Heti listafigyelő – 2016/7. hét

Little Mix

Folytatódik a tinikedvencek brit sikersorozata. A dallista csúcsára idén eddig csak ők jutottak fel. Három szólóénekes: Justin Bieber, Shawn Mendes és Zayn után most egy négytagú dán együttes, a Lukas Graham uralja a mezőnyt.

A kanadai Justin Bieber slágere, a Love Yourself egy hét megszakítással hat hétig vezetett. Utána a szintén kanadai, tizenhét éves Shawn Mendes került az élre két hétre a Stitches című szerzeménnyel. A múlt héten a One Direction fiúcsapatból tavaly márciusban kivált Zayn Malik a csúcson debütált a Pillowtalk című első szólófelvételével. A Lukas Graham zeneszáma, a 7 Years a héten öt helyet javítva foglalta el a rangsor élét. A brit lista csúcsán legutóbb 1998 májusában szerepelt dán zenekar, az Aqua a mezőnyt egy hétig uraló Turn Back Time című dallal. Az Aqua további két slágerrel vezetett, a Barbie Girllel 1997 novemberében négy, a Doctor Jonesszal 1998 februárjában két hétig tanyázott az élen.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Zayn: Pillowtalk
Egyesült Királyság – Lukas Graham: 7 Years
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Jonas Blue featuring Dakota: Fast Car

 

Négy lista – négy új listavezető

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában – nem kis meglepetésre – rajt-cél győzelmet aratott Zayn a Pillowtalkkal. Egykori együttesének, a One Directionnek az USA-ban nincs listavezető felvétele. A fiúk a 2013-as, az ezüstérmes pozícióig jutott Best Song Everrel szerepeltek a legmagasabban. A Pillowtalk a rangsor 1958 augusztusa óta tartó történetének 25. olyan zeneszáma, amely az első helyen startol. Legutóbb, novemberben Adele-nek jött össze ez a bravúr a Hellóval. Az élmezőnyben még egy újdonság található: a hatodik pozíciót szerezte meg Drake készülő, áprilisra tervezett Views from the 6 című stúdióalbumának első beharangozója, a Summer Sixteen. A kanadai rapper a hetedik helyet is bérli, a Rihannával közös Workkel, amely a listán tartózkodás második hetében két pozíciót javított. Szintén két helyet lépett elő a tizediken szereplő G-Eazy oaklandi rapper a Bebe Rexha brooklyni születésű énekesnővel készült Me, Myself & I című szerzeménnyel.

Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében egy új belépőre lelünk. Négy pozíciót javítva a hetedik a 2011-es brit The X Factor győztese, a Little Mix angol lánykvartett a Jason Derulo floridai énekessel készült Secret Love Song című dallal.

A német rangsorban is új vezetőt találunk. Hét helyet ugorva került fel a csúcsra az Angliában született norvég producer, Alan Walker a Faded című felvétellel. Jonas Blue londoni producer a Dakotával készült Fast Car című zeneszámmal, Tracy Chapman amerikai énekesnő 1988-as slágerének tropical house stílusú átdolgozásával már az ezüstérmes pozícióban tanyázik, öt helyet lépett elő. A TOP 10-ben három újdonság szerepel: huszadikból lett ötödik Stereoact német house-lemezlovas és producer a Kerstin Ott német énekesnővel készült Die immer lacht című szerzeménnyel, három pozíciót javítva a nyolcadik G-Eazy és Bebe Rexha (Me, Myself & I), kilenc helyet ugorva a tizedik az X Ambassadors New York-i rockzenekar a Renegades című dallal.

A magyar Single (track) Top 40 lista élét Jonas Blue és Dakota (Fast Car) foglalta el. A mezőnyben nyolc új belépőre lelünk. A Kowalsky meg a Vega (Mit mondjak még?) a nyolcadik, a Coldplay angol együttes (Hymn for the Weekend) a 12., a Diplo amerikai lemezlovas-producer vezette Major Lazer, Nyla jamaikai énekesnő és Fuse ODG angol rapper (Light It Up) a 18., a Scooter német csapat (Oi) a 19., Fleur East angol énekesnő (Sax) a 21., a Rudimental angol drum and bass kvartett és a szintén angol Ed Sheeran (Lay It All on Me) a 35., Sia ausztrál énekesnő (Alive) a 37., Jess Glynne angol énekesnő (Take Me Home) a negyvenedik pozícióba iratkozott fel. A magyarországi rádiók kilenc hétig Adele Hellóját játszották a leggyakrabban. Most a Coldplay slágere, az Adventure of a Lifetime a legtöbbet sugárzott felvétel. A rádiós rangsor második helyén Shawn Mendes (Stitches), a harmadikon a Halott Pénz (Darabokra törted a szívem) található.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna: Anti
Egyesült Királyság – Coldplay: A Head Full of Dreams
Németország – Prinz Pi: Im Westen nix Neues
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

A Coldplay megkésett listavezetése

Az USA-ban – a várakozásnak megfelelően – Rihanna nyolcadik stúdióalbuma, az Anti érkezett meg az eladási rangsor csúcsára, 166 ezer példánnyal. Az élmezőnyben további három újdonság szerepel: Kevin Gates New Orleans-i születésű rapper első stúdiólemeze, az Islah 112 ezer példánnyal a második, Sia ausztrál énekesnő hetedik stúdióalbuma, a This Is Acting 81 ezerrel a negyedik, Charlie Puth New Jersey-i énekes első stúdiólemeze, a Nine Track Mind 65 ezerrel a hatodik pozícióban kezdett. A Dream Theater bostoni metálzenekar 13. stúdióalbuma, a The Astonishing a 11. helyen rajtol.

A brit piacon véget ért David Bowie trónolása: a Blackstar című nagylemezével három, a Best of Bowie című slágerválogatásával egy hétig vezetett. A Coldplay december 4-én megjelent hetedik stúdióalbuma, az A Head Full of Dreams Adele korongja, a 25 miatt nem tudott a lista élén nyitni, 235 975 példánnyal az ezüstérmes pozícióban debütált. Most viszont 30 146 példány is elegendő volt az első hely megszerzésére. Elton John 32. stúdiólemeze, a Wonderful Crazy Night a hatodik, Foxes hampshire-i énekesnő második stúdióalbuma, az All I Need a 12., az 1983-ban alakult és 2005-ben már másodszor újjáalakult The Cult bradfordi rockegyüttes tizedik stúdiólemeze, a Hidden City a 19., Eric Prydz svéd producer első stúdióalbuma, az Opus a 23., a szebb időket is megélt Chris Isaak kaliforniai énekes 12. stúdiólemeze, a First Comes the Night a 32. pozíciót foglalta el új belépőként.

Németországban ismét – immár negyedik hete – német rapper startol a rangsor csúcsán, ezúttal Prinz Pi az Im Westen nix Neues című albumával tanyázik az élen. A tízes mezőnyben még két újdonságra lelünk: a Scooter 18. stúdiólemeze, az Ace a hatodik, Elton John korongja a tizedik helyet szerezte meg.

Magyarországon megszakításokkal 11. hete a debreceni Tankcsapda két-két CD-t és DVD-t tartalmazó Jubileum 25 című koncertkiadványából fogy el a legtöbb. A Scooter albuma a 13., az angol Phil Collins 1993-as nagylemeze, a Both Sides felújított, kétcédés változata a 27., Sia albuma a 35., David Bowie koncertlemeze, a 2008-ban kiadott Live Santa Monica ’72 a 37. és a Sound + Vision című díszdoboza a 38. pozícióba iratkozott fel.

Puha József, ATEMPO.sk