Vazul vére címmel rockopera készül a Rómeó Vérzik volt gitárosától

Vazul vére

Rockoperát írt Vörösmarty Imre, a Rómeó Vérzik zenekar volt gitárosa; a Vazul vére című művet júliusban Budapesten is bemutatják. A mű a magyar történelem egy viszonylag kevéssé ismert korszakát mutatja be új szemszögből.

A rockopera megálmodója, Vörösmarty "Ermi" Imre tavaly azért szállt ki a zenekarából, hogy megírhassa a darabot, amely régi terve volt. Bár rockoperáról van szó, a Vazul vére a műfajban megszokott zenei világnál némileg "keményebb" hangzást és izgalmas látványszínházi elemeket is ígér - vélik a darab készítői.

Vörösmarty Imre az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy kétórás mű a magyarok ősi gyökereiről, szakrális tudásáról és egységtudatáról szól. A darab egy eddig kevésbé feldolgozott történelmi korszakban, a 11. század derekán, néhány évvel István halála után játszódik: Orseolo Péter uralkodásának utolsó időszakát, Vazul fiainak a száműzetésből való visszatérését és a Vata féle pogánylázadás időszakát dolgozza fel - tette hozzá.

"Bár történelmünkben több olyan időszak van, amelyeket fehér foltnak lehet nevezni, talán ez a leginkább érintetlen terület, amely ugyanakkor nagyon érdekes" - fogalmazott a szerző, megjegyezve, hogy a történelmi hitelesség és pontosság érdekében egy, a korszakra szakosodott történésszel is együttműködött.

A darabot két év alatt sikerült végső formába önteni, a betétdalok feléneklése mellett túl vannak a vetített hátterek és a látványszínházhoz szükséges animációk elkészítésén is. A rockopera zenéjét és szövegét jegyző Vörösmarty Imre szerint a Vazul vére 29 dalból áll össze, ezek a színpadi bemutatón rövidebb változatban hangzanak el, a darab premierje után megjelenő hanghordozón viszont teljes hosszukban szerepelnek majd.

A Vazul vérét Silló Sándor rendezi, a bemutatót az egyik - egyelőre nem pontosított - budapesti színházban tartják július első napjaiban. A bemutatón Vazul szerepében Molnár Péterrel, Vata szerepében Kálmán Györggyel, Levente herceg szerepében pedig Schrott Péterrel találkozhatnak a nézők, Istvánt pedig Tóth Sándor alakítja majd.

Az alkotók tervei szerint még a rockopera premierje előtt, várhatóan május elején egy videoklippel is bemutatkozik majd a darab, ennek forgatása a közeljövőben megkezdődik Erdélyben. Az ősbemutatót követően a darabot a határon túl, a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban is bemutatják.

ATEMPO.sk
forrás: MTI