Heti listafigyelő – 2015/49. hét

Az Egyesült Királyságban a múlt héten a One Direction ötödik stúdiólemeze, a Made in the A.M. az első, Justin Bieber negyedik stúdióalbuma, a Purpose a második helyen nyitott. Az USA-ban a kanadai énekes legyőzte az angol–ír fiúkvartettet.

Justin Bieber nagylemeze 649 ezer példánnyal érkezett meg az amerikai lista csúcsára, amely idei rekord. Eddig Drake kanadai hiphopelőadóé volt az év legjobb debütálása, az If You’re Reading This It’s Too Late című albumával február végén 535 ezer példánnyal kezdett. Biebernek ez a hatodik amerikai listavezető korongja. Korábban a My World 2.0 (2010), az Under the Mistletoe (2011) és a Believe (2012) című stúdiólemezeivel, valamint a Never Say Never: The Remixes (2011) és a Believe Acoustic (2013) című albumaival vezetett. A One Direction nagylemeze az USA-ban 459 ezer példánnyal az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Adele: Hello
Egyesült Királyság – Justin Bieber: Sorry
Németország – Adele: Hello
Magyarország – Mr. Missh featuring Burai Krisz: Budapest

 

A kanadaiak folytatódó amerikai sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját negyedik hete az angol Adele uralja a Hellóval. Az ötös mezőnyben a kanadai Justin Bieber három szerzeménnyel szerepel: a Sorryval a második, a rangsort egy hétig vezető What Do You Mean?-nel az ötödik helyen tanyázik, a Love Yourselffel a negyedik pozícióban rajtol. Az élmezőnyben egy új belépőre lelünk: egy helyet javítva a tizedik Alessia Cara kanadai énekesnő a Here című felvétellel. A TOP 10 hét zeneszáma kanadaiaké, az említettek mellett a Hotline Bling (Drake) a harmadik, a The Hills (The Weeknd) a hatodik, a Stitches (Shawn Mendes) a hetedik pozícióban található.

A brit lista első négy helyén Justin Bieber három slágerrel szerepel: a Sorryval második hete vezet, a Love Yourselffel a második, a What Do You Mean?-nel a negyedik. A tízes mezőny egyetlen újdonsága Nathan Sykes a nyolcadik pozícióban startoló Over and Over Again című szólódala. A pihenőpályán lévő The Wanted fiúcsapat tagjának előző felvétele, a június 28-án kiadott Kiss Me Quick a 14. helyig jutott.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon ötödik hete Adele Hellója az első. Négy pozíciót javítva a hetedik Matt Simons amerikai énekes Catch & Release című zeneszámának Deepend Remixe. Tízet előlépve a tizedik The Weeknd a The Hillsszel, amellyel az USA-ban hat hétig uralta a mezőnyt.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban a Hello négy hét után lett trónfosztott. Rajt-cél győzelmet aratott Mr. Missh magyar rapper és Burai Krisz énekes nyomdafestéket nem tűrő szerzeménye, a Budapest. Adele a When We Were Younggal a 22., a Million Years Agóval a 36., Monkeyneck, azaz Rochlitz Tamás producer és Call Me Unique birminghami énekesnő a Time to Love-val a 28. helyen indít. A magyarországi rádióállomások megszakítással ötödik hete a belga Lost Frequencies Janieck Devyvel készült slágerét, a Realityt sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Purpose
Egyesült Királyság – Adele 25
Németország – Adele: 25
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Adele brit és német rekordja

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében Justin Bieber és a One Direction korongja mellett további hat új belépő tanyázik. Logic marylandi rapper második stúdiólemeze, a The Incredible True Story a harmadik, Jeezy (korábban Young Jeezy) dél-karolinai születésű atlantai rapper nyolcadik stúdióalbuma, a Church in These Streets a negyedik, Chris Young Tennessee állambeli countryzenész ötödik stúdiólemeze, az I’m Comin’ Over az ötödik, a Trans-Siberian Orchestra amerikai rockzenekar hatodik stúdióalbuma, a Letters from the Labyrinth a hetedik, Alessia Cara első nagylemeze, a Know-It-All a kilencedik, Kirk Franklin texasi gospelzenész 12. stúdióalbuma, a Losing My Religion a tizedik helyet szerezte meg.

Az Egyesült Királyságban Adele 25 című harmadik stúdiólemeze 800 307 példánnyal foglalta el a rangsor csúcsát, s ezzel a brit zenetörténet leggyorsabban fogyó albuma lett. Eddig az Oasis manchesteri együttes 1997-es Be Here Now című nagylemeze volt a rekorder 696 ezer példánnyal. Az ezüstérmes pozícióban Elvis Presley és a Royal Phliharmonic Orchestra (If I Can Dream), a bronzérmesben Justin Bieber (Purpose), az ötödikben a One Direction (Made in the A.M.) korongja található. Enya ír énekesnő nyolcadik stúdióalbuma, a Dark Sky Island a negyedik helyen nyitott. A brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának második helyezettje, Olly Murs tavalyi stúdiólemeze, a Never Been Better Special Edition változatban jelent meg – az album a kilencedik pozícióba tért vissza. Szintén új verzióban kapható a Take That tavalyi nagylemeze, a III, amely a 11. helyre jött vissza.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Adele Németországban a kiadás hetében 263 ezer példányt értékesített az albumából – ez a német zenetörténet legjobb debütálása. Itt az eddigi csúcstartó Herbert Grönemeyer német énekes 2007-es nagylemeze, a 12 volt. Enya albuma a bronzérmes, Metrickz német rapper nagylemeze, az Ultraviolett II a negyedik, a Kraftklub német rockzenekar koncertalbuma, a Randale a hatodik pozícióba érkezett meg.

Magyarországon második hete a Tankcsapda két CD-t és két DVD-t tartalmazó koncertkiadványa, a Jubileum 25 a legkelendőbb. A Road rockegyüttes nagylemeze, a M.A.T.T. a második, Ákos egy DVD-ből és két CD-ből álló koncertalbuma, a Dupla Aréna 2014 a harmadik, Adele korongja a negyedik, Enyáé a hetedik, a Solaris egy-egy DVD-t és CD-t tartalmazó koncertkiadványa, a Marsbéli krónikák – Koncert a Művészetek Palotájában a 11., a Kormorán koncertlemeze, a Torockó – 2015. június 6. – Részletek a hangversenyből a 33., a Road 2009-es Heves megye lordjai című, DVD-ből és CD-ből álló koncertkiadványa a 36., az Ivan and the Parazol harmadik stúdióalbuma, a The All Right Nows a 38., Kövi Szabolcs nagylemeze, a Tűzszivárvány a 39. helyen kezdett.

Puha József, aTEMPO.sk