Heti listafigyelő – 2016/13. hét

Gwen Stefani kiszorult már az énekesnők élmezőnyéből. Pedig az elmúlt évtized közepén még az egyik vezető női előadó volt a 2004-es Love. Angel. Music. Baby. és a 2006-os The Sweet Escape című szólólemezeivel. A No Doubt énekesnője azóta nem igazán találja a helyét. Szólóban és a zenekarával sem.

A kaliforniai Gwen Stefani harmadik szólóalbuma hosszasan készült, a kiadásának időpontját sokáig homály fedte. A This Is What the Truth Feels Like című korong március 18-án végre a piacra került. A hangzásával hosszú ideig kísérleteztek, az énekesnő beharangozóként megjelent, de nagy nyomot nem hagyott két 2014-es dala, a Baby Don’t Lie és a Spark the Fire le is maradt róla. A szintén előhírnökként kiadott Used to Love You és Make Me Like You című felvételek már szerepelnek rajta. Ezek amerikai sikere is messze elmaradt a várttól, az előbbi az 52., az utóbbi az 54. helyig jutott a Hot 100 listán. Az Egyesült Királyságban pedig csúfosan megbuktak, a brit rangsorban az előbbi a 157., az utóbbi a 140. pozícióig vitte. Gwen Stefani új lemeze a brit piacon a 14. helyen debütált. Az USA-ban a leírtak ellenére a jövő héten elfoglalja a csúcsot, de utána bizonyára zuhanórepülésbe kezd.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Drake: Work
Egyesült Királyság – Mike Posner: I Took a Pill in Ibiza
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Alan Walker: Faded

 

Már Magyarországon is a Faded a listavezető

Az amerikai Hot 100 rangsort ötödik hete a barbadosi Rihanna a kanadai rapperrel, Drake-kel készült Work című slágere uralja. Biztosra vehető, hogy a következő listavezető a Lukas Graham dán együttes lesz a 7 Years című szerzeménnyel, amely a brit rangsorban öt hétig volt első, az amerikaiban újabb két pozíciót javítva már bronzérmes. A tizedik helyen nyitott a floridai születésű Ariana Grande május 20-án megjelenő harmadik, Dangerous Woman című stúdióalbumának címadó zeneszáma.

Az Egyesült Királyságban második hete Mike Posner michigani dalszerző-énekes az első az I Took a Pill in Ibiza című felvétellel. Negyvenegy pozíciót ugorva az ötödik Sigala angol producer a két honfitársával, Imani énekesnővel és DJ Fresh producerrel készített Say You Do című újdonsága, amely Mariah Carey 1995-ös Always Be My Baby című slágerének az átdolgozására épül. Megfelezte helyezéseinek számát Sia ausztrál énekesnő a nyolcadikra előlépő Cheap Thrills című szerzeménnyel, amelyet a jamaicai Sean Paullal ad elő.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Nincs változás a német lista élén sem: hetedik hete Alan Walker norvég producer vezet a Faded című zeneszámmal, amelyben a szintén norvég Iselin Solheim énekel. Mike Posner már itt is a tízes mezőnyben tanyázik, az I Took a Pill in Ibiza hat pozíciót javítva a hetedik.

Alan Walker a magyar Single (track) Top 40 rangsor csúcsát is elfoglalta. A Halott Pénz új dala, a Majd a 12., a Red Bull Pilvaker felvétele, Petőfi Sándor Pató Pál úr című versének az újraértelmezése a 13., Sia és Sean Paul a Cheap Thrillsszel a 19., az indianapolisi születésű Adam Lambert és Laleh perzsa származású svéd énekesnő zeneszáma, a Welcome to the Show a huszadik, a Red Bull Pilvaker újabb dala, a Szabadság, szerelem a harmincadik, az angol Adele 2011-es slágere, a Someone like You a 32., a Fifth Harmony öttagú miami lánycsapat a Ty Dolla $ign Los Angeles-i énekessel készült felvétele, a Work from Home a 34., a New Level Empire és Deniz zeneszáma, a Valahol a 36., a Röyksopp norvég zenekar Jamie Irrepressible közreműködésével készült 2014-es dala, a Here She Comes Again a 37., Zwette német producer és Molly angol énekesnő felvétele, a Rush a 39. helyre érkezett meg. A magyarországi rádióállomások második hete Jonas Blue és Dakota Fast Car című zeneszámát, Tracy Chapman slágerének az átdolgozását játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna: Anti
Egyesült Királyság – Adele: 25
Németország – AnnenMayKantereit: Alles nix Konkretes
Magyarország – Leander Kills: Túlélő

 

A rock- és a metálzene hete

Az USA-ban visszatért az élre Rihanna nyolcadik stúdióalbuma, az Anti, amely hat héttel ezelőtt 166 ezer példánnyal startolt a csúcson. Ezúttal 54 ezer is elég volt a vezető pozíció megszerzésére. A Killswitch Engage massachusettsi metálegyüttes hetedik stúdiólemeze, az Incarnate 35 ezerrel a hatodik, a Flatbush Zombies brooklyni hiphoptrió első stúdióalbuma, a 3001: A Laced Odyssey 28 ezerrel a tizedik helyre iratkozott fel. A Bethel Music koncertzenei válogatása, a Have It All a 12., a 3 Doors Down Mississippi állambeli rockzenekar hatodik, Us and the Night című stúdiólemeze a 14., a szintén Mississippi állambeli Randy Houser countryzenész negyedik, Fired Up című stúdióalbuma a 15., a The Gaslight Anthem New Jersey-i rockegyüttes énekes-gitárosa, Brian Fallon első, Painkillers című szólólemeze a harmincadik pozícióban rajtol.

A brit piacon megszakításokkal 12. hete Adele tavaly novemberben kiadott harmadik stúdióalbuma, a 25 a legkelendőbb – ezúttal 20 915 példánnyal uralja a mezőnyt. A James manchesteri rockzenekar stúdiólemeze, a Girl at the End of the World a második, a michigani Iggy Pop 17. stúdióalbuma, a Post Pop Depression az ötödik, az Underworld essexi elektrozenei együttes kilencedik stúdiólemeze, a Barbara Barbara, We Face a Shining Future a tizedik, a Primal Scream skót rockzenekar 11. stúdióalbuma, a Chaosmosis a 12. helyen debütált.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban az AnnenMayKantereit kölni rockegyüttes második stúdiólemeze, az Alles nix Konkretes a vezető, egy másik német rockzenekar, a még 1969-ben alakult Puhdys búcsúfellépésének korongja, a Das letzte Konzert: Danke! a második, a Böhse Onkelz német rockegyüttes énekes-basszusgitárosa, Der W (Stephan Weidner) negyedik szólóalbuma, a IV stílszerűen a negyedik, Iggy Pop nagylemeze (Post Pop Depression) a nyolcadik, Andrea Jürgens német énekesnő albuma, a Millionen von Sternen a tizedik pozícióban kezdett.

Magyarországon a metálzenében utazó Köteles Leander, azaz Leander Kills nagylemeze, a Túlélő aratott rajt-cél győzelmet. A TOP 40-ben további két új belépőre lelünk: a norvég a-ha dupla slágergyűjteménye, a Time and Again: The Ultimate a-ha (a második CD remixalbum) a 25., a Killswitch Engage korongja (Incarnate) a 29. helyen nyitott.

Puha József, aTEMPO.sk