Heti listafigyelő – 2016/4. hét

David Bowie halála az amerikai listákra is rányomja a bélyegét. A Billboard magazin Hot 100 rangsorában négy dallal szerepel, a nagylemezek kétszázas mezőnyében tíz kiadványa van. Az életében nem sikerült elfoglalnia az amerikai albumeladási lista csúcsát, a halála után ez is összejött.

A legenda január 8-án megjelent Blackstar című 25. stúdiólemeze 181 ezer példánnyal debütált az élen. A 2002-es Best of Bowie című gyűjteménnyel eddig a hetvenedik helyig jutott, most a negyedik pozícióban található. Az ötödik stúdióalbuma, a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (a kiadás éve: 1972) a 21., a negyedik stúdiólemeze, a Hunky Dory (1971) az 57., a The Platinum Collection című válogatása (2005) a 65., a Nothing Has Changed című gyűjteménye (2014) a 68., a 15. stúdióalbuma, a Let’s Dance (1983) a kilencvenedik, a hatodik stúdiólemeze, az Aladdin Sane (1973) a 134., a 11. stúdióalbuma, a Low (1977) a 143., a 24. stúdiólemeze, a The Next Day (2013) a 151. helyen tanyázik. A dalok rangsorában a Lazarusszal (a megjelenés éve: 2015) a negyvenedik, a Space Oddityvel (1969) a 42., a Queennel készült Under Pressure-rel (1981) a 45., a Blackstarral (2015) a 78. pozícióban szerepel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Sorry
Egyesült Királyság – Shawn Mendes: Stitches
Németország – Eff: Stimme
Magyarország – Halott Pénz: Darabokra törted a szívem

 

A briteknél kanadai váltott kanadait

Justin Bieber az USA-ban tavaly szeptemberben rajt-cél győzelmet aratott a What Do You Mean? című slágerével – ez volt a Billboard magazin Hot 100 rangsora ötvenhét éves történetében a 23. a sorban, amely az első helyen nyitott. Azóta az angol Adele Hellójának is sikerült ez a bravúr. A kanadai sztár felvétele egy hét után ugyan elhagyta a csúcsot, de még mindig az élmezőnyben tanyázik, a héten a tizedik. Bieber a Purpose című albumának második slágerével, a Sorryval a listán tartózkodás 11. hetében vette át a vezetést, ezzel második hete uralja a mezőnyt.

Bieber egy másik zeneszáma, a Love Yourself (ez az USA-ban a héten harmadik) a brit rangsorban trónfosztott lett, hat hét után. Egy másik kanadai, Shawn Mendes került az élre a Stitches című szerzeménnyel. David Bowie-nak a múlt héten tizenhárom dala volt a listán, a héten már csak nyolc. A TOP 10-ben két új belépő található: három pozíciót javítva a nyolcadik a Snakehips angol elektrozenei duó két amerikai közreműködővel, Tinashe énekesnővel és Chance the Rapper rapperrel készült felvétele, az All My Friends, és ugyancsak három helyet javított a tizedikre előlépő, az amerikai lemezlovas-producer, Diplo vezette Major Lazer a Nyla jamaikai énekesnővel és Fuse ODG angol rapperrel készült Light It Up című zeneszáma. Az első újdonságra a 15. pozícióban lelünk. Itt rajtol a The 1975 angol zenekar a The Sound című szerzeménnyel, amely a február 26-án érkező I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It című második stúdióalbumának újabb beharangozója.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban a New York-i Matt Simons a Catch & Release című 2014-es dalának Deepend Remixével egy hétig vezetett. A Mark Forster német énekes és Felix Jaehn német lemezlovas-producer formációja, az Eff foglalta el a csúcsot a Stimme című felvétellel. Shawn Mendes Stitchese itt a második helyen áll.

A magyar Single (track) Top 40 listát harmadik hete a Halott Pénz uralja a Bergendy Darabokra törted a szívem című slágere átdolgozásával. A mezőnyben David Bowie hét zeneszámmal szerepel. Az idei albumáról a Lazarus (még tavaly adták ki) a nyolcadik, a Sue (Or in a Season of Crime) (ez már a 2014-es Nothing Has Changed című válogatásán is hallható) a 13., a Blackstar (ez is még tavaly jelent meg) a 16., az I Can’t Give Everything Away a 18., a Dollar Days a 22. pozícióban tanyázik. Az 1975-ös Fame című slágerével a 12., az 1969-es Space Oddityvel a 23. helyen található. További három új belépő szerepel a listán: a Leander Kills (Köteles Leander formációja) és Icarus (Varga Attila) dala, a Valami folyjon a 32., Lotfi Begi és Mező Misi felvétele, az Egy szó miatt a 33., a Bëlga Wahorn Andrással készült szerzeménye, az Egyszer fent a 38. pozícióba érkezett meg. A magyarországi rádiók hetedik hete Adele Hellóját játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – David Bowie: Blackstar
Egyesült Királyság – David Bowie: Blackstar
Németország – Azad: Leben II
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Tarolnak David Bowie kiadványai

David Bowie január 8-án kiadott Blackstar című 25. stúdióalbuma a múlt héten 146 168 példánnyal iratkozott fel a brit eladási rangsor élére, a héten 81 403 példánnyal vezet. A legenda – akárcsak a múlt héten – most is tizenkilenc kiadvánnyal tanyázik a százas mezőnyben. A Panic! at the Disco Las Vegas-i rockegyüttes ötödik stúdiólemeze, a Death of a Bachelor a negyedik, a Daughter londoni trió második stúdióalbuma, a Not to Disappear a 17., a The Temperance Movement angol blues-rock zenekar második stúdiólemeze, a White Bear a 18. helyen kezdett. Jack Savoretti olasz–angol énekes tavaly februárban megjelent negyedik stúdióalbuma, a Written in Scars a hetedik pozícióba tért vissza.

A német piacon a Blackstar az elsőről a második helyre hátrált. A tízes mezőnyben négy újdonság található. A csúcson Azad kurd származású német rapper stúdiólemeze, a Leben II, a bronzérmes pozícióban a Niedeckens BAP német együttes stúdióalbuma, a Lebenslänglich, az ötödikben az Unantastbar dél-tiroli zenekar stúdiólemeze, a Hand aufs Herz, a hetedikben a Bibi & Tina: Soundtrack zum 3. Kinofilm – Mädchen gegen Jungs című korong debütált.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Magyarországon a Blackstar a 11. helyről a negyedikre jött fel. David Bowie-nak a negyvenes mezőnyben további négy kiadványa szerepel. A 2014-es Nothing Has Changed című gyűjteménye a nyolcadik, a tavalyi Five Years (1969–1973) című díszdoboza a 24., a második, 1969-es Space Oddity című stúdióalbuma a 25., a 2002-es Best of Bowie című válogatása a 39. pozícióban tanyázik. Az angol Jess Glynne tavaly augusztusban kiadott első stúdiólemeze, az I Cry When I Laugh a harmincadik, a szintén angol Ed Sheeran DVD-je, a Jumpers for Goalposts – Live at Wembley Stadium a 36. helyen nyitott. Változatlanul a Tankcsapda két-két CD-ből és DVD-ből álló Jubileum 25 című koncertkiadványa a legkelendőbb.

Puha József, aTEMPO.sk