Június 4-én ismét Kórusok Éjszakája

Kórusok Éjszakája

Hamarosan sok száz torokból csendül fel az ének Budapesten. Idén nyáron már negyedszer kerül megrendezésre a Kórusok Éjszakája! Ezúttal június 4-én töltik meg zenével Budapesten a Palotanegyedet egy estére az énekesek.

A kulturális esemény keretében több mint 500 énekhang közel 20 helyszínen, 50 kórussal és flashmobok kíséretében szólal meg sok-sok néző jelenlétében.

Újításként idén a Szent Anna Kollégium és a Vörösmarty Mihály Gimnázium is csatlakozik az a cappella éneklés egész estés ünnepéhez.

A fesztivál fő célja a közösségi éneklés népszerűsítése. A repertoár éppoly változatos, mint a helyszínek, hiszen hallhatóak lesznek népi, régizene, klasszikus és modern dallamok, templomban, lakóházak erkélyein, köztereken, belső udvarokban vagy éppen egy kávézó teraszán.

A Csíkszerda kórus tagjai 2013-ban álmodták meg ezt az egész estés kórusfesztivált, amely már az első évben komoly sikereket ért el. Az önkéntes szervezők lelkesedése azóta is töretlen, társadalmi munkájuknak köszönhetően a közönség újabb és újabb amatőr kórusokat ismerhet meg, valamint rácsodálkozhat a megszokott koncerteken túl a műfaj sokszínűségére.

 

Az énekesek

A magyarországi kórusok mellett idén a Kodály Intézet kiváló külföldi énekesei, valamint szlovén, finn, norvég együttesek is dalra fakadnak. De hogy ki mindenkivel találkozhatunk?

4 Akkord Show Kórus
Amadeus Kórus
Ambrózia Énekegyüttes
Amor Sanctus
Aula Kamarakórus
Bajza Hang-kör Kórus
Budapest Show Kórus
Budapesti Ifjúsági Kórus
Care Voci Kamarakórus
Chorus Matricanus Nőikar
Contrapunto Kamarakórus
Csicsergők
CSIIIKHétfő
CSIIIKKamara
CSIIIKSzerda
Dunaújvárosi Vegyeskar
Éneklők a Kékvölgyből
Eötvös Gimnázium Kórusa
Erkel Ferenc Vegyeskar
Gemma Énekegyüttes
Goethe Singt
Golgota Gospel Kórus
H.A.B.
HKC Singers (SLO)
Inferno Minor Kórus
KataPult
Kemenes Anna
KVVKamarakórus
La Caffettiera Stioppéta
Laulujoutsen
Linden Singers
Magamnál Jobban Kórus
Matematikus Kórus
Nharmónia Énekegyüttes
Óbudai Kamarakórus
Pataky Nőikar
Pax et Bonum Kamarakórus
Ponty de la koor
Pueri Castelli Kamarakórus
Semper Reformanda Énekegyüttes
Street Art Choir
The Lalala Choir (IRL)
Tutti Cantabile
Váci Harmónia Kórus
Városminor Kamarakórus
Vass Lajos Kórus
Virágzó Énekegyüttes (Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
Vox Mirabilis

 

A program

A fesztivál az Éneklő utcával veszi kezdetét 16 órakor a Kálvin téri aluljáró kijáratánál, ahonnan rövid kórusbemutatkozások sora vezet el a Pollack Mihály térhez.

Délután 17 órától szabad a vásár. 20 perces koncerteket és rövid flashmobokat hallgatva élvezheti a közönség, ahogy megtelik énekhanggal a Palotanegyed.

A fesztivál záródalát a látogatók együtt énekelhetik majd a fellépőkkel a Pollack Mihály téren 23 órakor. Ezúttal Csemiczky Miklós Az Est című vegyeskara, Petőfi Sándor versfeldolgozása fog felcsendülni egyszerre több énekes tolmácsolásában.

A karszalag idén is mindenhova érvényes lesz!


További érdekességek a Kórusok Éjszakája honlapján és facebook oldalán.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk