Ők az idei Fonogram-díjasok

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MaHaSZ) által rendezett díjátadón tizenkét hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Turbo Lullabies For Awakening című albuma (kiadó: Pongo Pongo Collective) lett, a hazai modern pop-rock kategóriában (akárcsak tavaly) a WellHello futott be, ezúttal Elnöki ügy/Gyere és táncolj/Késő már/Emlékszem, Sopronban című dalaival (Magneoton). Az év hazai alternatív vagy indie rock albumának vagy hangfelvételének a Vad Fruttik Tudom milyen (Megadó Kiadó) című lemezét választották.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele a Brains Stand Firm/Balance című két száma lett (Beats Hotel Records), a hazai rap vagy hip-hop felvételek között Deniz dalcsokra, A nép hangja/Csoda/Elegem van/Holnapután/Sehogysejó (DENIZ Music), a hazai hard rock vagy metál kategóriában az Ozone Mama Sonic Glory című anyaga (szerzői kiadás) győzött.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele Kis Grófo Bulibárója (Snapsz-R) lett, a hazai kortárs szórakoztató zenei kategória győztese Szűcs Gabi és a Tűsarkú lépteim (1G Records), az év hazai gyermekalbuma Gubás Gabi Bergengóciából jöttünk-je lett, az év felfedezettje a Margaret Island (Gold Record).

Margaret Island

Az év hazai dzsessz albuma kategóriában a Balázs Elemér Group 15/Örök szerelem című lemeze (Hunnia Records) bizonyult a legjobbnak, az év hazai világ- vagy népzenei albuma a Firkin Finger in the Pie (Pump Jump Records) című produkciója lett.

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Adele 25-ja (XL Recordings/Bertus), az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Ellie Goulding Deliriumja (Universal Music), az év külföldi alternatív vagy indie rock albuma a Tame Impala Currents-e (Universal Music) lett. A külföldi hard rock vagy metál kategóriában az Iron Maiden The Book of Souls című CD-je (Magneoton/Warner Music), a külföldi elektronikus zenei albumok között Kygo Firestone (Sony Music) című anyaga, a külföldi rap/hip-hop előadók között WEEKND Beauty Behind The Madness (Universal Music) című munkája futott be.

A gálaesten életműdíjat kapott Frenreisz Károly, a Skorpió alapítója, a Metro és az LGT egykori tagja, valamint Hegedűs László koncertszervező.

A rendezvényen fellépett Szűcs Gabi és a Stereoswing, az Ozone Mama, a Margaret Island Lotfi Begivel és Mező Misivel, a Budapest Voices Kowalskyval, duettet énekelt Hien és Pál Dénes, a Hooligans pedig Frenreisz Károllyal közösen játszott.

A Fonogram-díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A könnyűzenei kategóriákban egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak.

A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf-díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.

aTEMPO.sk / MTI
Fotó: Facebook