Heti listafigyelő – 2016/41. hét

Ákos

Fut The Weeknd szekere, a kanadai énekesé lehet az ősz vezető slágere. A Daft Punk francia duóval készült Starboy második hete szerepel a fő nemzetközi slágerlistákon: az amerikain harminchét helyet ugorva bronzérmes, a briten egyet javítva ezüstérmes, a németen most még hátrafelé vette az irányt, egyet rontva a 14. pozícióban található. Magyarországon a hetedik helyen debütált.

The Weeknd tavaly A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című film betétdalával, az Earned It cíművel vált világszerte ismertté. A második, Beauty Behind the Madness című stúdiólemeze tavaly augusztusban jelent meg, s két világsláger született róla, a Can’t Feel My Face és a The Hills – az előbbi három, az utóbbi hat hétig uralta az amerikai rangsort, a britben mindkettő a bronzérmes pozícióig menetelt. A Starboy az énekes azonos című harmadik stúdióalbumát harangozza be, amely november 25-én kerül forgalomba.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer
Egyesült Királyság – James Arthur: Say You Won’t Let Go
Németország – Rag’n’Bone Man: Human
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Elindult Niall Horan szólókarrierje

Az USA-ban akár már a jövő héten átveheti a vezetést The Weeknd újdonsága. Most – hetedik hete – az Andrew Taggart és Alex Pall lemezlovasok alkotta The Chainsmokers New York-i duó és Halsey washingtoni énekesnő zeneszáma, a Closer tanyázik a csúcson.

Az Egyesült Királyságban második hete James Arthur angol énekes vezet az október 28-án érkező második, Back from the Edge című stúdióalbumának az előhírnökével, a Say You Won’t Let Go című szerzeménnyel. A múlt héten a századik helyen kezdett a pihenőpályán lévő One Direction tagja, Niall Horan első szólófelvétele, a This Town, amely hatalmasat száguldva a kilencediken kötött ki. Horan a második, aki szólóban is bemutatkozott a fiúcsapatból. A belőle már kivált Zayn Malik márciusban kiadott Mind of Mine című szólólemeze a brit és az amerikai rangsorban is rajt-cél győzelmet aratott, akárcsak a Pillowtalk című slágere, amely mindkét mezőnyt egy-egy hétig uralta. Megérkezett a The Chainsmokers következő dala, a Phoebe Ryan texasi énekesnővel készített All We Know – a 24. pozícióban indít.

A német listán második hete Rag’n’Bone Man angol énekes az első a Human című zeneszámmal. Négy helyet javítva a hetedik a 257ers német hiphoptrió a Holz című szerzeménnyel. A skót Calvin Harris felvétele, a My Way szintén négyet lépett előre, a tizedik.

A magyar piacon 23. hete Ákos EP-je, az Ugyanúgy vezet. A negyvenes mezőnyben a fent említett Starboy mellett további négy új belépőre lelünk. A Los Angeles-i Metallica újdonsága, a Moth Into Flame a 15., Niall Horan dala (This Town) a 18., két francia lemezlovas-producer: David Guetta és Cedric Gervais, valamint Chris Willis amerikai énekes zeneszáma, a Would I Lie to You (a Charles & Eddie duó 1992-es slágerének az átdolgozása) a 34., Jamie Woon angol énekes felvétele, a Shoulda a 36. pozícióba iratkozott fel. A rádiós rangsor élén ismét, megszakításokkal 11. hete Justin Timberlake dala, a Can’t Stop the Feeling! szerepel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Shawn Mendes: Illuminate
Egyesült Királyság – Craig David: Following My Intuition
Németország – Opeth: Sorceress
Magyarország – Ákos: Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015

 

Craig David tizenhat év után újra listavezető

Az amerikai piacon – ahogy egy hete megjósoltuk – a tizennyolc éves kanadai Shawn Mendes második stúdióalbuma, az Illuminate nyitott a csúcson, 145 ezer példánnyal, amelyből 121 ezer az eladás. Az élmezőnyben még két új belépő található: a georgiai születésű, Nashville-ben élő Luke Bryan countryzenész öt szerzeményt tartalmazó nyolcadik EP-je, a Farm Tour… Here’s to the Farmer 34 ezerrel (32 ezer az eladás) a negyedik, a New Jersey-i Bruce Springsteen válogatáskorongja, a Chapter and Verse 29 ezerrel (27 ezer az eladás) az ötödik helyet szerezte meg.

A brit rangsor élét Craig David foglalta el a Following My Intuition című hatodik stúdiólemezével, 24 500 példánnyal. Az ezredforduló utáni évek vezető angol énekese eddig csak az első, 2000 augusztusában megjelent Born to Do It című stúdióalbumával vezetett, abból az Egyesült Királyságban 1 millió 860 ezer példány fogyott el. A brit TOP 10-ben további öt újdonság tanyázik. Az ezüstérmes pozícióban a Bon Iver wisconsini indie-folk együttes harmadik stúdiólemeze, a 22, A Million, a bronzérmesben a Ben Earle és Crissie Rhodes alkotta The Shires angol countryduó második stúdióalbuma, a My Universe, a negyedikben az északír Van Morrison 36. stúdiólemeze, a Keep Me Singing, a hatodikban a Laurie Vincent és Isaac Holman alkotta Slaves angol punkduó második stúdióalbuma, a Take Control, a hetedikben a Pixies bostoni rockzenekar hatodik stúdiólemeze, a Head Carrier rajtol.

A német tízes mezőnyben nyolc új belépőre lelünk. A brit rangsorban a 11. helyen debütált, itt a csúcson startol az Opeth svéd metálegyüttes 12. stúdióalbuma, a Sorceress. Az ezüstérmes pozícióba a Dieter Meier és Boris Blank alkotta Yello svájci elektrozenei duó 13. stúdiólemeze, a Toy, a bronzérmesbe Manuellsen berlini énekes-rapper albuma, a Gangland, a negyedikbe Lukas Rieger német popénekes első stúdiólemeze, a Compass, a hatodikba Van Morrison albuma (Keep Me Singing), a hetedikbe a Bon Iver korongja (22, A Million), a nyolcadikba Monika Martin osztrák énekesnő nagylemeze, a Sehnsucht nach Liebe, a kilencedikbe az Epica holland metálzenekar hetedik stúdióalbuma, a The Holographic Principle érkezett meg.

Magyarországon – a várakozásnak megfelelően – Ákos dupla DVD-je, a Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015 iratkozott fel a lista élére. A negyvenes mezőnyben még hét újdonság szerepel. Keresztes Ildikó nagylemeze, a Most az ötödik, Joe Bonamassa New York-i bluesgitáros-énekes koncertkiadványa, a Live at the Greek Theatre a 18., az 1993-as Doom című videojáték zenéjének felújított változata a 24., az Epica albuma (The Holographic Principle) a 27., az Opeth nagylemeze (Sorceress) a 31., a Yello korongja (Toy) a 33., Diggieman magyar hiphopzenész albuma, az Apró pont a negyvenedik helyen nyitott.

Puha József, ATEMPO.sk