Heti listafigyelő – 2016/26. hét

Hooligans

Nile Rodgers újra táncdalban gitározik. Az amerikai Chic együttes 64. életévében járó zenésze 2013-ban vált ismertté a fiatalok előtt is – közreműködik a Daft Punk francia duó a brit listát négy hétig vezető Get Lucky című slágerében, amelyet a virginiai Pharrell Williams énekel. Most az angol Sigala felvételében szerepel.

A Give Me Your Love – amelyet az angol John Newman énekel – nyolcvankét pozíciót ugorva a kilencedik a brit rangsorban. A TOP 10 többi zeneszáma megőrizte múlt heti helyezését, a One Dance 11. hete uralja a mezőnyt. Sigalának a Give Me Your Love a negyedik slágere, az előzőek is bejutottak a brit élmezőnybe. Az Easy Love (2015) egy hétig volt első, a Sweet Lovin’ (featuring Bryn Christopher – 2015) a harmadik, a Say You Do (featuring Imani and DJ Fresh – 2016) az ötödik pozícióig jutott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Kungs vs. Cookin’ on 3 Burners: This Girl
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

A This Girl visszatért a német csúcsra

Nincs változás az amerikai Hot 100 rangsor élén: hatodik hete a kanadai Drake, a nigériai Wizkid és az angol Kyla vezet a One Dance-szel. Öt helyet javítva a nyolcadik az ausztrál Sia és a jamaicai Sean Paul a Cheap Thrillsszel, amely a brit listán az ezüstérmes pozícióig vitte, a németet két hétig uralta, Magyarországon pedig második hete a rádióállomások leggyakrabban játszott felvétele. Egy helyet előlépve a tizedik Kent Jones floridai rapper a Don’t Mind című szerzeménnyel.

Az Egyesült Királyságban a 25. pozícióban találjuk az első újdonságot: ide érkezett meg a Bastille zeneszáma, a Good Grief. Az angol zenekar két nagy slágere, a Pompeii és az Of the Night a második helyig jutott 2013-ban.

Németországban – ahogy megjósoltuk – egy hét után visszatért a csúcsra a Cookin’ on 3 Burners ausztrál trió This Girl című 2009-es dalának Kungs francia lemezlovas-producer által készített remixe, amelyben az ausztrál Kylie Auldist énekel. A labdarúgó-Európa-bajnokság himnusza, a This One’s for You, a francia David Guetta és a svéd Zara Larsson felvétele lett trónfosztott. Imany francia énekesnő slágere, a Don’t Be So Shy hat pozíciót ugorva a hetedik.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort nyolcadik hete Ákos vezeti az Ugyanúgy című szerzeménnyel. A Soho Party a hazai focisikerek kapcsán újra felfedezett 1998-as slágere, Az éjjel soha nem ér véget a nyolcadik, a GRB együttes zeneszáma, a Szombat a 19., a Margaret Island, JumoDaddy és Felcser Máté EFOTT himnusza, a Feszt szerelem a 26., Drake és Rihanna dala, a Too Good a harmincadik helyre iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Radiohead: A Moon Shaped Pool
Németország – Böhse Onkelz: Böhse für’s Leben
Magyarország – Hooligans: Igaz történet

 

A Radiohead-album „másodvirágzása”

Az USA-ban több hét után volt kihívója Drake-nek, komoly párharc azonban nem lett belőle. A Views maradt az élen, ezúttal 121 ezer példánnyal, hetedik hete ez a legkelendőbb nagylemez az amerikai piacon. A kihívó, a dallasi születésű Nick Jonas a harmadik, Last Year Was Complicated című stúdióalbumával 66 ezer példánnyal (ebből 47 ezer az eladás) az ezüstérmes pozícióban debütált. A tízes mezőnyben még egy új belépő szerepel: az ötödik helyen nyitott negyvenezer példánnyal (32 ezer az eladás) Jon Bellion New York-i énekes első stúdiólemeze, a The Human Condition. Tíz pozíciót javítva 62 ezer példánnyal (45 ezer az eladás) bronzérmes Lin-Manuel Miranda a Broadwayon látható musicalje (ő írta és ő a főszereplője), a Hamilton – An American Musical, amely az Amerikai Egyesült Államok történetét meséli el, a hiphopot és a dzsesszt ötvözve.

A brit piacon hat héttel ezelőtt 50 543 példánnyal az első helyen kezdett a Radiohead angol rockzenekar kilencedik stúdióalbuma, az A Moon Shaped Pool. A múlt héten a 85. volt, most pedig visszajött a csúcsra, 44 272 példánnyal, annak köszönhetően, hogy június 17-én hanghordozókon is forgalomba került, addig csak letölthető változatban lehetett beszerezni. A TOP 10-ben három újdonság található: a Red Hot Chili Peppers Los Angeles-i rockegyüttes 11. stúdiólemeze, a The Getaway negyvenezer példánnyal a második, Jake Bugg nottinghami énekes harmadik stúdióalbuma, az On My One a negyedik, a Mumford & Sons angol zenekar Baaba Maal szenegáli énekes-gitárossal, az Esau Mwamwaya malawi énekes vezette The Very Best londoni székhelyű trióval és a Beatenberg dél-afrikai trióval készült, öt felvételt tartalmazó EP-je, a Johannesburg a hatodik pozíciót foglalta el. Christine and the Queens francia énekesnő odahaza még 2014 júniusában megjelent, az Egyesült Királyságban angol nyelvű verzióban idén februárban kiadott nagylemeze, a Chaleur humaine eddig csak egy hétig szerepelt a brit rangsorban, a 85. helyen, most a nyolcadikra tért vissza, annak köszönhetően, hogy az énekesnő fellépett a Glastonbury Festivalon.

A német lista élén az 1980 és 2005 között működött, majd 2014-ben újjáalakult Böhse Onkelz német rockegyüttes DVD-je, a Böhse für’s Leben rajtol. Az élmezőnyben további két új belépőre lelünk: a Red Hot Chili Peppers albuma a második, a Saltatio Mortis német metálzenekar három új zeneszámmal kiegészített slágerválogatása, a Licht & Schatten – Best of 2000–2014 a nyolcadik pozíciót szerezte meg. A Radiohead nagylemeze a harmadik helyre jött vissza.

Magyarországon második hete a Hooligans albuma, az Igaz történet a legnépszerűbb hanghordozó. A Red Hot Chili Peppers korongja a harmadik, a felvidéki, somorjai Rómeó vérzik Jön egy új nap című DVD-je és CD-je a nyolcadik, az ír U2 DVD-je, az iNNOCENCE + eXPERIENCE: Live in Paris a 16., a Gojira francia metálegyüttes hatodik stúdiólemeze, a Magma a 31., a Death Angel kaliforniai metálzenekar nyolcadik stúdióalbuma, a The Evil Divide a 37. pozícióban startol. A Radiohead nagylemeze öt héttel ezelőtt a 22. helyre érkezett meg, aztán elhagyta a rangsort, s most a 28. pozícióba tért vissza.

Puha József, ATEMPO.sk