Heti listafigyelő – 2015/44. hét

Az Egyesült Királyságban ismét lemezlovas-producer a listavezető. A londoni, house-zenében utazó KDA debütált az élen a két ugyancsak londoni előadóval, a nigériai származású Tinie Tempah rapperrel és Katy B énekesnővel készült Turn the Music Louder (Rumble) című szerzeménnyel. KDA idén a hatodik lemezlovas-producer a brit rangsor csúcsán.

Az angol Mark Ronson a hawaii énekessel, Bruno Marsszal 2014 végén és 2015 elején hét hétig állt a brit lista élén az év legnagyobb világslágerével, az Uptown Funk!-kal. A német Felix Jaehn májusban és júniusban négy hétig uralta a mezőnyt a jamaikai születésű OMI Cheerleader című zeneszámának remixével. A többiek egy-egy hétig vezettek. A belga Lost Frequencies az Are You with Me című felvétellel, Easton Corbin floridai countryénekes azonos című 2012-es dalának átdolgozásával júliusban, az angol David Zowie a House Every Weekenddel szintén júliusban, az ugyancsak angol Sigala az Easy Love-val, a The Jackson 5 1970-es ABC című slágerének átiratával szeptemberben tanyázott a csúcson. A héten két másik lemezlovas-producer is szerepel a brit élmezőnyben: hatalmasat ugorva a 91. helyről a nyolcadikra jött fel az amerikai Diplo és a kanadai Sleepy Tom a Be Right There című szerzeménnyel, a Jade chicagói lánytrió 1992-es Don’t Walk Away című slágerének átdolgozásával.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: The Hills
Egyesült Királyság – KDA featuring Tinie Tempah & Katy B: Turn the Music Louder (Rumble)
Németország – Sido featuring Andreas Bourani: Astronaut
Magyarország – Lost Frequencies featuring Janieck Devy: Reality

 

Visszatért a The X Factor győztese

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora élén: ötödik hete The Weeknd uralja a mezőnyt a The Hills című zeneszámmal. A szintén kanadai Drake a Hotline Blinggel megőrizte a második helyét, akárcsak honfitársuk, Justin Bieber a What Do You Mean? című felvétellel a bronzérmes pozícióját. A tízes mezőny negyedik kanadaija, Shawn Mendes a Stitches című szerzeménnyel három helyet javítva az ötödik.

A brit listán az ezüstérmes pozícióba érkezett meg a One Direction újdonsága, a Perfect. Hivatalosan ez a második dal a fiúk november 13-án megjelenő Made in the A.M. című ötödik stúdióalbumáról a Drag Me Down után. A következő új belépőre a 21. helyen lelünk: Ben Haenow angol énekes, a brit The X Factor tavalyi, 11. sorozatának győztese kezdett itt az első, 2002-es American Idolban diadalmaskodó texasi Kelly Clarksonnal készült Second Hand Heart című zeneszámával.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban megszakítással hetedik hete Sido német rapper és Andreas Bourani német énekes Astronaut című felvétele vezet. Úgy tűnik, OMI nem egyslágeres előadó lesz – a Hula Hoop című szerzeményével nyolc pozíciót javítva a 13. helyen található.

Magyarországon a Single (track) Top 40 rangsort ötödik hete Lost Frequencies Janieck Devyvel készült dala, a Reality uralja, és már a rádiók is ezt sugározzák a leggyakrabban. A One Direction zeneszáma, a Perfect a második, az Imagine Dragons Las Vegas-i rockzenekar felvétele, az I Was Me a 15., The Weeknd slágere, a The Hills a 19., Charlie Puth és Meghan Trainor dala, a Marvin Gaye a 21., Zséda és Vastag Csaba duettje, a Legyél a másé a 25., Bahlzack magyar lemezlovas és Bonnie Rabson kanadai énekesnő zeneszáma, a Dreaming, az angol Aurora duó Lizzy Pattinsonnal készült 2002-es felvételének átirata a 26. pozícióba iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Selena Gomez: Revival
Egyesült Királyság – Jamie Lawson: Jamie Lawson
Németország – Majoe: Breiter als 2 Türsteher
Magyarország – Ákos: Még egyszer

 

Selena Gomez Janet Jackson nyomdokaiban

Janet Jackson albuma, az Unbreakable két hete a brit eladási lista 11. helyén nyitott, a múlt héten az amerikain a csúcson startolt. A texasi Selena Gomez második szólólemeze, a Revival ennek a korongnak az útját követve a múlt héten a brit rangsorban a 11. pozícióban rajtolt, a héten az amerikaiban 117 ezer példánnyal rajt-cél győzelmet aratott. A TOP 10-ben további két újdonságra lelünk: a második helyet 95 ezer példánnyal The Game kaliforniai rapper hatodik stúdióalbuma, a 2005 januárjában kiadott The Documentary című első stúdiólemezének folytatása, a The Documentary 2, a tizediket 22 ezerrel Jana Kramer michigani countryénekesnő második stúdióalbuma, a Thirty One szerezte meg.

A brit élmezőnyben hat új belépő tanyázik. Az élen Jamie Lawson negyedik stúdiólemeze debütált 20 351 példánnyal. Az angol dalszerző-énekes előző albumai nem kerültek fel a brit listára. A bronzérmes pozíciót John Newman angol énekes második stúdiólemeze, a Revolve, az ötödiket a szintén angol Peter Andre egykori tinikedvenc szvingalbuma, a Come Fly with Me, a hatodikat Demi Lovato új-mexikói születésű énekesnő ötödik stúdiólemeze, a Confident, a hetediket a Nothing But Thieves angol rockegyüttes első stúdióalbuma, a Nothing But Thieves, a nyolcadikat Jean Michel Jarre francia zenész 18. stúdiólemeze, az Electronica 1: The Time Machine foglalta el.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német tízes mezőnyben négy újdonság szerepel. Az első helyre Majoe német rapper második stúdióalbuma, a Breiter als 2 Türsteher, a harmadikra a kanadai Bryan Adams 13. stúdiólemeze, a Get Up, a negyedikre Jean Michel Jarre korongja, a hetedikre az ASP frankfurti rockzenekar albuma, a Verfallen – Folge 1: Astoria érkezett meg.

A magyar piacon harmadik hete Ákos nagylemeze, a Még egyszer a legkelendőbb. Az ezüstérmes pozícióban a Hooligans dupla albuma, az 1997-es Nem hall, nem lát, nem beszél című nagylemezének felújított változata és a Már hall, már lát, már beszél című EP-je kezdett – az utóbbi négy vadonatúj szerzeményt tartalmaz. A három lány alkotta Dorothy rockcsapat Jobb, ha hozzászoksz! című albuma a negyedik, a Református énekek című sorozat XIV. része a kilencedik, a P. Mobil Vikidál Gyulával zenélő korszakából készült háromlemezes Nagylemez nélkül 1976–1979 című kiadványa a tizedik, a Thy Catafalque makói metálegyüttes albuma, a Sgùrr a 22., Jean Michel Jarre nagylemeze a 23., a Prosectura magyar punkzenekar 1991-es albuma, a Namármeginteza Prosectura a harmincadik, Selena Gomez korongja a 38., David Bowie soklemezes gyűjteménye, a Five Years (1969–1973) a negyvenedik helyre iratkozott fel.

Puha József, aTEMPO.sk