Heti listafigyelő – 2016/24. hét

Tóth Gabi

A kanadai Drake megállíthatatlan! A nigériai Wizkid és az angol Kyla közreműködésével készült One Dance című slágere a brit listát kilencedik, az amerikait negyedik hete uralja. A Views című negyedik stúdiólemeze is tarol. Az USA-ban ötödik hete ez a legkelendőbb korong, már 1,252 millió példányt értékesítettek belőle.

A Views négy héttel ezelőtt 1,04 millió példánnyal érkezett meg az amerikai albumeladási rangsor csúcsára, ebből 852 ezer volt a valódi eladás. Három hete 313 ezer példánnyal vezetett, 175 ezret adtak el belőle. Két hete 239 ezerrel állt az élen, 83 ezres eladás mellett. A múlt héten 189 ezerrel uralta a mezőnyt, 50 ezer fogyott el belőle. A héten 152 ezer példánnyal vezet, ebből 92 ezer az eladás. Drake nagylemeze a brit piacon is népszerű, két hétig volt első, a héten ezüstérmes, ott már több mint 100 ezer példányt értékesítettek belőle. Mifelénk viszont nincs nagy kereslet iránta: a német listán a 11., a magyaron a 31. helyig jutott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Kungs vs. Cookin’ on 3 Burners: This Girl
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

This Girl – újabb nyári sláger

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora élmezőnyében két új belépő szerepel: két pozíciót javítva a kilencedik a skót Calvin Harris és a barbadosi Rihanna felvétele, a This Is What You Came For. Hat helyet ugorva a tizedik a pennsylvaniai születésű P!nk zeneszáma, a Just Like Fire, amely az Alice Tükörországban című film betétdala.

Az Egyesült Királyságban az első újdonságot a 25. pozícióban találjuk, az amerikai DJ Khaled Drake-kel készített szerzeménye, a For Free nyitott itt.

A brit piacon hat helyet előlépve a negyedik, a németen átvette a vezetést Kungs francia producer és a Cookin’ on 3 Burners ausztrál soul-funk trió felvétele, a This Girl, amelyben az ausztrál Kylie Auldist énekel. Justin Timberlake a Can’t Stop the Feeling! című slágerrel három hétig tanyázott a csúcson. Érdekesség, hogy a memphisi énekes előző két német listavezetője, a SexyBack (2006) és a 4 Minutes (2008 – Madonna featuring Justin Timberlake) is három-három hétig uralta a mezőnyt. Kilenc pozíciót javítva a hetedik három berlini producer: Alle Farben, valamint a Tobias Bogdon és Gregor Sahm alkotta Younotus zeneszáma, a Please Tell Rosie. A nyolcadik helyen debütált a Beginner hamburgi rapcsapat Gzuz hamburgi rapperrel és Gentleman osnabrücki reggae-énekessel készült Ahnma című dala.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort hatodik hete Ákos vezeti az Ugyanúgy című szerzeménnyel. Wolf Kati felvétele, a Szabadnak lenni a 13., Tóth Gabié az Ez vagyok én a 39. pozícióba iratkozott fel. A rádiós lista élén sincs változás: nyolcadik hete az angliai születésű norvég Alan Walker slágere, a Faded a leggyakrabban játszott, amelyben a szintén norvég Iselin Solheim vokálozik.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Paul Simon: Stranger to Stranger
Németország – Volbeat: Seal the Deal & Let’s Boogie
Magyarország – Tankcsapda: Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év

 

Paul Simon – a legenda visszatért

Az amerikai TOP 10-ben három új belépőre lelünk. A második helyet 101 ezer példánnyal Dierks Bentley arizonai countryzenész nyolcadik stúdióalbuma, a Black, a negyediket 74 ezerrel az amerikai The X Factor második, 2012-es sorozatának harmadik helyezettje, a Fifth Harmony öttagú miami lánycsapat második stúdiólemeze, a 7/27, a nyolcadikat 31 ezerrel Flume ausztrál producer második stúdióalbuma, a Skin szerezte meg.

A brit rangsor tízes mezőnyében is három újdonság szerepel. A csúcson Paul Simon 13. stúdiólemeze, a Stranger to Stranger rajtol 19 218 példánnyal. A 75. életévében járó, New Jersey-i születésű legenda legutóbb tavaly áprilisban uralta a mezőnyt a The Ultimate Collection című slágergyűjteményével. A stúdióalbumai közül legutóbb az 1990-es The Rhythm of the Saints vezetett. Bugzy Malone manchesteri grime-zenész Facing Time című EP-je a hatodik, az 1978 és 1986 között működött, 2003-ban újjáalakult Dexys Midnight Runners birminghami együttes Let the Record Show: Dexys Do Irish and Country Soul című stúdiólemeze a tizedik pozícióban kezdett.

A német élmezőnyben hét új belépő található. Az első helyet a Volbeat dán metálzenekar hatodik stúdióalbuma, a Seal the Deal & Let’s Boogie, a másodikat Mark Forster német énekes harmadik stúdiólemeze, a Tape foglalta el. Német rapperek: Seyed albuma, az Engel mit der AK a harmadik, Ali Bumaye nagylemeze, a Rumble in the Jungle a negyedik, PA Sports albuma, a Zurück zum Glück a hatodik pozícióban startol. A hetedik helyre az angol The Rolling Stones 1995-ös Stripped című koncertkorongjának új, ötlemezes, egy CD-ből és négy DVD-ből álló Totally Stripped című változata, a kilencedikre az 1990-ben alakult Brings kölni együttes Silberhochzeit című válogatásalbuma érkezett meg. A Per Gessle és Marie Fredriksson alkotta svéd Roxette tizedik, Good Karma című stúdiólemeze a 11., Paul Simon albuma a 14. pozícióban nyitott.

A magyar zenepiacon negyedik hete a Tankcsapda DVD-je, a Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év a legkelendőbb kiadvány. A Roxette nagylemeze a hatodik, a Volbeat albuma a 26., Prince 1982-es stúdiólemeze, a 1999 a 33., a Tükröm, tükröm – Kortársak Quimby feldolgozásai című album a 37., a Tegan and Sara kanadai duó nyolcadik stúdiólemeze, a Love You to Death a negyvenedik helyen debütált.

Puha József, ATEMPO.sk