Heti listafigyelő – 2016/38. hét

Lady Gaga

Az utóbbi időben megszokhattuk már, hogy egy-egy, várva várt nagylemez zeneszámai a kiadást követően – elsősorban a streamelésnek köszönhetően – ellepik a dallistákat. Ez eddig főleg az amerikai és a brit piacra volt jellemző. A héten két rapper, a német Bonez MC és az osztrák RAF Camora Németországban írt zenetörténelmet.

A német albumrangsor csúcsán landoló Palmen aus Plastik című nagylemezük mind a tizenöt felvétele felkerült a dalok listájára. Ilyenre eddig Németországban még nem volt példa. Két szerzeményre a tízes mezőnyben lelünk: az Ohne mein Team (featuring Maxwell) harminchét helyet ugorva a hetedik, a címadó dal tizenhárom pozíciót javítva a tizedik. A Mörder (featuring Gzuz) tizenegy helyet előlépve a huszadik, a Ruhe nach dem Sturm negyvennégy pozíciót száguldva a 42. helyen található. A többi tizenegy új belépő: a Ciao Ciao a 36., az Erblindet a 37., a Skimaske (featuring Gzuz) a 45., az Evil (featuring Tommy Lee Sparta) az 57., az Attackieren (featuring Hanybal) az 59., a Cabriolet a 62., a Killa (featuring D-Flame) a 68., a Vaporizer (featuring Trettmann) a 73., a Dankbarkeit a 74., a Daneben (featuring Trettmann) a 86. pozícióban szerepel, és még az album felvezetője, az Intro is felbukkant a rangsorban, a 98. helyre iratkozott fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer
Egyesült Királyság – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer
Németország – DJ Snake featuring Justin Bieber: Let Me Love You
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Lady Gaga visszatért

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát negyedik hete a The Chainsmokers New York-i duó és Halsey washingtoni énekesnő Closer című slágere vezeti. Egy pozíciót javítva ezüstérmes a Twenty One Pilots columbusi duó a Heathensszel, az Öngyilkos osztag (Suicide Squad) című film betétdalával. Két helyet előlépve a tizedik Charlie Puth és Selena Gomez zeneszáma, a We Don’t Talk Anymore. A New Jersey-i énekesnek ez a második amerikai TOP 10-es sikere, a Wiz Khalifával készült See You Againnel, a Halálos iramban (Furious 7) című film főcímzenéjével tizenkét hétig tanyázott az élen. A texasi színész-énekesnőnek ez a hatodik élmezőnybeli felvétele: a Come & Get Ittel a hatodik, a The Heart Wants What It Wantsszal szintén a hatodik, a Good for You-val (featuring A$AP Rocky) az ötödik, a Same Old Love-val ugyancsak az ötödik, a Hands to Myselffel a hetedik pozícióig jutott.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete a Closer az első. A tízes mezőnyben két nagy előrelépőre lelünk. Negyvennégy helyet száguldva az ötödik Sia ausztrál énekesnő készülő, We Are Your Children című nyolcadik stúdióalbumának (a legutóbbi, a This Is Acting idén januárban került forgalomba) az előhírnöke, a Kendrick Lamar kaliforniai rapperrel készített The Greatest. Tizenhat pozíciót ugorva a nyolcadik a floridai születésű Ariana Grande a Trinidad és Tobagói születésű Nicki Minaj-zsal készült Side to Side című szerzeménnyel. A New York-i Lady Gaga október 21-én megjelenő ötödik, Joanne című stúdiólemezének beharangozója, a Perfect Illusion a 12. helyen debütált. Az angol James Arthur, a kilencedik, 2012-es brit The X Factor győztese október 28-án rukkol elő a második, Back from the Edge című stúdióalbumával. Ennek előhírnöke, a Say You Won’t Let Go a 25. pozícióba érkezett meg.

Németországban tíz hét után lett trónfosztott Imany francia énekesnő a Don’t Be So Shy című zeneszámának Filatov & Karas Remixével. DJ Snake francia lemezlovas-producer a kanadai Justin Bieberrel készített slágere, a Let Me Love You foglalta el a csúcsot. A Closer az ötödik helyről a másodikra lépett.

A jubileumi, huszadik hetét tölti a magyar Single (track) Top 40 lista élén Ákos az Ugyanúgy című EP-vel. A mezőnyben hat újdonság található: a The Greatest (Sia featuring Kendrick Lamar) az ezüstérmes, a Perfect Illusion (Lady Gaga) a bronzérmes, az Élnünk kellett volna (Halott Pénz featuring Agebeat & Kőváry) a hetedik, a Tell It to My Heart (Taylor Dayne amerikai énekesnő 1987-es slágerének Filatov és Karas általi átdolgozása) a 19., a Toothbrush (DNCE) a 35., a Grandpa’s Groove (Parov Stelar featuring AronChupa) a 38. pozícióban nyitott. A magyarországi rádióállomások egy hét kihagyás után ismét, összességében kilencedik hete Justin Timberlake felvételét, a Can’t Stop the Feeling! címűt, a november 4-én bemutatásra kerülő Trollok (Trolls) című animációs film betétdalát sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Travis Scott: Birds in the Trap Sing McKnight
Egyesült Királyság – Bastille: Wild World
Németország – Bonez MC & RAF Camora: Palmen aus Plastik
Magyarország – Ossian: 30 év legszebb balladái

 

Európa a hetes szám bűvöletében

Az amerikai TOP 10-ben két új belépő szerepel. A rangsor csúcsán Travis Scott houstoni rapper második, Birds in the Trap Sing McKnight című stúdióalbuma rajtol, 88 ezer példánnyal, ebből 53 ezer az eladás. Az A Day to Remember floridai rockzenekar hatodik, Bad Vibrations című stúdiólemezéből többet, 62 ezer példányt értékesítettek, de a streameléssel együtt elért 67 ezer példánnyal csak a második helyet szerezte meg.

A brit lista élmezőnyében ismét újdonságdömping van, a múlt héten hat, a héten hét új album tanyázik ott. Az élen 36 039 példánnyal a Bastille londoni popkvartett második stúdiólemeze, a Wild World kezdett. Az ezüstérmes pozícióba a Nick Cave & the Bad Seeds ausztrál rockegyüttes 16. stúdióalbuma, a Skeleton Tree, a bronzérmesbe Ron Howard rendező The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years című, szeptember 15-én bemutatott dokumentumfilmjéhez kiadott Live at the Hollywood Bowl című koncertlemez (az 1977-es The Beatles at the Hollywood Bowl felújított, kibővített változata), a negyedikbe a dallasi Meat Loaf 13. stúdióalbuma, a Braver Than We Are iratkozott fel. Skótok jegyzik a következő új belépőket: a hetedik helyen KT Tunstall énekesnő ötödik stúdiólemeze, a KIN, a kilencediken a Twin Atlantic rockkvartett negyedik stúdióalbuma, a GLA, a tizediken a Teenage Fanclub pop-rock zenekar tizedik stúdiólemeze, a Here debütált. A 12. pozícióba érkezett meg a detroiti Jack White Acoustic Recordings 1998–2016 című gyűjteménye.

A német tízes mezőnyben szintén hét újdonságra lelünk. Bonez MC és RAF Camora a rangsor csúcsát elfoglaló korongja mögött a második helyen a Jennifer Rostock berlini rockegyüttes albuma, a Genau in diesem Ton, a harmadikon a Nick Cave & the Bad Seeds nagylemeze, az ötödiken Dame osztrák rapper albuma, a Straßenmusikant, a hatodikon a Bastille korongja, a hetediken Meat Loaf nagylemeze, a kilencediken a The Baseballs berlini rock and roll csapat albuma, a Hit Me Baby… nyitott. Jack White válogatása a 11., a The Beatles korongja a 15. pozícióban startol.

Ötödik hete található a magyar listán az Ossian gyűjteménye, a 30 év legszebb balladái, a negyedik hetét tölti az élen. Itt is hét új belépő szerepel, de nem az él-, hanem a negyvenes mezőnyben. A Hungarica nagylemeze, a Haza és hűség a második, az AWS rock-metál zenekar albuma, a Kint a vízből a hetedik, a punk- és a metálzene keverékét játszó Brigád együttes nagylemeze, az 1328 a 15., a Fugato Orchestra albuma, ‎a Neander Variations / variációk a 28., a Nick Cave & the Bad Seeds korongja a 31., a Bastille nagylemeze a 36., a Cool Head Klan albuma, a Benzin és vér a 38. helyet szerezte meg.

Puha József, ATEMPO.sk