Kállay-Saunders utolsóként énekel a Eurovíziós Dalfesztiválon

Kállay-Saunders

A mezőnyben utolsóként lép színpadra Kállay-Saunders, Magyarország képviselője az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében, május 6-án.

A két koppenhágai elődöntőben elhangzó dalok sorrendjéről a show producerei döntöttek, és azt Jon Ola Sand, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) produkciós vezetője, valamint Frank Dieter Freiling, a versenyt lebonyolító testület elnöke egyaránt jóváhagyta - olvasható az esemény hivatalos honlapján.

A kialakított sorrend alapján a május 6-i első, 16 előadót felvonultató elődöntőben elsőként az Örményországot képviselő énekes, Aram Mp3 lép színpadra, őt a lett, az észt, a svéd, az izlandi, az albán, az orosz, az azeri, az ukrán, a belga, a moldovai, a san marinói, a portugál, a holland, a montenegrói, végül a magyar versenyző követi.

A május 8-i második elődöntőben 15-en mutatják be dalukat; itt a máltai csapat, a Firelight kezd és a román induló, Paula Seling & Ovi zár. Mindkét elődöntőből tíz-tíz produkció kerül a május 10-i döntőbe, ahol a hat kiemelt ország, a házigazda Dánia, Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság előadója csatlakozik hozzájuk.

Az már januárban, az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos sorsolásán eldőlt, hogy melyik ország melyik elődöntőbe kerül. Az idei versenyen 37 ország versenyez; Kállay-Saunders és a Running című szám A Dal című magyar válogató megnyerésével szerzett jogot Magyarország képviseletére.

Az Eurovíziós Dalfesztivált ezúttal azért rendezik Dániában, mert tavaly Malmőben egy dán énekesnő, Emmelie de Forest nyert Only Teardrops című dalával. A versenyt először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

ATEMPO.sk
forrás: MTI, fotó: Facebook