratkozott fel. A jövő héten az USA-ban is – minden bizonnyal – a csúcson debütál.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: Can’t Feel My Face
Egyesült Királyság – Justin Bieber: What Do You Mean?
Németország – Namika: Lieblingsmensch
Magyarország – Justin Bieber: What Do You Mean?

 

The Weeknd újabb sikerei

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának élére a két héttel ezelőtti listavezető, The Weeknd zeneszáma, a Can’t Feel My Face tért vissza. A kanadai énekes korábban az Earned It című szerzeménnyel, A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című film betétdalával szerepelt a legmagasabban, a harmadik helyen. The Weeknd még egy felvétele található a rangsor élmezőnyében, az ötödik pozícióját a negyedikre cserélő The Hills. Megfelezte helyezéseinek számát az R. City (Rock City) amerikai duó a nyolcadikra előlépő, a Maroon 5-frontemberrel, Adam Levine-nel készült Locked Away című zeneszáma.

A Can’t Feel My Face a brit listán a bronzérmes pozícióban tanyázik. A TOP 10-ben Justin Bieber 83 746 példánnyal a csúcson kezdő újdonsága mellett még egy új belépőre lelünk: Demi Lovato új-mexikói születésű énekesnő a hetedik helyre érkezett meg a Cool for the Summer című szerzeménnyel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban Robin Schulz német lemezlovas-producer Francesco Yates kanadai énekessel készült slágere, a Sugar egy hét megszakítással három hétig állt az élen. Namika marokkói származású német énekesnő vette át a vezetést a Lieblingsmensch című dallal.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban Justin Bieber felvétele mellett további három újdonság szerepel. A Scooter zeneszáma, a Riot a 18., a Szabó Balázs Bandája dala, a Radnóti Miklós verse alapján készült Bájoló a 35., a Stereo 2.0 featuring Players szerzeménye, a Mielőtt elmennél a 39. pozícióban nyitott. A magyarországi rádiók hetedik hete Diplo amerikai producer projektje, a Major Lazer a francia DJ Snake-kel és a dán MØ-val készült slágerét, a Lean Ont sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Disturbed: Immortalized
Egyesült Királyság – The Weeknd: Beauty Behind the Madness
Németország – Motörhead: Bad Magic
Magyarország – Sing Sing: Visszaesők

 

Metálzenészek hete

Ahogy vártuk, az amerikai albumeladási rangsor csúcsán a Disturbed startol a hatodik, Immortalized című stúdiólemezével 98 ezer példánnyal. A chicagói metálzenekar első stúdióalbuma, a 2000-es The Sickness a 29. helyig jutott. A többi (Believe – 2002, Ten Thousand Fists – 2005, Indestructible – 2008, Asylum – 2010) listavezető volt. A tízes mezőnyben három új belépő található még: Kip Moore georgiai születésű, Nashville-ben élő countryzenész második stúdiólemeze, a Wild Ones negyvenezer példánnyal a negyedik, a Matchbox Twenty-frontember, az egykori NSZK-ban született, floridai Rob Thomas harmadik szólóalbuma, a The Great Unknown 31 ezerrel a hatodik, a Ghost svéd metálegyüttes (korábban az USA-ban Ghost B.C. néven futott) harmadik stúdiólemeze, a Meliora 29 ezerrel a nyolcadik pozíciót szerezte meg.

Az Egyesült Királyságban olyan album iratkozott fel az élre, amelyet a jövő héten az amerikai rangsorban is az első helyre várnak: The Weeknd második stúdiólemeze, a Beauty Behind the Madness 34 819 példánnyal. A bronzérmes pozícióban a Foals oxfordi zenekar negyedik stúdióalbuma, a What Went Down, a negyedikben Ella Eyre londoni énekesnő első stúdiólemeze, a Feline, a kilencedikben Halsey washingtoni énekesnő első stúdióalbuma, a Badlands, a tizedikben a Motörhead angol metálegyüttes 22. stúdiólemeze, a Bad Magic debütált.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német lista élmezőnyében öt újdonság szerepel: a Motörhead albuma az első, Manuellsen német énekes-rapper nagylemeze, a Kill em all a harmadik, eRRdeKa német rapper albuma, a Rapunderdog a hatodik, The Weeknd korongja a hetedik, Mark Forster német énekes nagylemeze, a Bauch und Kopf a tizedik helyen kezdett.

Magyarországon a Sing Sing az eladási rangsorban ötödik hete tartózkodó Visszaesők című, régi dalok felújított változatait és új szerzeményeket tartalmazó, DVD-vel kiegészített CD-je vette át a vezetést. A Motörhead albuma a 13., a Hungaria slágerválogatása a 27., a Nile dél-karolinai metálzenekar nyolcadik stúdiólemeze, a What Should Not Be Unearthed a 35. pozícióba érkezett meg.

Puha József, aTEMPO.sk