Heti listafigyelő – 2016/10. hét

Az USA-ban megszakításokkal tizedik hete az angol Adele nagylemeze, a 25 a legkelendőbb, most 100 ezer példánnyal vezet. A kétezres években eddig csak négy album uralta a mezőnyt tíz vagy ennél több hétig.

Taylor Swift két korongja, a 2008-as Fearless és a 2014-es 1989 tizenegy-tizenegy hétig, a Jégvarázs (Frozen) című 2013-as animációs film zenei lemeze tizenhárom, Adele 2011-es albuma, a 21 huszonnégy hétig tanyázott a csúcson. A 25 megjelenése után a dalok listáin a szupersláger Hello mellett az alsóbb régiókban felbukkantak a nagylemez további zeneszámai is. Másodikként a When We Were Young című szerzeményt másolták ki róla. A brit rangsorban a héten lépett be az élmezőnybe, négy pozíciót javítva a kilencedik, az amerikaiban a 14. helyről (ez eddigi csúcspozíciója) a 18. helyre hátrált, a magyarban a 11. pozícióból (ez eddigi legjobb helyezése) a 19. pozícióba esett.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Drake: Work
Egyesült Királyság – Lukas Graham: 7 Years
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Freddie: Pioneer

 

Freddie Pioneere odahaza már tarol

Az amerikai Hot 100 rangsorban második hete a barbadosi Rihanna pályafutásának 14. amerikai listavezetője, a kanadai rapperrel, Drake-kel készült Work a legnépszerűbb. Nyolc helyet javítva már a 12. a dán Lukas Graham a 7 Years című felvétellel.

A Lukas Graham az Egyesült Királyságban negyedik hete áll az élen, folyamatosan százezer feletti példánnyal. Az első héten 104 881, a másodikon 133 758, a harmadikon 131 488 példánnyal uralta a mezőnyt, most 106 494 példánnyal vezet. Nyolc pozíciót ugorva bronzérmes Mike Posner az I Took a Pill in Ibiza című zeneszámmal. A michigani dalszerző-előadó eddig a brit The X Factor 2010-es sorozatában feltűnt angol Cher Lloyd slágere, a With Ur Love közreműködőjeként szerepelt a legmagasabban, a negyedik helyen. Hatvanöt pozíciót száguldott előre, a 13. helyen landolt Riton angol lemezlovas a Kah-Lóval készült Rinse & Repeat című szerzeménnyel. Az első újdonságot a 15. pozícióban találjuk: Tinie Tempah angol rapper Zara Larssonnal készült Girls Like című felvételét. A svéd énekesnő eddigi legnagyobb slágere, a Lush Life a héten a negyedik, a MNEK nigériai származású angol énekessel készült zeneszáma, az ötödik helyig jutott Never Forget You a 29. pozícióban tanyázik.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német rangsor csúcsán negyedik hete Alan Walker norvég producer szerepel a Faded című szerzeménnyel. A 65. helyről a 12. pozícióba jött fel a Ghost című felvétel, amely az idei eurovíziós német dal. Az előadója Jamie-Lee Kriewitz 1998-as születésű német énekesnő, a december 17-én véget ért The Voice of Germany tehetségkutató tévéműsor ötödik sorozatának győztese.

A magyar Single (track) Top 40 lista élét nyolc helyet javítva Freddie foglalta el a magyarországi eurovíziós dallal, A Dal 2016 győztes zeneszámával, a Pioneerrel. A Lukas Graham (7 Years) a 12., az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának döntőjében fellépett Alexander Rybak az előadott, az összeurópai versenyben 2009-ben diadalmaskodó Fairytale-lel a 14., Riton és Kah-Lo (Rinse & Repeat) a 23., a StarWhores magyar trió felvétele, a Together a 24., Birdy angol énekesnő szerzeménye, a Keeping Your Head Up a 25., a Twenty One Pilots ohiói duó slágere, a Stressed Out a 34. pozícióba iratkozott fel. A magyarországi rádióállomások második hete a kanadai Shawn Mendes zeneszámát, a Stitchest játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele: 25
Egyesült Királyság – The 1975: Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It
Németország – Schiller: Future
Magyarország – Rúzsa Magdolna: Tizenegy

 

Megérkezett a hosszúcímű album

Az amerikai tízes mezőnynek a múlt héten egy új belépője volt, a Joey + Rory country- és bluegrassduó a negyedik helyen rajtoló Hymns That Are Important to Us című nagylemeze. A héten is egy újdonságra lelünk a TOP 10-ben, szintén a negyedik pozíciót szerezte meg, 61 ezer példánnyal Yo Gotti memphisi rapper ötödik stúdióalbuma, a The Art of Hustle.

A brit piacon a várakozásnak megfelelően a The 1975 angol rockzenekar második stúdiólemeze, az I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It debütált a rangsor csúcsán 58 378 példánnyal. A Britain’s Got Talent hetedik, 2013-as sorozatában (ebben győzött a magyar Attraction tánccsapat) ismertté vált Richard & Adam észak-walesi testvérek alkotta komolyzenei duó albuma, a Believe – Songs of Inspiration a kilencedik, Macklemore & Ryan Lewis seattle-i hiphopduó második stúdiólemeze, a This Unruly Mess I’ve Made a 16., az Anthrax New York-i metálegyüttes 11. stúdióalbuma, a For All Kings a 21. helyen kezdett.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban a Friedrich Schiller német költő, drámaíró, filozófus tiszteletére elnevezett Schiller zenekar kilencedik stúdiólemeze, a Future startol a lista élén. Macklemore & Ryan Lewis albuma (This Unruly Mess I’ve Made) a negyedik, az Anthrax korongja (For All Kings) az ötödik pozícióban nyitott.

A magyar piacon Rúzsa Magdi dupla sportarénás koncertje sikerének hatására megnőtt a kereslet az énekesnő hanghordozói iránt. A 2012-es Tizenegy az első, a 2011-es Magdaléna Rúzsa: Rúzsa Magdi estjének dalai a harmadik, a 2014-es Dalok húrokra és fúvósokra – Koncert a Művészetek Palotájában a 37. helyen található. Zaz francia énekesnő koncertlemeze, a Sur la route a 15., az Anthrax albuma (For All Kings) a 17., Phil Collins második, 1982-es Hello, I Must Be Going! című stúdiólemezének felújított, bónuszfelvételekkel kiegészített kétcédés változata a 18., David Bowie ötödik, 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című stúdióalbuma, a 33. a The 1975 korongja (I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It) a 39. pozíciót foglalta el új belépőként.

Puha József, aTEMPO.sk