Kilenc tini jutott a Virtuózok középdöntőjébe

Kilenc versenyző jutott be a tinik korcsoportjában a középdöntőbe a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatója, a Virtuózok első adásában. Négy fiatalnak a zsűri egy-egy tagja már közvetlenül a produkció után átadta a biztos továbbjutást jelentő hegedűt.

Szoborral jutott tovább a korcsoportos középdöntőbe Bácsy-Schwartz Zoltán, Li Canqi, Wendler Enikő és Oláh Ernő. A zsűritagok közös döntése alapján a középdöntőben folytathatja Kökény Tamás, Petres Lajos Tamás, Kiss Benedek Máté, Székely Anna Lilla és Jónás Dániel.

Az összegzés szerint a Duna közszolgálati csatornán sugárzott adásban a Virtuózok öt zsűritagja közül négy adta oda a virtuózszobrot - ami tulajdonképpen egy kis hegedű - egy-egy olyan versenyzőnek, aki az előadásával a legjobban lenyűgözte.

Miklósa Erika már az első versenyzőnek, Bácsy-Schwartz Zoltánnak átadta a szobrot. Kesselyák Gergelynek Li Canqi produkciója tetszett a legjobban, Batta András Oláh Ernőnek ítélte a szobrát, míg Némethy Attila Wendler Enikőt ajándékozta meg az automatikus középdöntőbe jutással. Szenthelyi Miklós a Virtuózok történetében először megtartotta a szobrot az április 15-i adásban. A többi hely odaítéléséről a zsűri a nap végén döntött. A kilenc fiatalt a középdöntőben már egy kamarazenekar várja közös muzsikálásra.

Jövő pénteken a 6-12 évesek produkcióit láthatják a tévénézők.

Az idei Virtuózokra csaknem kétezren jelentkeztek nemcsak Magyarországról, hanem Európa számos más országából is. A Virtuózokba három korcsoportban nevezhettek a klasszikus zenét művelő fiatalok. Az I. korcsoportban a 6 és 12 év közötti gyerekek mérhetik össze hangszeres vagy énektudásukat. A II. korcsoportba a 13 és 17 év közötti fiatalok nevezhettek, míg a 18 és 23 év közöttiek alkotják a III. korcsoport mezőnyét. Az énekesek esetében a felső korhatár 28 év volt.

A Virtuózok, Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora 2014-ben debütált a közmédiában. A műsorban a hagyományos tehetségkutatókkal szemben kizárólag a klasszikus zenei képzettség és tehetség számít. A tehetségkutatás mellett a Virtuózok továbbra is azt tartja alapvető céljának, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét a nézőkkel.

aTEMPO.sk / MTI