Nyolc témában hirdetett pályázatot az NKA Könnyűzenei Kollégiuma

Nyolc témában hirdetett pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Könnyűzenei Kollégiuma 132 millió forint értékben.

A meghirdetett keretösszeg még nem tartalmazza az Artisjus által beszedett és átutalt üres hanghordozói díjak 25 százalékát. Ennek jóváírására várhatóan júniusban kerül sor, így az újabb pályázati kiírások nyár végén, ősszel várhatók.

A pályázatokkal elsősorban értékes alkotások létrehozását, koncertek létrejöttének támogatását, valamint alkotások hangi és képi rögzítését szeretnék ösztönözni.

A könnyűzenei kollégium elsősorban olyan zeneszerzőket, szövegírókat, zenészeket, zenekarokat, énekeseket támogat, akik több éve szakmailag magas színvonalú alkotásokat hoznak létre. Fontos tényező az elbírálásnál a pályázat színvonala, a tervezett projekt szakmai-művészi értéke, a pályázó hazai, nemzetközi rangja, elismertsége, az esetleges hazai és nemzetközi forgalmazás várható lehetőségei, a pályázó hangszeres-énekes technikai tudása, a dalszerző műlistája és az adott pályázat egyedisége.

Az NKA honlapján közzétett kiírás szerint az új, könnyűzenei művek megalkotására kiírt pályázat tervezett keretösszege 13 millió forint, míg a magyarországi könnyűzenei előadók és együttesek részére külföldi magyarlakta területen, túlnyomóan magyar anyanyelvű közönség számára tartandó nyilvános koncert támogatásra a kollégium 10 millió forint keretösszeget biztosít.

Tematikus könnyűzenei koncert, valamint koncertsorozat megvalósítására, a magyarországi oktatási intézményekben tanuló diákok zenei nevelésének elősegítéséhez 10 millió forint keretösszeggel járul hozzá a kollégium.

Nemzetközi könnyűzenei szerzői vagy előadóművészeti szervezetekben való jelenlét támogatására 2 millió forintos, külföldi könnyűzenei előadók és együttesek magyarországi felléptetésére 5 millió forintos keretösszeget biztosít a kollégium. Magyarországi könnyűzenei koncertek, produkciók megvalósítása 40 milliós keretösszegben hirdettek pályázatot.

Könnyűzenei hang- és képanyagok készítésének, terjesztésének elősegítésére 40 millió forintos keretösszegben írtak ki pályázatot. A hazai könnyűzenei szerzői vagy előadóművészeti civil szervezetek által alapított művészeti díjakhoz való hozzájárulást pedig 2 millió forintos keretösszegben támogatja a könnyűzenei kollégium.

A PÁLYÁZATOK RÉSZLETEI

aTEMPO.sk / MTI