Változik az Eurovíziós Dalfesztivál szavazási rendszere Stockholmban

Eurovíziós Dalfesztivál

Megváltozik a szavazási rendszer az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Stockholmban. A módosítás lényege, hogy a nemzeti zsűrik és a tévénézők pontszámait egy-egy előadóra nem összesítik, hanem külön-külön fogják számolni és ismertetni.

Május 14-én a stockholmi döntő 26 dalának elhangzása, illetve a nézői szavazatok lezárása után először a résztvevő 43 ország nemzeti zsűrijének pontszámát ismertetik a bejelentkező helyi szóvivők. Ezt követően a telefonon, SMS-ben, illetve a verseny hivatalos applikációján érkezett voksok által kialakult sorrendet ismerteti a műsorvezető a stockholmi Ericsson Globe-ban, hátulról előre, a legkevesebb pontszámot kapott országtól a legmagasabbig haladva. A végső sorrend a két pontszám összesítése után alakul ki.

Az elmúlt években a szavazási rendszer úgy működött, hogy a verseny sorrendjét a nemzeti zsűrik voksai és a telefonos szavazatok kombinációja adta ki. Marad az elődöntők eddigi rendszere is, vagyis ott a műsor végén ismertetik a helyszínen, a stockholmi arénában a tíz-tíz továbbjutót, a pontszámok csak később válnak nyilvánossá.

"Ez a változtatás nagy lépés előre, egyrészt egy jobb televíziós show, másrészt egy még izgalmasabb verseny irányában. Az új voksolási forma garantálja, hogy a nézők által legnépszerűbbnek tartott dal 12 pontot kap, függetlenül attól, hogy a zsűrik miként pontoznak. A friss rendszer szimbolikusan ugyanott, Stockholmban indul, ahol 1975-ben a 12 pontos számolást bevezették" - mondta Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője.

A szavazatok számítása változatlan marad, vagyis a nézők és a zsűrik is a legjobbnak ítélt tíz előadót, országot értékelik, 12, 10, illetve 1-től 8-ig terjedő pontszámmal.

Martin Österdahl, az idei rendezvény vezető producere szerint a változtatással sokkal izgalmasabb lesz a döntő. Hozzátette: az elmúlt években előfordult, hogy húsz perccel a szavazatok ismertetése előtt eldőlt, ki nyeri az Eurovíziót, most erre kicsi az esély.

ATEMPO.sk / MTI