Idén 170 millió euróra lehet pályázni a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa programon belül idén 170 millió euróra pályázhatnak a tagországok kulturális és kreatív szervezetei.

"A kultúrára fordított forrásokat nem csökkenteni, hanem növelni kell az EU országaiban, hiszen az ágazat a hozzá kapcsolódó szektorokkal együtt az európai gazdasági növekedés egyik motorja lehet. Nyilvánvalóvá kell tenni EU-szerte, hogy a kultúra képes a gazdaság ösztönzésére" - mondta Andrulla Vassziliu, az Európai Bizottság kultúráért felelős biztosa még tavaly novemberben Marseille-ben a Kreatív Európa program ismertetéskor.

A Kreatív Európa program forrásainak 56 százalékát a filmipar és az audiovizuális ágazat, 31 százalékát pedig a kultúra támogatására kívánja fordítani.

A közlemény kiemeli: a 2014 és 2020 közötti uniós keretprogram elősegíti, hogy a következő hét évben 250 ezer művész és kulturális szakember hazáján kívüli közönséghez is eljusson, támogatja az európai filmgyártást, illetve közvetlenül 2000 mozit és több száz filmet, forrást biztosít 4500 könyv és más irodalmi mű fordítására, művészeti és audiovizuális szervezetek és szakemberek képzésére, az Európa Kulturális Fővárosa program, az Európai Örökség cím, az Európai Örökség Napok és számos hasonló kezdeményezés további finanszírozására.

"A Kreatív Európa a következő hétéves időszakban a jelenlegi támogatás mértékét 9 százalékkal meghaladó, 1,46 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik: ebből a keretből művészek, kulturális szervezetek és szakemberek tevékenységét támogatja az előadóművészet, a képzőművészet, a könyvkiadás, a filmművészet, a televíziózás, a zene, az interdiszciplináris művészetek, az európai kulturális örökséghez kapcsolódó művészeti ágak, valamint a videojáték-gyártás területén. Európa kulturális és nyelvi sokszínűségére ösztönzőleg hat, hogy az európai kulturális alkotások más országokban is reflektorfénybe kerülhetnek" - áll a kommünikében.

A művészeti és a kreatív ágazat az Európai Unió GDP-jének mintegy 4,5 százalékát hozza létre, és több mint 8,5 millió embernek ad munkát, ami a teljes munkaerő-kínálat mintegy 3,8 százaléka.

A Kultúra és a MEDIA alprogramon túl a Kreatív Európa ágazatokon átívelő elemeket, valamint egy új pénzügyi garanciaeszközt is magában foglal, amelyek révén a művészet területén és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások összesen mintegy 750 millió euró összegű bankhitelhez juthatnak. A garanciaeszköz 2016-tól áll rendelkezésre.

Pályázni magánszemélyeknek közvetlenül nem, csak szakmai szervezeteken, például kulturális szövetségeken, fesztiválokon, színházakon és filmforgalmazókon, illetve a területileg illetékes nemzeti Kreatív Európa irodán keresztül lehet.

Minden részletet a https://ec.europa.eu/culture/creative-europe/calls/index_en.htm címen található.

ATEMPO.sk
forrás: MTI