Heti listafigyelő – 2016/27. hét

Az amerikai albumeladási listán a Red Hot Chili Peppers sem tudta legyőzni Drake-et. A kanadai hiphopsztár Views című negyedik stúdiólemeze nyolcadik hete uralja a rangsort, s a listavezetésben utolérte Eminem 2000-es The Marshall Mathers LP című albumát. Az örökranglistán már csak két legendás, 1990-es kiadású raplemez található a Views előtt.

Vanilla Ice a To the Extreme című albumával tizenhat, MC Hammer a Please Hammer, Don’t Hurt ’Em cíművel huszonegy hétig állt az amerikai eladási rangsor élén. Drake a héten 124 ezer példánnyal uralja a mezőnyt, ebből csupán 33 ezer az eladás. A Red Hot Chili Peppers Los Angeles-i rockzenekar 11. stúdiólemeze, a The Getaway 118 ezer példánnyal (108 ezer az eladás) az ezüstérmes pozícióban debütált. Drake a dalok amerikai és brit listáját is vezeti, a nigériai Wizkid és az angol Kyla közreműködésével készült One Dance című slágere az előbbin hetedik, az utóbbin 12. hete első. A brit példányszáma nyolcadik hete csökken, amely a trónfosztást vetíti elő. Továbbra is a Cookin’ on 3 Burners ausztrál funk-soul trió This Girl című 2009-es zeneszámának Kungs francia producer által készített, harmadik hete a második helyen szereplő remixe az első számú listavezető-esélyes, amelyet az ausztrál Kylie Auldist énekel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Kungs vs. Cookin’ on 3 Burners: This Girl
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Újra tarol a Soho Party slágere

Az amerikai Hot 100 rangsorban Drake-ék mögött egykori listavezetők tanyáznak: az ezüstérmes pozícióban Justin Timberlake Can’t Stop the Feeling! (egy hétig volt első), a bronzérmesben Desiigner Panda (két hétig volt első) című felvétele. Az élmezőnyben egy új belépőre lelünk: a Twenty One Pilots a Ride című szerzeménnyel három helyet javítva a tizedik. A Tyler Joseph és Josh Dun alkotta ohiói duóé a hét legmagasabban nyitó zeneszáma is: a Heathens, az augusztus 5-én bemutatásra kerülő Öngyilkos osztag (Suicide Squad) című film betétdala a 14. pozícióba érkezett meg.

A brit TOP 10 egyetlen új belépője Adele 25 című albumának harmadik slágere, a Send My Love (To Your New Lover), amely kilenc helyet ugorva a hatodik. A Hello három hétig állt a csúcson, a When We Were Young a kilencedik pozícióig jutott. A hét legmagasabban kezdő újdonsága Dizzee Rascal angol rapper a skót Calvin Harisszel készült Hype című felvétele, amely a 34. helyet foglalta el.

Németországban egy hét megszakítással harmadik hete a This Girl az első. Imany francia énekesnő zeneszáma, a Don’t Be So Shy (a Filatov & Karas Remixe hódít) öt pozíciót javítva ezüstérmes.

A magyar Single (track) Top 40 listát kilencedik hete Ákos uralja az Ugyanúgy című szerzeménnyel. A magyar futballválogatott Eb-sikerei kapcsán újra felfedezett Soho Party-sláger, Az éjjel soha nem ér véget 2016-os változata (Az éjjel soha nem érhet véget) a hetedik (az 1998-as verzió a nyolcadik), a Twenty One Pilots dala, a Heathens a huszadik, Selena Gomez amerikai énekesnő felvétele, a Kill Em with Kindness a 29., Marge tavalyi zeneszáma, a Váratlan nyár a 36. helyre iratkozott fel. A magyarországi rádiók harmadik hete az ausztrál Sia és a jamaicai Sean Paul Cheap Thrills című slágerét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Adele: 25
Németország – In Extremo: Quid pro quo
Magyarország – Red Hot Chili Peppers: The Getaway

 

A megunhatatlan Adele

Az amerikai tízes mezőnyben a Red Hot Chili Peppers albuma mellett további két újdonság található: YG kaliforniai rapper második stúdiólemeze, a Still Brazy 38 ezer példánnyal a hatodik, a Mumford & Sons angol folkegyüttes Baaba Maal szenegáli énekes-gitárossal, az Esau Mwamwaya malawi énekes vezette The Very Best londoni székhelyű trióval és a Beatenberg dél-afrikai trióval készített, öt szerzeményt tartalmazó EP-je, a Johannesburg 36 ezerrel a kilencedik pozícióban rajtol. A Radiohead angol rockzenekar kilencedik stúdióalbuma, az A Moon Shaped Pool hanghordozókon is forgalomba került, aminek köszönhetően visszatért a kétszázas rangsorba, 48 ezer példánnyal az ötödik helyre.

Adele az idei Glastonbury Festival egyik sztárja volt, s nagy sikerű fellépésének hozadékaként a brit piacon jelentősen megnőtt a kereslet a munkássága iránt. A 25 (2015) a 14. pozícióból az elsőbe, a 21 (2011) a 67. helyről a tizedikre jött fel, a 19 (2008) a 12. pozícióba tért vissza. Az első új belépő, Neil Young kanadai rocklegenda a Promise of the Real kaliforniai együttessel készült Earth című koncertlemeze a 14. helyet szerezte meg.

A német élmezőnyben három újdonság szerepel: az In Extremo berlini metálzenekar 12. stúdióalbuma, a Quid pro quo az első, két reggae-zenész, a német Gentleman és a jamaicai Ky-Mani Marley (Bob Marley fia) nagylemeze, a Conversations a nyolcadik, Neil Youngék korongja a tizedik pozícióban startol. Doro düsseldorfi rockénekesnő 13. stúdióalbuma, a Strong and Proud a 11. helyen debütált.

A múlt héten a bronzérmes pozícióban nyitó Red Hot Chili Peppers-lemez áll a magyar eladási lista élén. A Motörhead angol metálegyüttes koncertalbuma, a Clean Your Clock a huszadik, a dzsesszt és világzenét játszó, húszéves Djabe magyar zenekar nagylemeze, a 20 Dimensions a 27., Phil Collins angol zenész 2010-es Going Back című albumának új, kétlemezes, The Essential Going Back című változata a 34., a Kaleo izlandi együttes albuma, az A/B a 36. helyre érkezett meg. A Válogatás- és mixlemezek eladási rangsorának csúcsán az idei VOLT Fesztivál, az ezüstérmes pozíciójában a Strand – Nagyon Zene Fesztivál válogatásalbuma kezdett.

Puha József, ATEMPO.sk