Heti listafigyelő – 2016/33. hét

Blues Pills

Justin Biebernek a tavaly novemberben megjelent negyedik stúdiólemeze, a Purpose az eddigi legsikeresebb albuma, már több mint négy és fél milliót értékesítettek belőle. A korong népszerűsége kezd alábbhagyni, a kanadai sztár mégis arat. Most közreműködőként szerepel a slágerlisták élvonalában.

A Diplo, Jillionaire és Walshy Fire alkotta Major Lazer Justin Bieberrel és a dán MØ-val készült Cold Water című dala napjaink legnagyobb slágere. A brit rangsort harmadik hete vezeti, a németben harmadik hete ezüstérmes, a magyarban a negyedik helyről a nyolcadikra, onnan a 13. pozícióba esett, az amerikaiban a második helyről az ötödikre hátrált. Közben berobbant DJ Snake francia producer újdonsága, a Let Me Love You, amely szintén Bieberrel készült. A brit listán a második, a németen a nyolcadik, a magyaron a 12. pozícióban kezdett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Sia featuring Sean Paul: Cheap Thrills
Egyesült Királyság – Major Lazer featuring Justin Bieber & MØ: Cold Water
Németország – Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Az Öngyilkos osztag zenei sikere

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora csúcsán: harmadik hete az ausztrál Sia a jamaicai Sean Paullal készített Cheap Thrills című slágere az első. A kilencedik helyre érkezett meg a két lemezlovas: Andrew Taggart és Alex Pall alkotta New York-i The Chainsmokers zeneszáma, a Closer, amelyben a washingtoni Halsey is énekel. A brit listán huszonegy pozíciót javítva a 12. helyen található.

A brit százas mezőnyben hat dal tanyázik az Öngyilkos osztag (Suicide Squad) című filmből, egy kivétellel amerikai előadóktól (Grace ausztrál). A Twenty One Pilots (Heathens) tizenegy pozíciót javítva a kilencedik, Lil Wayne, Wiz Khalifa, az Imagine Dragons, Logic, Ty Dolla Sign és az X Ambassadors (Sucker for Pain) harminchét helyet ugorva a 28. pozícióban szerepel. Skrillex és Rick Ross (Purple Lamborghini) a 61., Kehlani (Gangsta) a 75., a Panic! at the Disco (Bohemian Rhapsody, a Queen örökzöldjének az átdolgozása) a nyolcvanadik helyen debütált. Nemcsak újdonságok hallhatók a film zenei albumán, hanem például Grace és G-Eazy tavalyi felvétele, a You Don’t Own Me is, amelynek a negyedik volt a csúcspozíciója, most a 95. helyre jött vissza.

Németországban hatodik hete Imany francia énekesnő uralja a mezőnyt a Don’t Be So Shy című szerzemény Filatov & Karas Remixével. Mike Perry svéd producer és Shy Martin zeneszáma, a The Ocean öt pozíciót javítva a hatodik, Jonas Blue angol producer és JP Cooper dala, a Perfect Strangers nyolc helyet ugorva a kilencedik.

A magyar piacon 15. hete Ákos vezet az Ugyanúgy című EP-vel. A Single (track) Top 40 rangsorban a Let Me Love You mellett további öt új belépő található. Alesso, valamint a Nico & Vinz duó (I Wanna Know) a 15., Shawn Mendes (Treat You Better) a 18., Fais és Afrojack (Hey) a 35., Gnash és Olivia O’Brien (I Hate U, I Love U) a 36., a Sigma és a háromtagú Take That (Cry) a 39. pozíciót foglalta el. A magyarországi rádióállomások ötödik hete Justin Timberlake Can’t Stop the Feeling! című slágerét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – DJ Khaled: Major Key
Egyesült Királyság – Blossoms: Blossoms
Németország – Blues Pills: Lady in Gold
Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Varázsszavak

 

DJ Khaled legyőzte Drake-et

Drake kanadai hiphopsztár negyedik, Views című stúdióalbuma egy hét megszakítással tizenkét hétig volt első az USA-ban. (Arra az egy hétre a Blink-182 hetedik, California című stúdiólemeze került az élre.) A héten DJ Khaled kilencedik stúdióalbuma, a Major Key aratott rajt-cél győzelmet, 96 ezer példánnyal, ebből 59 ezer az eladás. A New Orleans-i születésű hiphopproducer először vezet, eddig a 2012-es Kiss the Ring című nagylemezével szerepelt a legmagasabban, a negyedik helyen. A TOP 10-ben további három újdonságra lelünk. Jake Owen floridai countryénekes ötödik stúdióalbuma, az American Love 35 ezerrel (29 ezer az eladás) a negyedik, a harmadik, 2004-es American Idol győztese, Fantasia észak-karolinai énekesnő ötödik stúdiólemeze, a The Definition Of… 32 ezerrel (29 ezer az eladás) a hatodik, a nashville-i Hillary Scott (a Lady Antebellum countrytrió énekesnője) a szüleivel és a húgával, vagyis a The Scott Familyvel készített albuma, a Love Remains 31 ezerrel (28 ezer az eladás) a hetedik pozíciót foglalta el.

A brit tízes mezőnyben is négy új belépő tanyázik, az elején és a végén, angol zenészek korongjai. Az első helyet 20 987 példánnyal a Blossoms manchesteri popegyüttes első stúdiólemeze, a másodikat Giggs londoni rapper negyedik stúdióalbuma, a Landlord, a kilencediket a Wild Beasts kendali pop-rock zenekar ötödik stúdiólemeze, a Boy King, a tizediket a Moose Blood canterbury-i emoegyüttes második stúdióalbuma, a Blush szerezte meg.

A német élmezőnyben szintén négy újdonság található. A rangsor csúcsán a Blues Pills svéd rockzenekar második stúdiólemeze, a Lady in Gold nyitott. A bronzérmes pozícióban a Serum 114 német punk-rock együttes albuma, a Die Nacht mein Freund, a hetedikben a finn Tarja, a Nightwish egykori énekesnőjének ötödik stúdiólemeze, a The Shadow Self, a kilencedikben az Öngyilkos osztag korongja rajtol.

Visszatért a magyar lista élére a Kowalsky meg a Vega albuma, a Varázsszavak – megszakítással hatodik hete uralja a mezőnyt. A keresztény rockzenét játszó Skillet memphisi zenekar tizedik stúdiólemeze, az Unleashed a 18., az Öngyilkos osztag albuma a 33. helyen kezdett.

Puha József, ATEMPO.sk