Heti listafigyelő – 2016/6. hét

Rihanna

Justin Bieber megállíthatatlan! A kanadai sztár lemásolva a decemberi brit bravúrját, az amerikai dallistán is saját magát váltotta az élen, a Sorry után a Love Yourselffel uralja a mezőnyt.

Justin Bieber november 13-án megjelent Purpose című negyedik stúdiólemezének eddigi mindhárom slágere csúcsra ért az Egyesült Királyságban és az USA-ban is. A brit rangsorban a What Do You Mean? megszakításokkal öt hétig, a Sorry kettőig, a Love Yourself egy hét megszakítással hat hétig vezetett. Az amerikai listán a What Do You Mean? egy hétig állt az élen. A Sorry három hét után lett trónfosztott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Love Yourself
Egyesült Királyság – Zayn: Pillowtalk
Németország – Eff: Stimme
Magyarország – Majka featuring Kollányi Zsuzsi: ”Eléglesz”

 

Zayn Malik szólóban is bevette a brit csúcsot

Az amerikai rangsorban két új belépő és egy újdonság szerepel. Hét helyet javítva az ötödik Flo Rida floridai rapper még tavaly áprilisban kiadott My House című EP-jének címadó szerzeménye. Tizennégy pozíciót ugorva a hetedik Selena Gomez a Hands to Myself című zeneszámmal. A texasi születésű énekesnő előző slágere, a Same Old Love a nyolcadik – ez az ötödik helyig jutott. Ugyancsak az ötödik volt a csúcspozíciója Selena októberben megjelent Revival című második stúdióalbuma első slágerének, az A$AP Rocky rapperrel készült Good for You címűnek. A barbadosi Rihanna Anti című nyolcadik stúdiólemezéről a Drake kanadai rapperrel készült Work a kilencedik helyen debütált.

A brit piacon a kanadai Shawn Mendes a Stitchesszel két hétig uralta a mezőnyt. A tinik egy másik kedvence foglalta el a lista élét, rajt-cél győzelemmel, a One Direction fiúcsapatból tavaly márciusban kivált Zayn Malik az első, Pillowtalk című szólófelvételével, 112 497 példánnyal. Rihanna és Drake a Workkel kilenc pozíciót előlépve a negyedik. A 24. helyről a hatodikra jött fel a Lukas Graham Forchhammer vezette Lukas Graham dán popkvartett a 7 Years című dallal. Négy pozíciót javítva a tizedik Craig David hampshire-i énekes és Big Narstie londoni grime-előadó a When the Bassline Drops című szerzeménnyel. A szebb napokat is megélt Craig David legutóbb 2007-ben tanyázott a brit élmezőnyben a Hot Stuff (Let’s Dance) című zeneszámmal.

Németországban harmadik hete Mark Forster énekes és Felix Jaehn producer duója, az Eff vezet a Stimme című slágerrel. Zayn felvétele, a Pillowtalk az ötödik helyre érkezett meg. Kilenc pozíciót ugorva a hetedik Jonas Blue londoni producer a Dakotával készült Fast Car című dallal, amely Tracy Chapman amerikai énekesnő 1988-as slágerének tropical house stílusú átdolgozása. Szintén kilenc helyet lépett elő a nyolcadikon található Alan Walker norvég producer a Faded című szerzeménnyel.

A magyar Single (track) Top 40 lista csúcsára Majka és Kollányi Zsuzsi újdonsága, az ”Eléglesz” iratkozott fel. A mezőnyben további hét új belépőre lelünk. Zayn (Pillowtalk) a negyedik, Rihanna és Drake (Work) a tizedik, Alan Walker (Faded) a 18., a január 26-án ötvenhárom évesen elhunyt Black (Colin Vearncombe) angol énekes a Wonderful Life című 1986-os örökzöldjével a 23., a 99 Souls angol house-duó a The Girl Is Mine című zeneszámmal, a Destiny’s Child 2004-es Girl, valamint Brandy és Monica 1998-as The Boy Is Mine című slágerének átdolgozásával a 24., a DNCE amerikai poprockkvartett a Cake by the Ocean című felvétellel a 28., a Passed a Driftin’ című eurovíziós versenydalával a negyvenedik pozícióban kezdett. A magyarországi rádiók kilencedik hete az angol Adele Hello című slágerét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele: 25
Egyesült Királyság – David Bowie: Best of Bowie
Németország – SSIO: 0,9
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Külföldi származású német rapperek sikere

Az USA-ban visszatért az albumeladási rangsor élére Adele nagylemeze, a 25, összességében nyolcadik hete a legkelendőbb, ezúttal 116 ezer példánnyal uralja mezőnyt. A TOP 10-ben két újdonság szerepel. A harmadik helyet szerezte meg 49 ezer példánnyal a Megadeth Los Angeles-i metálzenekar 15. stúdióalbuma, a Dystopia. A február 15-én sorra kerülő 58. Grammy Awards válogatáslemeze, a 2016 Grammy Nominees 31 ezer példánnyal a kilencedik pozícióban rajtol.

Az Egyesült Királyságban David Bowie 25. Blackstar című stúdióalbumát a 2002-es Best of Bowie című slágerválogatás váltotta a csúcson, 28 997 példánnyal vezet. Az ausztrál Sia hetedik stúdiólemeze, a This Is Acting a harmadik, a New Jersey-i Charlie Puth első stúdióalbuma, a még novemberre tervezett Nine Track Mind a hatodik, Rihanna sok elhalasztás után végre forgalomba került nyolcadik stúdiólemeze, az Anti a hetedik, a Dream Theater bostoni metálegyüttes 13. stúdióalbuma, a The Astonishing a 11., a Bloc Party angol zenekar ötödik stúdiólemeze, a Hymns a 12. helyen nyitott.

A német piacon harmadik hete külföldi származású német rapperek találhatók a lista élén. Két hete a kurd származású Azad (a Leben II című koronggal), a múlt héten a török származású Summer Cem (a Cemesis című albummal) startolt a csúcson, a héten az afgán gyökerekkel rendelkező SSIO debütált az élen a 0,9 című nagylemezével. Az ezüstérmes pozícióba az Avantasia német metálegyüttes hetedik stúdióalbuma, a Ghostlights, az ötödikbe a Dream Theater nagylemeze, a hatodikba a Runrig skót folkzenekar 14., stúdióalbuma, a The Story, a kilencedikbe Phil Collins négylemezes díszdoboza, a Take a Look at Me Now… (Collector’s Edition) érkezett meg. A gyűjtemény az angol énekes 1981-es Face Value és 1993-as Both Sides című albumát tartalmazza, természetesen felújított változatban. A tizedik helyre a Megadeth nagylemeze iratkozott fel.

Magyarországon változatlanul, megszakításokkal tizedik hete a Tankcsapda a debreceni Főnix Csarnokban rögzített, két-két CD-t és DVD-t tartalmazó Jubileum 25 című koncertkiadványa a legnépszerűbb hanghordozó. A Dream Theater albuma a második, a Historica nagylemeze, az Olyan fa vagyok a 12., Phil Collins díszdoboza a 18., az Avantasia korongja a 19., a Megadeth albuma a harmincadik, Phil Collins első szólólemeze, a Face Value felújított, kétcédés változata a 33., a Coasts bristoli együttes Coasts című első nagylemeze a 36. pozícióban kezdett.

Puha József, ATEMPO.sk