Heti listafigyelő – 2016/21. hét

Justin Timberlake

Ki lesz a győztese Drake és Justin Timberlake párharcának? Ez volt a hét legfontosabb zenei kérdése az USA-ban. Nos, a kanadai hiphopsztár Wizkid és Kyla közreműködésével készített One Dance című slágere egy hét után trónfosztott lett, legalábbis átmenetileg. A memphisi születésű Timberlake rajt-cél győzelmet aratott a Can’t Stop the Feeling! című újdonságával.

A Can’t Stop the Feeling! az amerikai Hot 100 rangsor 26. olyan zeneszáma, amely a csúcson rajtol. A november 4-én bemutatásra kerülő Trollok (Trolls) című animációs film betétdala Justin Timberlake ötödik amerikai listavezetője. A SexyBack (2006) hét, a My Love (2006 – Justin Timberlake featuring T.I.) három, a What Goes Around… Comes Around (2007) egy, a Give It to Me (2007 – Timbaland featuring Nelly Furtado & Justin Timberlake) két hétig uralta a mezőnyt. A Can’t Stop the Feeling! a brit rangsorban egyelőre nem tudta elfoglalni az első helyet, a múlt héten a bronzérmes pozícióba érkezett meg, a héten ezüstérmes. Németországban a hetedik helyről lépett az elsőre. Ott Timberlake-nek ez a harmadik listavezetője. A SexyBack (2006) három, a 4 Minutes (2008 – Madonna featuring Justin Timberlake) szintén három hétig tanyázott az élen. A magyar Single (track) Top 40 rangsorban a Can’t Stop the Feeling! a múlt heti kezdő, ötödik pozícióját a hatodikra cserélte.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Justin Timberlake: Can’t Stop the Feeling!
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Justin Timberlake: Can’t Stop the Feeling!
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Világsláger a Cake by the Ocean

Az amerikai élmezőnyben egy új belépő található: Rihanna felvétele, a Needed Me három helyet javítva a tizedik. A barbadosi énekesnő előző slágere, a Drake-kel készült Work (a héten a nyolcadik) kilenc hétig vezetett.

Az Egyesült Királyságban hatodik hete a One Dance (Drake featuring Wizkid & Kyla) a legnépszerűbb zeneszám. Legutóbb a szintén kanadai Justin Bieber uralta ilyen hosszú ideig a mezőnyt a Love Yourself című szerzeménnyel, tavaly az év végén és 2016 elején, egy hét megszakítással. A TOP 10-ben két új belépőre lelünk: Desiigner New York-i rapper az amerikai rangsort két hétig vezető dala, a Panda öt pozíciót előlépve a hetedik, Drake és Rihanna újabb közös felvétele, a Too Good tizenöt helyet ugorva a nyolcadik.

Németországban a múlt heti listavezető, a Deutschland sucht den SuperStar idei, 13. sorozatának győztese, Prince Damien zeneszáma, a Glücksmoment a hatodik pozícióba esett. Joe Jonas együttese, a DNCE a Cake by the Ocean című szerzeménnyel öt helyet javítva a hetedik – az amerikai rangsorban a kilencedik, a britben a negyedik, a magyarban a 11. pozícióig jutott.

A magyar piacon harmadik hete Ákos slágere, az Ugyanúgy a legsikeresebb. Az Eurovíziós Dalfesztivál svéd versenyszáma, az If I Were Sorry (Frans az előadója) a huszadik, a labdarúgó Európa-bajnokság himnusza, a This One’s for You (David Guetta featuring Zara Larsson) a 24., az Ezek a lányok (Majka, Curtis, BLR) a 27., a Duele el corazón (Enrique Iglesias featuring Wisin) a 31., a Wherever I Go (OneRepublic) a 34., A város szemei (Wellhello) a 35., az Eurovíziós Dalfesztivál orosz versenyszáma, a You Are the Only One (Sergey Lazarev) a 36., a This Girl (Kungs vs. Cookin’ on 3 Burners) a 37., a Vendéglátós (Punnany Massif) a 38., a Nem szerelem (Punnany Massif featuring Herrer Sári) a 39. helyen debütált. A magyarországi rádiók ötödik hete az angliai születésű norvég producer, Alan Walker Faded című slágerét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Drake: Views
Németország – Udo Lindenberg: Stärker als die Zeit
Magyarország – Tankcsapda: Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év

 

A Három rohadék rockcsempész sikere

Drake negyedik stúdióalbuma, a Views a múlt héten 1,04 millió példánnyal iratkozott fel az amerikai eladási rangsor csúcsára – a héten 313 ezer példánnyal vezet. A tízes mezőnyben három újdonság szerepel: a Radiohead angol rockzenekar kilencedik stúdiólemeze, az A Moon Shaped Pool 173 ezerrel a harmadik, Keith Urban új-zélandi születésű countryzenész kilencedik stúdióalbuma, a Ripcord 106 ezerrel a negyedik, egy másik countryzenész, a georgiai Cole Swindell második stúdiólemeze, a You Should Be Here 76 ezerrel a hatodik pozíciót szerezte meg.

A brit listán helyet cserélt egymással a Radiohead és Drake. Thom Yorke-ék albuma a múlt héten 50 543 példánnyal startolt az élen, a héten a negyedik. Drake korongja két hete a csúcson nyitott 78 397 példánnyal, a múlt héten negyedik volt, most ismét első, 23 846 példánnyal. Kygo norvég lemezlovas-producer első stúdióalbuma, a Cloud Nine a harmadik, Meghan Trainor massachusettsi születésű énekesnő második stúdiólemeze, a Thank You az ötödik pozícióban rajtol.

A német piacon harmadik hete az 1946-os gronaui születésű Udo Lindenberg értékesíti a legtöbb hanghordozót a Stärker als die Zeit című albumából. Karate Andi német rapper második stúdiólemeze, a Turbo a második, Kygo korongja a hatodik, Nazar teheráni születésű osztrák rapper hetedik stúdióalbuma, az Irreversibel a hetedik, Milow belga énekes hatodik stúdiólemeze, a Modern Heart a kilencedik helyen kezdett.

A magyar eladási rangsort öt hétig uralta a Kowalsky meg a Vega a Varázsszavak című albummal. A héten a Tankcsapda DVD-je, a Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év aratott rajt-cél győzelmet. A Dalriada soproni folk-metál együttes nagylemeze, a Forrás az ötödik, a Punnany Massif albuma, a Fel #2 a hatodik, Martina Stoessel argentin színész-énekesnő első stúdiólemeze, a Tini a 11., Prince 1993-as slágerválogatása, a The Hits/The B-Sides a 16., a Radiohead albuma a 22., Kygo korongja a 31., a francia Jean-Michel Jarre nagylemeze, az Electronica 2: The Heart of Noise a 32. pozícióban debütált.

Puha József, ATEMPO.sk