Bartók szlovák népdalaiból készített műsort Iva Bittová cseh énekes és hegedűművész

Iva Bittová

Bartók Béla gyűjtötte szlovák népdalokból készített műsort Iva Bittová, nemzetközi hírű roma származású cseh énekes és hegedűművész.

Az összegyűjtött népdalokat a friss SOZA díjas Vladimír Godár, kortárs szlovák zeneszerző igazította a koncert követelményeihez. Iva Bittovát fellépésein a szlovák Mucha Quartet fogja kísérni.

Iva Bittová karácsonyig öt koncertet ad Csehországban, és további ötöt Szlovákiában: Pozsonyban, Zsolnán, Trencsénben, Besztercebányán és Nyitrán. A előadó azért választotta Bartók szlovák népdalait, mert azok optimizmusa, illetve bánata nagyon közel állnak hozzá.

A magyar-cseh roma családból származó Iva Bittová (1958), a cseh jazz, az alternatív, avantgárd zene nemzetközileg is elismert egyénisége. Tehetséges színészként tűnt fel, de néhány éven belül egyre intenzívebben énekesi és hegedűművészi pályára tért át. Eddig több mint harminc hanghordozója jelent meg, és a világ számos országában adott koncertet. Olyan művészekkel lépett fel, mint Bill Frisell, Bobby McFerrin, Barbara Maria Willi vagy az amerikai Bang on a Can All-Stars együttes.

ATEMPO.sk / MTI