Heti listafigyelő – 2015/46. hét

Adele

Ahogy egy hete megjósoltuk, jelentősen átalakult az amerikai dallista élmezőnye. Az angol Adele rajt-cél győzelmet aratott a Hello című újdonságával. A második helyen a kanadai Justin Bieber debütált a Sorry című zeneszámmal.

A csak digitális formátumban beszerezhető Hello 1,112 millió példányban fogyott el az USA-ban az első héten, amely letöltési rekord. A korábbi rekordot Flo Rida és Ke$ha tartotta a 2009-es Right Round című felvétellel, a Dead or Alive 1984-es You Spin Me Round (Like a Record) című slágere átdolgozásával, amelyből a kiadás hetében 636 ezer példány kelt el. A Hello Adele negyedik amerikai listavezetője. 2011-ben a Rolling in the Deeppel hét, a Someone Like You-val öt, 2012-ben a Set Fire to the Rainnel két hétig uralta a mezőnyt.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Adele: Hello
Egyesült Királyság – Adele: Hello
Németország – Adele: Hello
Magyarország – Adele: Hello

 

A fantasztikus Adele

A Hello a brit, a német és a magyar listán is megőrizte vezető pozícióját. Az Egyesült Királyságban a múlt héten 332 599 példánnyal nyitott a csúcson, a héten 179 406 példánnyal vezet. A tízes mezőnyben csak egy új belépő található: a tizedik helyre érkezett meg Ariana Grande floridai születésű, Los Angelesben élő énekesnő a Focus című szerzeménnyel, a készülő harmadik stúdióalbuma, a Moonlight beharangozójával. A rangsorban tartózkodás nyolcadik hetében lépett be a TOP 10-be, négy pozíciót javítva a hetedikbe jött fel MNEK nigériai származású angol énekes Zara Larsson svéd énekesnővel készült zeneszáma, a Never Forget You.

A Hello Németországban Adele harmadik listavezetője. 2011-ben a Rolling in the Deeppel két, 2012-ben a Skyfall-lal egy hétig uralta a mezőnyt. A 18. életévében járó Zara Larsson a német piacon a Lush Life című felvételével hódít, a 11., kilenc helyet javítva.

A magyar Single (track) Top 40 rangsor egyetlen újdonsága Ariana Grande 12. pozícióban kezdő Focus című dala. A magyarországi rádiók egy hét kihagyás után ismét Lost Frequencies Janieck Devyvel készült slágerét, a Realityt sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – 5 Seconds of Summer: Sounds Good Feels Good
Egyesült Királyság – Elvis Presley: If I Can Dream
Németország – Peter Maffay: Tabaluga – Es lebe die Freundschaft!
Magyarország – Ákos: Még egyszer

 

A megunhatatlan Elvis Presley

Sokak szerint a 5 Seconds of Summer töltheti be a hamarosan pihenőre vonuló angol–ír One Direction megüresedő helyét a fiúcsapatok piacán. Az ausztrál kvartett a múlt héten a brit albumeladási rangsor élére iratkozott fel a Sounds Good Feels Good című második stúdiólemezével. A héten az amerikaiban is a csúcson rajtol, 192 ezer példánnyal. Az élmezőnyben további három új belépő szerepel. Az ezüstérmes pozíciót 177 ezer példánnyal az American Idol negyedik, 2005-ös sorozatát megnyert Carrie Underwood oklahomai countryénekesnő ötödik stúdióalbuma, a Storyteller, az ötödiket negyvenezerrel egy másik oklahomai születésű countryzenész, Blake Shelton válogatáslemeze, a Reloaded: 20 #1 Hits, a tizediket harmincezerrel az olasz Andrea Bocelli filmdalok átdolgozásait tartalmazó albuma, a Cinema foglalta el.

A brit piacon Elvis Presley nagylemeze, az If I Can Dream szerezte meg az első helyet 79 053 példánnyal. Ez 2015 harmadik legjobb debütálása a Noel Gallagher’s High Flying Birds (Chasing Yesterday – 89 110 példány) és a Mumford & Sons (Wilder Mind – 81 351 példány) mögött. Az If I Can Dream című korongon Elvis zeneszámai a királyi filharmonikusok (Royal Philharmonic Orchestra) kíséretében csendülnek fel. A tízes mezőnyben további öt újdonságra lelünk. Az ezüstérmes pozícióban az angol Rod Stewart 29. stúdióalbuma, az Another Country, a bronzérmesben az Elbow angol rockzenekar énekes-gitárosa, Guy Garvey szólólemeze, a Courting the Squall, a hetedikben az angol James Morrison negyedik stúdióalbuma, a Higher Than Here, a nyolcadikban a tavalyi, nyolcadik Britain’s Got Talent tehetségkutató tévéműsorban ismertté vált Jack Pack szvingegyüttes első nagylemeze, a Jack Pack, a kilencedikben a Vince Clarke és Andy Bell alkotta angol Erasure válogatáskorongja, az Always: The Very Best of Erasure nyitott. A 11. helyre a Def Leppard angol rockzenekar 11., Def Leppard című stúdióalbuma érkezett meg.

A német lista élén Peter Maffay román születésű német zenész Tabaluga – Es lebe die Freundschaft! című nagylemeze kezdett. Az ezüstérmes pozícióba a Das Sinfonieorchester der Robert Schumann Hochschule és a Die Toten Hosen koncertalbuma, az Entartete Musik – Willkommen in Deutschland, a tizedikbe a Def Leppard nagylemeze iratkozott fel.

Magyarországon ötödik hete Ákos albuma, a Még egyszer a legnépszerűbb kiadvány. A Romantikus Erőszak rockegyüttes A hazáért – Piros EP-je a második, a Zanzibar nagylemeze, a Mindent lehet, mindent szabad! a harmadik, a Református énekek 2015 című DVD a 11., Andrea Bocelli albuma a 12. helyen startol.

Puha József, ATEMPO.sk