Heti listafigyelő – 2016/9. hét

Tizennégy listavezető dal nagyjából tizenegy év alatt. Az örökranglistán csak Mariah Carey és a The Beatles előzi meg tizennyolc és húsz listavezetővel. Ha összeadjuk a rangsor élén eltöltött heteit, akkor már egy évet tanyázott a csúcson. Ez Rihanna eddigi amerikai mérlege.

A barbadosi énekesnő összességében 52. hete szerepel az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája élén. A héten az Anti című nyolcadik stúdiólemezének első slágerével, a Drake kanadai rapperrel készült Workkel vette át a vezetést. Eddig az SOS (2006 – három hét), az Umbrella (Rihanna featuring Jay-Z – 2007 – hét hét), a Take a Bow (2008 – egy hét), a Disturbia (2008 – két hét), a Live Your Life (T.I. featuring Rihanna – 2008 – hat hét), a Rude Boy (2010 – öt hét), a Love the Way You Lie (Eminem featuring Rihanna – 2010 – hét hét), a What’s My Name? (Rihanna featuring Drake – 2010 – egy hét), az Only Girl (In the World) (2010 – egy hét), az S&M (Rihanna featuring Britney Spears – 2011 – egy hét), a We Found Love (Rihanna featuring Calvin Harris – 2011, 2012 – tíz hét), a Diamonds (2012 – három hét) és a The Monster (Eminem featuring Rihanna – 2013, 2014 – négy hét) című szerzeményekkel uralta a mezőnyt.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Drake: Work
Egyesült Királyság – Lukas Graham: 7 Years
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Duke Dumont: Ocean Drive

 

Egyre sikeresebb Joe Jonas új zenekara

Az amerikai rangsor élmezőnyében egy új belépő található: egy helyet javítva a tizedik a 2005 és 2013 között működött Jonas Brothers New Jersey-i testvértrióban megismert Joe Jonas együttese, a DNCE az első, Cake by the Ocean című zeneszámával.

Az USA-ban tizenöt pozíciót ugorva a huszadik, a brit listán harmadik hete első a Lukas Graham dán kvartett a 7 Years című felvétellel. Rihanna és Drake Workje ezüstérmes. Hét helyet előlépve a tizedik a Coldplay angol zenekar az A Head Full of Dreams című hetedik stúdióalbumának második slágere, a Beyoncé amerikai énekesnővel készített Hymn for the Weekend. Az első, az Adventure of a Lifetime a hetedik pozícióig jutott. Harmincegy helyet javítva a 11. pozícióba jött fel a michigani Mike Posner az I Took a Pill in Ibiza című szerzeménnyel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban harmadik hete Alan Walker norvég producer vezet a Faded című dallal. Megfelezte helyezéseinek számát az ohiói Twenty One Pilots a Stressed Outtal (a harmadik), valamint Rihanna és Drake a Workkel (a hatodik).

A magyar Single (track) Top 40 rangsor csúcsát Duke Dumont angol deep house producer foglalta el az Ocean Drive című zeneszámmal. DMX New York-i rapper, színész felvétele, az X Gon’ Give It to Ya a 2003-as Bölcsőd lesz a koporsód (Cradle 2 the Grave) című film betétdala. A februárban bemutatott Deadpool című film zenéje közé is beválogatták, s a 12. pozícióba iratkozott fel. Feder francia deep house lemezlovas az Emmivel készült Blind című szerzeménnyel a 17. helyen nyitott. A magyarországi rádiók a kanadai Shawn Mendes slágerét, a Stitchest sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele: 25
Egyesült Királyság – Adele: 25
Németország – Fantasy: Freudensprünge
Magyarország – Bródy János: Ráadás

 

Jack Garratt megkezdte a menetelését

Az USA-ban a múlt heti listavezető, Future rapper albuma, az EVOL a tizedik helyre hátrált. Az élre az angol Adele nagylemeze, a 25 tért vissza 151 ezer példánnyal. A TOP 10 egyetlen újdonsága a Joey Martin Feek és Rory Lee Feek alkotta Joey + Rory Tennessee állambeli country- és bluegrassduó hetvenezer példánnyal a negyedik pozícióban kezdő Hymns That Are Important to Us című hetedik stúdióalbuma.

Az Egyesült Királyságban is Adele korongja vezet, 28 168 példánnyal. A brit szakma által 2016 leendő legnagyobb felfedezettjének kikiáltott Jack Garratt angol dalszerző-előadó (megnyerte a BBC Sound of 2016 versenyt, a BRIT Awardson pedig a Critics’ Choice kategóriában győzött) nagylemeze, a Phase 18 198 példánnyal a harmadik helyre érkezett meg. Daniel O’Donnell 1961-es születésű ír zenész albuma, a The Best of Music and Memories a 15. pozícióban debütált.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon a Fantasy észak-rajna-vesztfáliai duó startol a rangsor csúcsán a Freudensprünge című nagylemezével. A tízes mezőnyben további két új belépő szerepel: Kurdo, Németországban élő iraki kurd rapper albuma, a Verbrecher aus der Wüste a második, a Wolfmother ausztrál rockegyüttes nagylemeze, a Victorious a kilencedik helyet szerezte meg.

Magyarországon Bródy János albuma, a Ráadás rajtol a lista élén. A Martin Scorsese, Rich Cohen, Terence Winter és a The Rolling Stones frontembere, Mick Jagger közös, a hetvenes években játszódó rock ’n’ roll drámasorozatának, a Vinylnek a nagylemeze (Music from the HBO Original Series Volume 1) a hetedik pozíciót foglalta el, a rangsor második újdonságaként. A válogatáskorongok listáján A Dal idei gyűjteménye vette ár a vezetést, amelyen a tévéshow-ba bekerült harminc zeneszám hallható.

Puha József, aTEMPO.sk