Heti listafigyelő – 2016/8. hét

Viola Beach

A Viola Beach eddig nem sok vizet zavart még a brit könnyűzenében sem. A 2013-ban alakult angol zenekar február 13-án halálos autóbalesetet szenvedett, amelynek révén a híradások élére került, s két felvétele felbukkant a brit dallistán.

A tragédia Svédországban történt. Az együttes gépkocsija Stockholm külterületén egy huszonöt méter magas hídról az alatta lévő folyóba esett. Kris Leonard, River Reeves, Tomas Lowe és Jack Dakin, valamint menedzserük, Craig Tarry a helyszínen életét vesztette. A Viola Beach a Where’s the Music? nevű zenei fesztivál vendége volt. A kvartett a Swings & Waterslides című szerzeménnyel a brit rangsor 11. helyére, a Boys That Singgel a nyolcvanadikra érkezett meg.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Love Yourself
Egyesült Királyság – Lukas Graham: 7 Years
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Jonas Blue featuring Dakota: Fast Car

 

Zayn amerikai mélyrepülése

A One Direction angol–ír fiúcsapatból tavaly márciusban kivált Zayn szólóban készített első zeneszáma, a Pillowtalk a múlt héten rajt-cél győzelmet aratott az amerikai Hot 100 rangsorban. A héten a hetedik pozícióba hátrált. A csúcsra Justin Bieber tért vissza a két héttel ezelőtti listavezető Love Yourself című slágerével. A harmadik helyen is a kanadai sztár található, a rangsort három hétig vezetett Sorryval. A kettő között, az ezüstérmes pozícióban a Twenty One Pilots ohiói duó szerepel a Stressed Out című szerzeménnyel. A listán tartózkodás harmadik hetében a hetedikről a negyedikre jött fel a barbadosi Rihanna és a kanadai Drake a Workkel.

A brit mezőnyt második hete a Lukas Graham Forchhammer énekes vezette Lukas Graham dán zenekar uralja. A 7 Years a múlt héten 104 881 példánnyal állt az élen, most 133 758 példánnyal vezet. Őrzi második helyét Zayn a Pillowtalkkal, amely két hete a csúcson debütált. Egy pozíciót előlépve a harmadik Rihanna és Drake a Workkel.

Németországban második hete Alan Walker norvég producer Faded című felvétele a legnépszerűbb. Az élmezőnyben két új belépőre lelünk: a 23. helyről a hatodikra lépett a Twenty One Pilots a Stressed Outtal, négy pozíciót javítva a tizedik Rob Schneider amerikai színész lánya, Elle King az Ex’s & Oh’s című dallal.

A magyar Single (track) Top 40 rangsor élén második hete Jonas Blue londoni producer és Dakota tanyázik a Fast Carral, Tracy Chapman amerikai énekesnő 1988-as slágerének átdolgozásával. A harmadik helyre tért vissza Robin Schulz német producer a J.U.D.G.E. közreműködésével készült Show Me Love című szerzeménnyel. Imany francia énekesnő zeneszáma, a Don’t Be so Shy a 17., Nótár Mary felvétele, az Anda Tute a huszadik, Elle King (Ex’s & Oh’s) a 22., Petruska András eurovíziós versenydala, a Trouble in My Mind a 39. pozícióban kezdett. A magyarországi rádiók a Halott Pénz Darabokra törted a szívem című slágerét játsszák a leggyakrabban, amely a Bergendy örökzöldjének az átirata.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Future: EVOL
Egyesült Királyság – Adele: 25
Németország – Bosse: Engtanz
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Három listavezető, hét hónap alatt

Az amerikai albumeladási rangsor tízes mezőnyében négy újdonság található. Az első helyet foglalta el Future a negyedik, EVOL című stúdiólemezével, 134 ezer példánnyal. Az atlantai rappernek ez a harmadik amerikai listavezetője, tavaly szerepelt két koronggal a csúcson: a júliusban kiadott DS2 című stúdióalbumával és a szeptemberben megjelent, Drake-kel készült What a Time to Be Alive című mixtape-lemezzel. Az észak-dakotai születésű rapper, Wiz Khalifa hatodik stúdióalbuma, a Khalifa 64 ezer példánnyal a hatodik, a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! válogatás 57. része 63 ezerrel a hetedik, az angol Elton John 32. stúdiólemeze, a Wonderful Crazy Night 58 ezerrel a nyolcadik pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban Adele albuma, a 25 tért vissza a rangsor élére, 27 780 példánnyal. Az angol énekesnő összességében nyolcadik hete vezet. A TOP 10 egyetlen új belépője az egykori Boyzone ír fiúcsapat tagja, Ronan Keating a negyedik helyet megszerző tizedik stúdiólemeze, a Time of My Life.

A német élmezőnyben öt újdonságra lelünk, ezek német zenészek produkciói. Bosse nyitott a csúcson az Engtanz című hatodik stúdióalbumával. Az 1952-es születésű Roland Kaiser énekes nagylemeze, az Auf den Kopf gestellt a második, a Beyond the Black metálegyüttes albuma, a Lost in Forever a negyedik, a Gleis 8 popzenekar nagylemeze, az Endlich a hatodik, az 1956-os születésű Heinz Rudolf Kunze korongja, a Deutschland a nyolcadik pozícióba érkezett meg. A tavaly újjáalakult The Corrs ír együttes hatodik stúdióalbuma, a White Light a világ legtöbb országában novemberben került forgalomba, a német nyelvterületen viszont csak február 12-én adták ki, s a 11. helyen debütált.

A magyar piacon megszakításokkal 12. hete a Tankcsapda két-két CD-ből és DVD-ből álló, a debreceni Főnix Csarnokban rögzített kiadványa, a Jubileum 25 a legkelendőbb. Rihanna nyolcadik stúdiólemeze, az Anti a 37. pozícióban kezdett. A válogatáskorongok listájának első két helyén tavaly nyári hanghordozók, a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál és a Telekom VOLT Fesztivál albumai találhatók, a bronzérmes pozícióban pedig A DAL, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának idei gyűjteménye szerepel. A dupla CD-n a televíziós show-ba bejutott harminc zeneszám hallható.

Puha József, ATEMPO.sk