Ez a 20 kórus indul hétvégén a Bartók Béla kórusversenyen - Itt a programfüzetet

Tizenkét ország 20 kórusának részvételével rendezik meg a 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált Debrecenben július 7. és 10. között.

A nemzetközi kórusversenyt Gulyás György karnagy, főiskolai tanár alapította, és az első megmérettetésnek 1961-ben adott otthont a város. A verseny az évek során a világ egyik legjelentősebb olyan rendezvénye lett, amelyen az 1945 után keletkezett, kortárs kórusműveket mutatják be.

A versenyen öt kategóriában - gyermek-, ifjúsági- és egynemű karok, kamarakórusok és vegyeskarok - mérik össze tudásukat. Valamennyi kórusnak kötelező és szabadon választott művekből összeállított programot kell előadnia, és az elődöntőben, illetve a döntőben egy-egy kortárs magyar művet is be kell mutatnia.

Magyarországot Sopronból a Kórus Spontánusz vegyeskara, a debreceni Lautitia kórus gyermekkara, illetve ifjúsági kórusa, valamint a szintén debreceni Kodály Zoltán ifjúsági vegyeskar képviseli, és érkeznek kórusok Indonéziából, Németországból, Szlovéniából, Oroszországból, Japánból, Lettországból, Észtországból, Izraelből, Hongkongból, Olaszországból és Ukrajnából is:

 

Gyermekkarok

Demachi Középiskola Gyermekkara (JPN)
Lastivka Gyermekkar (UKR)
Lautitia Gyermekkar (HUN)
Musamari Kórusiskola Gyermekkara (EST)
Ponomaryov Vesna Gyermekkar (RUS)

Ifjúsági kórusok

Marymount Középiskola Kórusa (HKG) - Leánykar
Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar (HUN) - Vegyeskar
Lautitia Ifjúsági Vegyeskar (HUN) - Vegyeskar

Egynemű karok – Nőikarok

Eos Nőikar (ITA)
Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Nőikara (HUN)

Kamarakórusok

Kórus Spontánusz (HUN)
Parahyangan Katolikus Egyetem Énekkara (INA)
Sophia Ifjúsági Kamarakórus (UKR)
Udiana Kórus (ISR)

Vegyeskarok

Ensemble vocal (GER)
Jasmina Kórus (LAT)
Kórus Spontánusz (HUN)
Maribori Akadémiai Kórus (SLO)
Parahyangan Katolikus Egyetem Énekkara (INA)
Tartui Egyetem Kamarakórusa (EST)

 

PROGRAMFÜZET


A kórusversenyt a szervezők igyekeznek minél közelebb vinni a debreceniekhez is. Ennek érdekében a kórusok a város közösségi terein, templomokban, utcai villámkoncerteken is fellépnek majd, illetve jótékonysági hangversenyeket adnak kórházakban, idősotthonokban. A világszínvonalú versenyprogramot a Kölcsey Központban rendezik, esténként pedig az érdeklődők a kórusokkal találkozhatnak a Déri Múzeum parkjában, ahol a folklór előadásokat követően hazájuk népi hagyományaiból is ízelítőt adnak.

Az elmúlt 55 év során a Bartók kórusverseny komoly rangot vívott ki magának, és ma már a világ tíz legjobbja között emlegetik. "Amelyik kórus itt elnyeri a nagydíjat, annak általában ezzel együtt elindul a világkarrierje is, hiszen automatikusan résztvevője lesz a jövő évi Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenynek" – mondta Bódor Edit, a verseny szervezője.

A nyitó- és a nagydíjas hangversenyt, valamint a zárókoncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.

ATEMPO.sk / MTI