Heti listafigyelő – 2016/25. hét

Vajon Drake, Wizkid és Kyla beéri-e Rihannát és Jay-Z-t? Ez volt a hét legfontosabb zenei kérdése. Beérte! A kanadai hiphopsztár, a nigériai énekes és az angol énekesnő a One Dance-szel tizedik hete uralja a brit rangsort. Legutóbb a barbadosi énekesnő és az amerikai rapper Umbrella című slágere vezetett tíz hétig, 2007-ben.

Mostantól a Wet Wet Wet a legyőzendő ellenfél. Legutóbb ugyanis a skót zenekar uralta hosszabb ideig a brit mezőnyt – a Love Is All Around című szerzeménnyel, a The Troggs angol együttes 1967-es zeneszámának az átdolgozásával 1994-ben tizenöt hétig trónolt. A rekorder a kanadai Bryan Adams, aki a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film betétdalával, az (Everything I Do) I Do It for You cíművel 1991-ben tizenhat hétig állt az élen. Drake-ék akár már a jövő héten elveszíthetik elsőségüket, a fő listavezető-esélyes a negyedik helyről a másodikra előlépő Kungs francia producer és a Cookin’ on 3 Burners ausztrál soul-funk trió felvétele, a This Girl, amelyben az ausztrál Kylie Auldist vokálozik. Ez a német rangsorban egy hét után trónfosztott lett, de elképzelhető, hogy csak átmenetileg.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – David Guetta featuring Zara Larsson: This One’s for You
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Újdonság Alan Walkertől

A One Dance az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát egy hét megszakítással ötödik hete vezeti. Drake jegyzi a hét legmagasabban debütáló zeneszámát is, igaz, csak közreműködőként, a For Free az amerikai DJ Khaled felvétele, és a 18. pozícióban rajtol.

A brit tízes mezőny egyetlen új belépője a két helyet javító, a kilencediken lévő Cheat Codes Los Angeles-i trió és a Kris Kross Amsterdam holland trió Sex című dala, amely a Salt-N-Pepa New York-i lánycsapat 1990-es Let’s Talk About Sex című slágerének az átirata.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A fociláz leginkább a német listán érezteti hatását. A labdarúgó Európa-bajnokság himnusza, a This One’s for You, a francia David Guetta és a svéd Zara Larsson zeneszáma tizennyolc pozíciót száguldva foglalta el a csúcsot. A brit rangsorban is nagyot ugrott, harminc helyet, a 16. pozícióban landolt. A német listán a The Voice of Germany első, 2011-ben és 2012-ben zajlott sorozatában feltűnt Max Giesinger német dalszerző-énekes az 80 Millionen című szerzeménnyel huszonhárom helyet javítva ezüstérmes. Hét pozíciót előlépve az ötödik egy másik német énekes, Mark Forster a Wir sind gross című felvétellel.

A magyar Single (track) Top 40-es rangsort hetedik hete Ákos uralja az Ugyanúgy című slágerrel. Az angol–norvég Alan Walker újdonsága, a Sing Me to Sleep (akárcsak a Faded címűben, ebben is a norvég Iselin Solheim énekel) a huszadik, Caramelé, az Elzárt övezet a 21., Rúzsa Magdolnáé, az Érj hozzám a 26. helyre érkezett meg. Az amerikai listát két hétig vezető Desiigner-zeneszám, a Panda a 32., Souf felvétele, a Mi Amor a 38. pozícióban kezdett. Alan Walker Faded című slágere nyolc hétig volt a magyarországi rádióállomások leggyakrabban játszott dala. Az ausztrál Sia és a jamaicai Sean Paul került a rádiós rangsor élére a Cheap Thrillsszel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Rick Astley: 50
Németország – Volbeat: Seal the Deal & Let’s Boogie
Magyarország – Hooligans: Igaz történet

 

Rick Astley csodás visszatérése és a Rómeó vérzik a legjobb tízben

Drake továbbra sem adja át az amerikai albumeladási rangsor csúcsát, igaz, komoly trónkövetelő egyelőre nincs is. A Views című negyedik stúdiólemeze hatodik hete a legnépszerűbb kiadvány, ezúttal 135 ezer példánnyal uralja a mezőnyt. A TOP 10-ben négy új belépő szerepel. Paul Simon amerikai legenda 13. stúdióalbuma, a Stranger to Stranger 68 ezerrel a harmadik, a Volbeat dán metálzenekar hatodik stúdiólemeze, a Seal the Deal & Let’s Boogie 51 ezerrel a negyedik, Maren Morris texasi születésű country-pop énekesnő első stúdióalbuma, a Hero 45 ezerrel az ötödik, a Dan + Shay nashville-i countryduó második stúdiólemeze, az Obsessed 33 ezerrel a nyolcadik helyet szerezte meg.

A brit lista élére meglepetésre Rick Astley iratkozott fel a 50 című nyolcadik stúdióalbumával, 23 691 példánnyal. A nyolcvanas évek második felének vezető angol szólóénekese februárban ünnepelte ötvenedik születésnapját. Eddig csak az első, 1987-es Whenever You Need Somebody című stúdiólemezével sikerült vezetnie hazájában. Astley két honfitársát győzte le, egy ifjú titánt és egy élő legendát. Az ezüstérmes pozícióban Tom Odell második stúdióalbuma, a Wrong Crowd, a bronzérmesben Paul McCartney dupla slágergyűjteménye, a Pure McCartney nyitott. Beverley Knight angol énekesnő nyolcadik stúdiólemeze, a Soulsville a kilencedik helyen debütált. Az Electric Light Orchestra birminghami együttes 2005-ben megjelent válogatása, az All Over the World: The Very Best of Electric Light Orchestra a negyedik pozícióba tért vissza – a korong 111. hete tanyázik a rangsorban.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon második hete a Volbeat albuma a legnépszerűbb. Az élmezőnyben öt újdonság található. A Motörhead angol metálzenekar koncertlemeze, a Clean Your Clock a második, az ír U2 DVD-je, az iNNOCENCE + eXPERIENCE: Live in Paris a harmadik, Chakuza osztrák rapper albuma, a Noah az ötödik, Paul McCartney válogatása a hetedik, Massiv palesztin származású német rapper nagylemeze, a Raubtier a nyolcadik helyen startol.

Magyarországon a Hooligans aratott rajt-cél győzelmet az Igaz történet című stúdióalbumával. A Mr Zsolt magyar együttes és az amerikai Rudy Cardenas nagylemeze, Son of a Gun az ötödik, a felvidéki, somorjai Rómeó Vérzik Jön egy új nap című DVD-je és CD-je a hetedik, a Kredenc albuma, a Mulatós parti a 13., Postás Józsi korongja, a Magyarország a 28., a német Modern Talking énekese, Thomas Anders History című nagylemeze a 31., az amerikai Ariana Grande albuma, a Dangerous Woman a 39. pozícióba érkezett meg.

Puha József, aTEMPO.sk