Nemzetközi gospel fesztivált rendeznek Solymáron felvidéki közreműködővel

Új helyszínen, Solymáron az Apáczai Csere János Művelődési Ház kellemes hangulatú belső udvarában rendezik meg június 18-án 15 órától a XVI. Nemzetközi Gospel Fesztivált.

A látogatók gospel kórusokat, együtteseket hallhatnak, láthatnak Magyarországról, Szlovákiából, Ukrajnából és Olaszországból. Újdonság, hogy a rendezvény ezúttal ingyenes lesz.

 

Elsőként a budapesti Csillag Kórus lép színpadra, melyben hangszeres, énekes gyerekek és tanárok kiváló zenészek társaságában mutatkoznak be. Vallják: minden dal gospel, ami az Istenhez szól, akár angolul, akár magyarul, akár a hangszerek nyelvén csendül fel.

Őket a népszerű Bolyki Soul & Gospel követi Budapestről. A kórust Bolyki Balázs, az egyik legkülönösebb hangú magyar énekes vezeti, mely az elmúlt öt év alatt ötven tagú együttessé fejlődött.

A budapesti Lélekzuhany Gospel Kórus nevelőotthoni környezetben élő fiatalok együttese, melyet Havasi Tibor vezet. Két különleges CD is fűződik hozzájuk.

Szlovákiából, Fülekről érkezik a The Angels Gospel Music Band, melynek tagjait régi ismeretség és szoros baráti kapcsolat köti össze. Feldolgozásokat és saját dalokat is játszanak, melyet Botos Katalin ír három nyelven – angolul, szlovákul és magyarul –, hogy minél több emberhez eljusson a gospel üzenete. A zene az együttes közös alkotása, mindannyijuk ötletei alapján. Katalin dalainak legfontosabb mondanivalója: „Hinni kell, mert a hit meggyógyít és megold olyan problémákat, amikből azt hisszük, nincs kiút, pedig van! Én tudom!”
A zenekar tagjai: Botos József - zenekarvezető, dob, Nagy Ottó – gitár, Nagy Gábor – billentyű, Beracko József – basszusgitár, Botos Katalin - szövegíró, dalszerző, ének, vokál, Génya Ferenc - ének, vokál, Oláh Szlávka - ének, vokál

Az ukrán Credo Verséneklő Együttes a 90-es években alakult az ungvári Közművelődési Szakközépiskola diákjaiból. Az együttes tagjai azóta többször cserélődtek, a mai felállás 16 éve működik. Műsorukon többnyire kárpátaljai és erdélyi költők megzenésített versei szerepelnek. 20 éves nemzetszolgálatukat és munkájukat Magyar örökség díjjal ismerték el.

Olaszországot képviseli Tiny Maria Casalini és a Just4Jesus. A keresztény-gospel műfaj mellett elkötelezett énekesnő, szöveg- és dalszerző, az együttes művészeti vezetője. Több ismer művésszel dolgoztak együtt és Európa számos országában álltak már színpadon.

 

Program

15.00 Csillag Kórus (Budapest)
16.00 Bolyki Soul & Gospel (Budapest)
17.30 Lélekzuhany Gospel Kórus (Budapest)
19.00 The Angels Gospel Music Band (Szlovákia)
20.00 Credo (Ukrajna)
21.00 Tiny Maria Casalini és a Just4Jesus (Olaszország)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk