Benko Fruzsina Borbála a Fölszállott a páva szombati elődöntőjében

Szombaton kezdődnek a Fölszállott a páva 2014 című műsorának elődöntői, amelyekben összesen 48 produkció mérheti össze tudását négy kategóriában. A népzenei és néptáncos tehetségkutatót a Duna csatorna élőben közvetít.

Idén egyedül Benko Fruzsina Borbála jutott be Felvidékről, akinek a március 8-í elődöntőben 18.35-től szoríthatunk. Portálunknak elmondta, hogy a szombat esti műsorban magyarbődi népdalokat ad majd elő.

Benkó Fruzsina Borbála

Az idei verseny még színvonalasabb lesz a tavalyinál, mert nagyon erős mezőnyt alkotnak a Magyarországról éa határon túlról érkező versenyzők, ezt már a zsűri is megállapította az első válogatókon.

Siklósi Beatrix projektvezető MTI-nek elmondta, hogy ez a műsor a közmédia kiemelt és a határokon átlépő brandje lett, hiszen a Fölszállott a páva döntősei is felléptek például a tavalyi washingtoni Smithsonian Folklife Festival magyar programjában. Siklósi Beatrix arra is emlékeztetett, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO védnökséget vállalt a Fölszállott a páva című műsor felett 2012-ben, így már nemzetközi elismertsége is van a vetélkedőnek. Mint mondta, a közmédia úgy támogatja a tehetségeket, a néphagyományokat, a népzenét és a néptáncot a Kárpát-medencében, hogy minél szélesebb közönségnek mutatja azt meg.

Balogh Júlia vezető szerkesztő, a műsor ötletgazdája is úgy vélekedett, hogy a tavalyinál izgalmasabbnak és színvonalasabbnak ígérkezik az idei megmérettetés. Véleménye szerint akik 2012-ben még nem bíztak a verseny nívójában, most felbátorodtak és neki mernek vágni.

"Hiszek abban, hogy ismét rábukkanunk különleges értékeinkre, ami sajátosan a magyaroké, ami ránk jellemző" - fogalmazott Balogh Júlia, hozzátéve, hogy "ehhez a több ezer éves népi kultúrához vissza lehet csatlakozni és újjáépíteni sok mindent, amit időközben elveszítettünk". Elmondta azt is, hogy a versenyre Magyarországról jelentkeztek a legtöbben, de Délvidékről, Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek szólisták, zenekarok, táncegyüttesek.

A 2013-ban 8 helyszínen megrendezett területi előválogatókból az idei Fölszállott a páva élő adásaiba, az elődöntőkbe összesen 48 produkció jutott be négy kategóriában: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és páros táncosok, valamint táncegyüttesek versengenek egymással - közölte Scrob Andrea vezető szerkesztő.

Márciusban 4 adáson keresztül kategóriánként három-három produkció mutatkozik be a zsűri előtt, amelynek elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész. A testület tagja Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, zenész és Diószegi László, történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke.

Az elmúlt 8 hétvégén a Duna csatorna nézői a területi válogatófilmeket láthatták: határon innen és túl, szakmai zsűri segítségével több mint ezer fiatal mérte össze tudását a népzenei és néptáncos tehetségkutatóban.

ATEMPO.sk
forrás: MTI