Heti listafigyelő – 2016/1. hét

Coldplay

Nézőpont kérdése, hogy a Coldplay a karácsonyi zenepiac nyertese vagy vesztese-e. Az angol zenekar december 4-én kiadott hetedik, A Head Full of Dreams című stúdiólemeze csodás eladási számokat produkált, a legfontosabb listák élét mégsem tudta elfoglalni. Adele miatt.

Chris Martinék albuma az Egyesült Királyságban 235 975 példánnyal, az USA-ban 210 ezerrel az eladási rangsor ezüstérmes pozíciójában debütált. Ezekkel a számokkal szinte az év bármely időszakában listavezetők lehettek volna, decemberben azonban nem. A Coldplay előző stúdiólemezei a brit rangsorban az első helyig jutottak, az amerikaiban az utóbbi néggyel vette be a csúcsot. Egy idő után senkit sem fog érdekelni már, az A Head Full of Dreams kivel szemben és miért maradt alul, csak az marad fenn, hogy ennek nem sikerült a vezető pozíció megszerzése. Ez bosszantó. Ha viszont nem az ünnepek előtt jelenik meg, bizonyára kevesebb fogy el belőle.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Adele: Hello
Egyesült Királyság – Justin Bieber: Love Yourself
Németország – Adele: Hello
Magyarország – Halott Pénz: Darabokra törted a szívem

 

Csúcspozíció, huszonegy év után

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora élén, kilencedik hete az angol Adele uralja a mezőnyt a Hellóval. Justin Bieber három szerzeménnyel tanyázik az első ötben: a Sorryval a második, a Love Yourselffel a harmadik, a What Do You Mean?-nel az ötödik. Az utóbbi két évtized legsikeresebb karácsonyi zeneszáma, Mariah Carey 1994-es All I Want for Christmas Is You című slágere hét helyet javítva a 11. pozícióban szerepel. Ez eddigi legjobb helyezése. Az élmezőny azonban nem jön össze neki, a jövő héten már zuhanórepülésben lesz.

A brit piacon a múlt héten a The Lewisham and Greenwich NHS Choir, az egészségügyi dolgozók kórusa vezetett 127 490 példánnyal a 2013 decemberében kiadott A Bridge over You című felvétellel, amely Simon & Garfunkel 1970-es Bridge over Troubled Water és a Coldplay 2005-ös Fix You című dalának kórusváltozata. A héten már csak a 29. pozícióban található. A csúcsra Justin Bieber tért vissza a Love Yourselffel – egy hét megszakítással negyedik hete uralja a mezőnyt vele. A kanadai sztár kontinensünk legfontosabb zenepiacán is három zeneszámmal tanyázik az első ötben: a Sorryval a második, a What Do You Mean?-nel a negyedik. A kettő között Adele Hellója szerepel.

Németországban tizedik hete első Adele a Hellóval. Már itt is a TOP 10-ben van Justin Bieber honfitársa, az első számú trónkövetelőjének tartott, tizenhét éves Shawn Mendes a Stitchesszel, amely a 14. helyét a kilencedikre cserélte.

A magyar Single (track) Top 40-es lista élét a Halott Pénz foglalta el a Bergendy Darabokra törted a szívem című slágerének átdolgozásával. A tízes mezőnyben három karácsonyi dal található: az All I Want for Christmas Is You a harmadik, a Wham! 1984-es klasszikusa, a Last Christmas a negyedik, Chris Rea 1986-os felvétele, a Driving Home for Christmas az ötödik. Bill Nighy angol színész a Christmas Is All Around című szerzeménnyel, a The Troggs 1967-es Love Is All Around című zeneszámának átiratával a 13., a Fish! a már slágerré vált Ne is figyelj rám című felvétellel a 28., John Williams a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő (Star Wars Episode VII: The Force Awakens) című film betétdalával, a Main Title and the Attack on the Jakku Village cíművel a 33. pozícióban kezdett. A magyarországi rádiók negyedik hete Adele Hellóját sugározzák a leggyakrabban. A legtöbbet játszott magyar szerzemény, Rúzsa Magdolna Tejútja a nyolcadik, a Single (track) listát vezető Darabokra törted a szívem a 11. helyen tanyázik.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele: 25
Egyesült Királyság – Adele: 25
Németország – Adele: 25
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Adele fantasztikus teljesítménye

Az USA-ban ötödik hete Adele harmadik stúdióalbuma, a 25 a legkelendőbb hanghordozó, jelenleg 1,16 millió példánnyal vezet – már 7,13 milliót értékesítettek belőle az amerikai piacon. Az énekesnő előző, 21 című stúdiólemeze 71 ezer példánnyal a tizedik. A TOP 10-ben két újdonság szerepel, ezek december 18-án kerültek forgalomba. Chris Brown virginiai előadó hetedik stúdióalbuma, a Royalty 184 ezerrel a harmadik, a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő zenei lemeze százezerrel az ötödik pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban hatodik hete Adele albuma a listavezető, ezúttal 75 783 példánnyal. Az élmezőnyben két 2014-es korong is található: tíz helyet javítva a nyolcadik a pennsylvaniai Taylor Swift ötödik stúdiólemeze, az 1989, amelyről a Shake It Off, a Blank Space, a Style, a Bad Blood és a Wildest Dreams után megjelent az Out of the Woods című dal is. A másik 2014-es album az angol Ed Sheeran második stúdiólemeze, az X, amely két pozíciót javítva a kilencedik.

A német piacon ismét Adele albuma a legnépszerűbb. A múlt héten még Helene Fischer és a Royal Philharmonic Orchestra ünnepi nagylemeze, a Weihnachten állt a csúcson.

Magyarországon Adele egy hét után trónfosztott lett. A Tankcsapda két-két CD-ből és DVD-ből álló Jubileum 25 című koncertkiadványa került vissza az élre. A múlt héten a hatodik helyre megérkező 30Y-gyűjtemény, a Best of most a második. Szintén múlt heti új belépő a Vad Fruttik albuma, a Tudom milyen, amely ezúttal a kilencedik, egy pozíciót javított. A mezőny egyetlen újdonsága, a spanyol Plácido Domingo ünnepi nagylemeze, a My Christmas a 36. helyen nyitott.

Puha József, ATEMPO.sk