Heti listafigyelő – 2016/40. hét

Britney Spears

Borítékolható, hogy Britney Spears nagylemeze, a Glory után az ősz második „hangos” bukása Lady Gaga október 21-én megjelenő ötödik stúdióalbuma, a Joanne lesz. Ezt vetíti elő a beharangozó dal, a Perfect Illusion sikertelensége. Az amerikai listán a 42. (a múlt héten a 15. helyen debütált), a briten hét pozíciót rontva az 51. (két hete a 12. helyen kezdett), a német százas mezőnyben már nem is szerepel (a 31. a csúcspozíciója), Magyarországon tíz helyet hátrálva a 27. (két hete a bronzérmes pozícióba iratkozott fel).

Britney Spears kilencedik stúdiólemezének, a Glorynak az előhírnöke, a G-Eazy rapperrel készült Make Me… az amerikai rangsorban a 17., a britben a 42., a németben a 71., a magyarban a hatodik helyig jutott. Az augusztus 26-án kiadott album a brit és a német százas mezőnyből már ki is szorult (előbbiben az ezüstérmes, utóbbiban a bronzérmes pozícióig vitte), az amerikai piacon (a harmadik helyig jutott) a listán tartózkodás negyedik hetében a 66. pozícióban található. Magyarországon (a tizedik helyig vitte) három hét után elhagyta a rangsort, a héten a 33. pozícióba tért vissza.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer
Egyesült Királyság – James Arthur: Say You Won’t Let Go
Németország – Rag’n’Bone Man: Human
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Trónfosztás a brit és a német listán

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora csúcsán: hatodik hete a két lemezlovas alkotta The Chainsmokers és Halsey énekesnő slágere, a Closer tanyázik az élen. Négy helyet javítva a nyolcadik két rapper: a Németországban született, Virginiában élő D.R.A.M. és a georgiai Lil Yachty felvétele, a Broccoli.

Az Egyesült Királyságban – ahogy a múlt héten megjósoltuk – a Closer négyhetes trónolásának a kilencedik, 2012-es brit The X Factor győztese, James Arthur vetett véget. A Say You Won’t Let Go az angol énekes október 28-án érkező második, Back from the Edge című stúdióalbumának a beharangozója, és a második brit listavezetője. A verseny megnyerését követően az Impossible című szerzeménnyel, Shontelle barbadosi énekesnő 2010-es zeneszámának az átdolgozásával egy hét megszakítással három hétig uralta a mezőnyt. A bronzérmes pozícióba érkezett meg The Weeknd a francia Daft Punk duóval készített újdonsága, a Starboy, amely a következő hetek vezető slágere lehet. A kanadai énekes ezzel vezeti fel a november 25-én piacra kerülő, azonos című harmadik stúdiólemezét.

Németországban is trónfosztás történt. A francia DJ Snake a kanadai Justin Bieberrel készült Let Me Love You című dala két hétig volt első. Rag’n’Bone Man angol énekes foglalta el a csúcsot a Human című felvétellel. Öt helyet ugorva a hetedik Sia ausztrál énekesnő The Greatest című szerzeménye, amelyet Kendrick Lamar kaliforniai rapperrel készített.

A magyar piacon 22. hete Ákos EP-je, az Ugyanúgy vezet. A negyvenes mezőnyben négy új belépőre lelünk: Mr.Missh zeneszáma, a Neked nincs a harmadik, a körmendi Soulwave rockzenekar dala, a Kalandor a kilencedik, LP Long Island-i énekesnő felvétele, a Lost on You a huszadik, Majka, Curtis és a Ők újdonsága, a Supersonal, a Depeche Mode Personal Jesus című slágerének az átdolgozása a 39. pozíciót szerezte meg. A magyarországi rádióállomások két hét után ismét a Cookin’ on 3 Burners ausztrál trió This Girl című 2009-es szerzeményének (az ausztrál Kylie Auldist énekli) Kungs francia producer által idén készült remixét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Passenger: Young as the Morning, Old as the Sea
Németország – Bonez MC & RAF Camora: Palmen aus Plastik
Magyarország – Ossian: 30 év legszebb balladái

 

Öt album brit és német siker

Az amerikai piacon az új belépők között nincs igazi húzókorong, ezért visszatért az élre Drake kanadai hiphopelőadó negyedik stúdiólemeze, a Views, amihez elegendő volt 53 ezer példány – megszakításokkal 13. hete tanyázik a csúcson. A jövő héten már lesz húzókorong, a szintén kanadai Shawn Mendes szeptember 23-án megjelent második stúdióalbuma, az Illuminate az első hely legnagyobb várományosa. Mac Miller pennsylvaniai rapper negyedik stúdiólemeze, a The Divine Feminine 48 ezerrel (32 ezer az eladás) a második, Aaron Lewis massachusettsi énekes-gitáros második stúdióalbuma, a Sinner 42 ezerrel (39 ezer az eladás) a negyedik, Usher dallasi énekes nyolcadik stúdiólemeze, a Hard II Love 38 ezerrel (28 ezer az eladás) az ötödik, a Casting Crowns floridai, keresztényrockot játszó együttes hetedik stúdióalbuma, a The Very Next Thing 28 ezerrel (26 ezer az eladás) a kilencedik pozícióban nyitott.

A brit TOP 10 felét újdonságok adják. Az élen 18 885 példánnyal Michael David Rosenberg, vagyis Passenger angol dalszerző-énekes hetedik stúdiólemeze, a Young as the Morning, Old as the Sea rajtol. A második helyen a New Jersey-i Bruce Springsteen válogatáskorongja, a Chapter and Verse, a harmadikon Shawn Mendes albuma (Illuminate), a negyediken a Marillion angol rockzenekar 18. stúdiólemeze, a Fuck Everyone and Run (F E A R), a kilencediken az Airbourne ausztrál rockegyüttes negyedik stúdióalbuma, a Breakin’ Outta Hell debütált.

Két hete a német rangsor csúcsán kezdett két rapper: a német Bonez MC és az osztrák RAF Camora közös, Palmen aus Plastik című nagylemeze, amely a múlt héten az ötödik pozícióban szerepelt, most ismét vezet. A brit tízes mezőny új belépőinek mindegyike a német élmezőnyben is megtalálható. Shawn Mendes albuma a második, az Airbourne-é a harmadik, Bruce Springsteené a negyedik, Passengeré a hatodik, a Marillioné a tizedik helyre iratkozott fel. További két újdonságra lelünk a legnépszerűbbek között: Chris de Burgh ír zenész nagylemeze, az A Better World a hetedik (a brit listán a hatvanadik), Joe Bonamassa New York-i bluesgitáros-énekes koncertkiadványa, a Live at the Greek Theatre a nyolcadik (a briten a 17.) pozícióba érkezett meg. A kilencvenes években hódító The Kelly Familyben ismertté vált Michael Patrick Kelly a Ruah című albumával a 12., egy másik kilencvenes évekbeli sztár, a svájci DJ BoBo a Mystorial című nagylemezével a 13. helyet foglalta el – mindkettő új belépő.

Magyarországon egy hét megszakítással hatodik hete az Ossian válogatása, a 30 év legszebb balladái a legkelendőbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben öt újdonság tanyázik: az angol Led Zeppelin 1997-es BBC Sessions című dupla koncertalbumának felújított, kibővített, háromcédés változata, a The Complete BBC Sessions a 11., David Bowie tizenkét CD-ből és tizenhárom LP-ből álló díszdoboza, a Who Can I Be Now? (1974–1976) a 17., Shawn Mendes nagylemeze a 21., a Thy Catafalque makói metálzenekar albuma, a Meta a 22., a Bojtorján DVD-je, a Koncert a Művészetek Palotájában a 32. pozíciót szerezte meg.

Puha József, ATEMPO.sk