Ők már biztosan ott vannak A Dal döntőjében – Petruska az idei felfedezett

A Dal 2016

Petruska nyerte A Dal első középdöntőjét szombaton. A zsűri döntésével még Oláh Gergő és a Kállay Saunders Band, a tévénézők szavazataival a Mushu jutott a döntőbe az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén. Az első alkalommal kiírt A Dal Felfedezettje díjat Petruska Andrásnak ítélte oda a zsűri.

Petruska Trouble in My Mind című dala 43 pontot kapott a zsűritől és nézőktől - az idei versenyben eddig ez a legmagasabb pontszám. Eggyel kevesebb jutott Oláh Gergőnek, aki a Győz a jó című számot énekelte, 41 ponttal lett harmadik a Kállay Saunders Band és a Who We Are.

A negyedik továbbjutó a nézők szavazataival a Mushu előadásában az Uncle Tom című dal lett, így ez formáció is bejutott a döntőbe.

Szombaton adták át az idén első alkalommal kiírt A Dal Felfedezettje díjat, amelyet Petruska András vehetett át. A dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock és a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. 2014-ben jelent meg első, Metropolita című stúdióalbuma a 4-es metró állomásaiból merített ihletet. Második lemeze idén tavasszal kerül a boltokba.

A műsorban bejelentették, hogy a svéd nagykövetség támogatásával videoblogger-pályázat indul, amelynek nyertese részt vehet az Eurovíziós Dalfesztivál májusi stockholmi döntőjén. A pályaműveket március 15-ig lehet beküldeni, részletek a műsor hivatalos oldalán, a mediaklikk.hu/adal oldalon találhatók.

A Dal második középdöntőjét február 20-án rendezik. Az egy héttel későbbi döntőbe nyolc produkció jut, a győztes képviseli Magyarországot az idei, immár 61. Eurovíziós Dalfesztiválon május 10. és 14. között a svéd fővárosban, Stockholmban.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Kovács Tamás