Heti listafigyelő – 2016/3. hét

David Bowie halála komoly hatást gyakorolt már az e heti slágerlistákra is. A dalok brit rangsorában tizenhárom zeneszáma, az albumoknál tizenkilenc kiadványa szerepel, köztük az élre megérkező, két nappal a halála előtt, január 8-án megjelent Blackstar című 25. stúdiólemeze.

A legenda a dalok brit listáján az 1977-es Heroes című slágerrel található a legmagasabban, a 12. helyen. A Blackstar című albuma 146 168 példánnyal debütált az eladási rangsor csúcsán. Ez a tizedik brit listavezető korongja. Eddig az 1973-as Aladdin Sane, a szintén 1973-as Pin Ups, az 1974-es Diamond Dogs, az 1980-as Scary Monsters (And Super Creeps), az 1983-as Let’s Dance, az 1984-es Tonight, az 1993-as Black Tie White Noise és a 2013-as The Next Day című stúdiólemezzel, valamint az 1990-es Changesbowie című válogatásalbummal uralta a mezőnyt.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Sorry
Egyesült Királyság – Justin Bieber: Love Yourself
Németország – Matt Simons: Catch & Release (Deepend Remix)
Magyarország – Halott Pénz: Darabokra törted a szívem

 

A trónfosztott Adele

Az USA-ban, Németországban és Magyarországon is véget ért az angol Adele tündöklése. A Hello tíz hét után hagyta el az amerikai rangsor élét. Justin Bieber vette át a vezetést a Sorryval. A kanadai sztárnak ez a második amerikai listavezetője, a What Do You Mean?-nel tavaly szeptemberben egy hétig tanyázott a csúcson.

A briteknél is Justin Bieber uralja a mezőnyt, de egy másik szerzeménnyel, a Love Yourselffel, egy hét megszakítással hatodik hete. A negyedik pozícióból az ezüstérmesbe lépett Bieber honfitársa, a mindössze tizenhét éves, 1988. augusztus 8-án született Shawn Mendes a Stitches című felvétellel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Adele a németeknél tizenegy hétig vezetett. A New York-i Matt Simons került az élre a Catch & Release című 2014-es zeneszámának Deepend Remixével. A holland Deepend producerduót Bob van Ratingen és Falco van den Aker alkotja. A 11. helyre iratkozott fel DJ Ötzi a Nik P.-vel készült Geboren um dich zu lieben című dallal. Az osztrák zenész eddig három slágerrel járta meg a német rangsor csúcsát: 2000-ben az Anton aus Tirollal (Anton featuring DJ Ötzi) egy, 2003-ban a Burger Dance-szel (DJ Ötzi featuring Eric Dikeb) szintén egy, 2007-ben az Ein Stern (...der deinen Namen trägt) cíművel (DJ Ötzi featuring Nik P.) tizenegy hétig trónolt.

Adele a magyar Single (track) Top 40-es listát megszakításokkal nyolc hétig uralta. A két héttel ezelőtti első helyezett, a Halott Pénz tért vissza az élre a Bergendy Darabokra törted a szívem című slágere átdolgozásával. A Zaporozsec együttes az Azon az éjszakán című szerzeménnyel, az angol Tom Odell 2012-es Another Love című felvételének átdolgozásával a 12., a német listavezető Catch & Release a 16., az amerikai Selena Gomez a Same Old Love-val a 33. pozícióban kezdett. A magyarországi rádiók hatodik hete Adele Hellóját játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele: 25
Egyesült Királyság – David Bowie: Blackstar
Németország – David Bowie: Blackstar
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Hat új belépő a német élmezőnyben

Adele harmadik stúdióalbuma, a 25 a hetedik hetét tölti az amerikai eladási rangsor csúcsán, ezúttal 194 ezer példánnyal. A TOP 10 egyetlen újdonsága Rachel Platten New York-i énekesnő 45 ezer példánnyal az ötödik helyen nyitó Wildfire című harmadik stúdiólemeze. Jelenleg David Bowie albuma, a Blackstar az első számú listavezető-várományos.

Németországban – akárcsak az Egyesült Királyságban – a Blackstarból fogyott el a legtöbb. Ez David Bowie második német listavezető korongja, ezt megelőzően a 2013-as The Next Dayjel állt az élen. A tízes mezőnyben további öt új belépő szerepel. Az ezüstérmes pozíciót a két német lemezlovas alkotta Gestört aber GeiL albuma, a Gestört aber GeiL, az ötödiket David Bowie 2014-es válogatása, a Nothing has changed., a hatodikat B-Tight kaliforniai születésű német rapper (az édesanyja német, az édesapja afrikai származású) nagylemeze, a Born 2 B-Tight, a hetediket a Klubbb3 német trió albuma, a Vorsicht unzensiert!, a tizediket a Mariss Jansons és a Wiener Philharmoniker nagylemeze, a Neujahrskonzert 2016 szerezte meg.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A magyar piacon a Blackstar a 11. helyet foglalta el. A negyvenes mezőny másik újdonsága a budapesti Barba Negra Music Clubban január 28-án és 29-én fellépő, Téglás Zoltán énekes vezette Ignite kaliforniai zenekar ötödik, A War Against You című stúdióalbuma a 28. pozícióban. A múlt heti listavezető, A Játékkészítő című zenés akciómese második változatának hanghordozója a 38. helyre esett. Az élre a Tankcsapda két-két CD-ből és DVD-ből álló Jubileum 25 című kiadványa került vissza, amelyet a debreceni Főnix Csarnokban rögzítettek. Összességében hetedik hete vezet.

Puha József, aTEMPO.sk