Pécsett lesz az Európai Kórusszövetség közép-kelet-európai regionális központja

Europa Cantat

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat közép-kelet-európai regionális központja a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben kezdi meg működését.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-n (ZSÖK) belül létrejövő új központ 18 közép-kelet-európai ország - köztük a határon túli magyar közösségek - kóruséletét fogja koordinálni. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a városban tavaly nyáron sikerrel megrendezett Europa Cantat kórusfesztiválra utalva úgy fogalmazott: "Pécs megerősítette, hogy az európai kórusmuzsika fellegvára", egyúttal megismételte: a kormány kiemelt szerepet szán a pécsi kulturális intézményrendszernek, amelynek állami finanszírozása jövőre 1,8 milliárd forintra nő.

Europa Cantat

Az Europa Cantatot tavaly július 24. és augusztus 2. között tartották; a nemzetközi kórusfesztiválra 4200 nemzetközi résztvevő érkezett a baranyai megyeszékhelyre, 63 helyszínen 251 koncertet tartottak.

Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program utáni legnagyobb pécsi kulturális rendezvénynek nevezett tavalyi kórusfesztivál gazdasági hozadékaira térve kifejtette: a programokon több mint 10 ezer látogató vett részt és jóval több mint 30 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

Móczár Gábor

Móczár Gábor, a ZSÖK program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója és az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat elnöke ehhez hozzátette: a mintegy 730 millió forint összköltségvetésű kórusfesztivál alatt a szervezők és a résztvevők által Pécsett elköltött összeg az állami és önkormányzati támogatás 218 százalékát tette ki.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a megyeszékhely megpályázta, hogy 2017 júliusában - pécsi felkészülést és debütáló koncertet követően - a városból induljon észak-balkáni turnéra az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) címével kitüntetett Ifjúsági Világkórusa (World Youth Choir).

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Europa Cantat XIX Pécs 2015