Benjamin Clementine a győztes

Eldőlt! Az elmúlt egy év legjobb brit és ír nagylemezét Benjamin Clementine készítette. A londoni születésű, zenei karrierjét Franciaországban kezdő énekes, zongorista, költő első albuma, az At Least for Now kapta az idei Mercury Prize-t.

Benjamin Clementine - At Least for Now

Az 1988-as születésű Benjamin Clementine autodidakta módon tanult meg énekelni és zongorázni. Sokáig eszébe sem jutott a zenei pálya, költőként képzelte el a jövőjét. (James Baldwin afroamerikai író a példaképe.) Csak azután kezdett el komponálni, miután Franciaországba költözött. Egy ideig hajléktalanként a párizsi utcákon élt. Első EP-je, a háromdalos Cornerstone 2013 júniusában jelent meg. Ennek címadó szerzeményével szerepelt a Later… with Jools Holland tévéműsorban, ahol elismerően beszélt róla a szintén ott vendégeskedő Paul McCartney. A második, négydalos Glorious You című EP-jét tavaly augusztusban adta ki. A díjazott, At Least for Now című korongja Franciaországban januárban, a brit piacon márciusban került forgalomba.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A Mercury Prize-t 1992-ben a British Phonographic Industry és a British Association of Record Dealers alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Évente díjazzák vele a legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír nagylemez készítőjét. A tizenkét albumos jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független.

Puha József, aTEMPO.sk