Eurosonic - Az Ocho Macho képviseli Magyarországot

Ocho Macho

Az Ocho Macho képviseli Magyarországot jövő januárban a hollandiai Groningenben a 30. Eurosonic Noorderslag fesztiválon, amelynek idei fókuszában a közép-kelet-európai országok állnak.

A 2016. január 13. és 16. között zajló rangos észak-hollandiai eseményre 26 európai rádióállomás jelölt előadókat, Magyarországról a Petőfi Rádió. A Eurosonic az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) együttműködésben végezte a válogatást.

A kiválasztott együttesek között szerepel mások mellett az osztrák ORF/FM4 támogatásával a HVOB, a német ARD jelöltjeként az Alle Farben, az izlandi RUV/RAS2 képviseletében Axel Flóvent, az olasz RAI/RADIO 2-től a Sacri Cuori, a holland NPB/3FM rádió által delegált Kovacs, a svéd SR/P3-tól Dolores Haze vagy a BBC Radio 1 kiküldöttjeként a NAO és a Violet Skies.

A feltörekvő zenészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító showcase fesztiválon harminc együttes lép színpadra huszonöt ország jelöltjeként, köztük belgák, svédek, spanyol, moldovai, bolgár, észt, cseh, francia, olasz és természetesen holland is.

Az Ocho Macho azzal vívta ki a Eurosonic Festivalon indulás jogát, hogy május végén megnyerte a Nagy-Szín-Pad! című tehetségmutató versenyt, amely a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, valamint a VOLT Produkció közös szervezésében zajlott.

A csapat Robbie Williams előtt léphetett fel az idei Sziget fesztiválon, John Newman, Fatboy Slim és Ákos előtt játszhatott a soproni VOLT-on, és ugyancsak nagyszínpadon adhatott koncertet a Strand - Nagyon Zene Fesztiválon, emellett videoklipet forgathatott az OTP Junior támogatásával.

A reggae, a ska, a punk és a latin zene elegyét játszó, nyolctagú Ocho Macho 2003-ban alakult Kőszegen, azóta kétszeres platinalemezes lett és bejárta az országot, emellett külföldi fesztiválokon is szerepelt Romániától Ausztrián át Németországig. 2009-ben jelent meg első stúdióalbuma El Mundo Fantástico címmel, ezt követte 2011-ben az Online a világ, majd a tavalyi harmadik anyag, a De Puta Madre, amellyel egy időben könyvet is megjelentettek a történetükről Ocho Camino címmel.

Az Ocho Machóban Csík Andor (trombita), Keresztesi Krisztián (ütőhangszerek), Kirchknopf Gergő (ének), Mersics György (dob), Mike Gotthárd (gitár), Mórocz András (trombita), Szalai Márton (basszusgitár), Szebényi Dániel (billentyűs hangszerek) szerepel.

Az EBU által jelölt együtteseken kívül még mintegy háromszáz zenekar kap meghívást a szervezőktől, a fellépők több mint húsz helyszínen mutatkozhatnak be.

A korábbi években a magyar előadók közül fellépett például az Anna and the Barbies, Ákos, az Anima Sound System, a Neo, a Heaven Streat Seven, a Nyers, a Publo Hunny, Dj Bootsie, a Zagar, a CimbaliBand, a Kerekes Band, az Intim Torna Illegál, az EZ Basic, tavaly pedig a Szabó Balázs Bandája.

Az Eurosonic fesztivál keretében adják át évről évre az európai tehetségek számára alapított EBBA-díjakat Groningenben, emellett a zeneipar több ezer képviselőjének részvételével nemzetközi konferenciát tartanak.

ATEMPO.sk / MTI