Heti listafigyelő – 2016/39. hét

Bridget Jones babát vár

A brit és az amerikai mozikban szeptember 16-tól látható a Bridget Jones babát vár (Bridget Jones’s Baby), mifelénk már egy nappal korábban is megtekinthető volt. Az angol filmvígjátékhoz zenei nagylemez is készült, amely a válogatásalbumok brit listájának bronzérmes pozíciójába érkezett meg.

A különböző előadók dalait tartalmazó válogatáslemezek a brit piacon nem kerülhetnek be a fő rangsorba, azok népszerűségét egy külön lista mutatja be. A Bridget Jones babát vár albumát a Now-sorozat két korongja előzi meg: a Now That’s What I Call Drivetime a második helyen nyitott, a Now That’s What I Call Music! 94. része vezet, kilencedik hete szerepel a rangsorban. A film főcímzenéje, Ellie Goulding angol énekesnő Still Falling for You című zeneszáma a bemutató hatására a brit listán kilenc pozíciót javítva a 12., a németen harmincat ugorva a 47. helyen található, a magyaron a 13. pozícióban debütált. A filmlemezről egy másik szerzemény is felbukkant a rangsorokban: a Years & Years londoni trió Meteorite című felvétele a britben a 72., a magyarban a 35. helyet foglalta el.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer
Egyesült Királyság – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer
Németország – DJ Snake featuring Justin Bieber: Let Me Love You
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Listavezető-esélyes James Arthur újdonsága

Az USA-ban ötödik hete a The Chainsmokers New York-i duó és Halsey washingtoni énekesnő Closere a legnagyobb sláger. Megfelezve pozícióját a hatodik DJ Snake francia producer a kanadai Justin Bieberrel készült zeneszáma, a Let Me Love You. Három hete lépett be az élmezőnybe egy másik kanadai fiatalember, Shawn Mendes a Treat You Better című szerzeménnyel, amely a múlt héten elhagyta a tízes mezőnyt, most öt helyet előlépve a nyolcadik. A New York-i Lady Gaga új felvétele, a Perfect Illusion a 15. pozícióban kezdett.

A Closert egyelőre a brit piacon sem tudják legyőzni, negyedik hete trónol. James Arthur vethet véget a tengerentúliak tündöklésének. Az angol énekes, a kilencedik, 2012-es brit The X Factor győztese az október 28-án megjelenő második, Back from the Edge című stúdióalbuma beharangozójával, a Say You Won’t Let Go című dallal huszonhárom helyet javítva ezüstérmes. Az ötödik pozícióba iratkozott fel a skót Calvin Harris újdonsága, a My Way, amelyben nem kis meglepetésre nincs közreműködő, saját maga énekli. Emeli Sandé angol énekesnő november 11-én adja ki a második, Long Live the Angels című stúdiólemezét, amelynek előhírnöke, a Hurts a 22. helyen rajtol.

Németországban második hete a Let Me Love You (DJ Snake featuring Justin Bieber) az első. Új belépőként a kilencedik pozíciót szerezte meg a német Philipp Poisel az Erkläre mir die Liebe című szerzeménnyel. Calvin Harris My Way-je a 19. helyen startol.

A magyar mezőnyt 21. hete Ákos uralja az Ugyanúgy című EP-vel. A Bridget Jones babát vár fent említett két zeneszáma mellett további három újdonság tanyázik a rangsorban: a My Way (Calvin Harris) a huszadik, Kungs francia producer Jamie N Commons bristoli blues-rock énekessel készített felvétele, a Don’t You Know a 32., a Hurts (Emeli Sandé) a negyvenedik pozícióba érkezett meg. A magyarországi rádióállomások egy hét megszakítással tizedik hete a memphisi Justin Timberlake slágerét, a Can’t Stop The Feeling!-et sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Jason Aldean: They Don’t Know
Egyesült Királyság – Bastille: Wild World
Németország – Schandmaul: Leuchtfeuer
Magyarország – Ossian: 30 év legszebb balladái

 

Régi korongok, felújított, kibővített változatban

Az amerikai TOP 10 felét új belépők adják. A csúcson 138 ezer példánnyal (131 ezer az eladás) Jason Aldean hetedik stúdióalbuma, a They Don’t Know nyitott. A georgiai születésű, Nashville-ben élő countryzenésznek ez a harmadik amerikai listavezetője, az előző két stúdiólemezével, az Old Boots, New Dirt (2014) és a Night Train (2012) is első volt. A Bastille londoni popkvartett második stúdióalbuma, a Wild World 43 ezerrel (35 ezer az eladás) a negyedik, a The Head and The Heart seattle-i folkzenekar harmadik stúdiólemeze, a Signs of Light negyvenezerrel (37 ezer az eladás) az ötödik, Ron Howard rendező The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years című dokumentumfilmjéhez kiadott Live at the Hollywood Bowl című koncertalbum (az 1977-es The Beatles at the Hollywood Bowl felújított, kibővített verziója) 36 ezerrel (35 ezer az eladás) a hetedik, a detroiti születésű Jack White gyűjteménye, az Acoustic Recordings 1998–2016 32 ezerrel (harmincezer az eladás) a nyolcadik helyen debütált.

Az Egyesült Királyságban második hete a Bastille korongja a legkelendőbb, ezúttal 12 025 példánnyal vezet. Az élmezőnyben két újdonságra lelünk: az angol Led Zeppelin 1997-es BBC Sessions című dupla koncertlemezének felújított, kibővített, háromcédés változata, a The Complete BBC Sessions a bronzérmes, Usher dallasi énekes nyolcadik stúdióalbuma, a Hard II Love a hetedik pozíciót foglalta el.

A német tízes mezőnyben hat új belépő szerepel. Az élen a München mellőli Schandmaul folk-rock együttes lemeze, a Leuchtfeuer, a második helyen a Kastelruther Spatzen dél-tiroli folkzenekar albuma, a Die Sonne scheint für alle, a harmadikon a Heaven Shall Burn német metálegyüttes lemeze, a Wanderer, a negyediken a frankfurti születésű, egyiptomi származású Hanybal gangsta-rapper albuma, a Haramstufe Rot, a hetediken a Led Zeppelin gyűjteménye (The Complete BBC Sessions), a nyolcadikon a Phillip Boa and the Voodooclub német popzenekar válogatáskorongja, a Blank Expression: A History of Singles 1986–2016 kezdett.

Magyarországon egy hét megszakítással ötödik hete az Ossian gyűjteménye, a 30 év legszebb balladái a legnépszerűbb kiadvány, amelyen tizenkilenc dal hallható. Charlie Puth New Jersey-i énekes január végén megjelent első nagylemeze, a Nine Track Mind a huszadik, a kanadai Leonard Cohen három cédéből és egy DVD-ből álló koncertalbuma, a Live in Dublin a 33., a Die Antwoord dél-afrikai rap-rave formáció negyedik stúdiólemeze, a Mount Ninji and Da Nice Time Kid a 36. pozícióba iratkozott fel.

Puha József, ATEMPO.sk