Mennyből az angyal – új karácsonyi Ghymes lemez és turné

Mennyből az angyal – új karácsonyi Ghymes lemez és turné

Mennyből az angyal címmel új karácsonyi lemezt készített a Ghymes. A népszerű világzenei együttes pénteken Kiskunmajsán kezdi tizennégy állomásos karácsonyi koncertsorozatát, amely december 28-án a budapesti Szent István Bazilikában zárul. Felvidéken a nádszegi katolikus templomban hallhatjuk őket, december 11-én.

"Korábbi, kilenc évvel ezelőtt megjelent karácsonyi lemezünkön, a Mendikán kevéssé ismert dalok szerepeltek, a mostanira a legismertebbeket tettük, valamint tíz versemet, amelyeket Pápai Erika ad elő" - mondta Szarka Tamás, a Ghymes énekese, hegedűse.

A CD-re felkerült mások mellett a címadó Mennyből az angyal, a Mostan kinyílt című magyar népdal, amelyből a mai szlovák himnusz zenéje lett vagy a szintén nagyon régi Kis karácsony éjszakája, amelyet az elmúlt évtizedekben Kis karácsony, nagy karácsony kezdetű szöveggel énekeltek az emberek.

Szarka Gyula gitáros, énekes arról beszélt, hogy a Ghymes első karácsonyi dala, az Új esztendő még 1987-ben készült, és a 2007-ben megjelent Mendikáig további három-négy karácsonyi dal jelent meg különböző albumokon. A Mendikán hallható verseket Törőcsik Mari szavalta el.

 

"Azért gondoltuk, hogy a karácsonyi dalokat lemezre vegyük, mert ennek az ünnepnek vannak a legnagyobb hagyományai. A hagyományokat csak úgy lehet ápolni, ha használjuk őket, ha énekelünk, ha karácsonykor elmegyünk mendikálni, betlehemezni. A karácsonyi koncertek lélekemelőek számunkra és munkaigényesebbek is, mert a fellépések napján kell az egész műsort elpróbálnunk a helyi kórussal" - fogalmazott Szarka Gyula.

Az egyhónapos Ghymes-turné magyarországi települések (Sopron, Kisvárda, Pannonhalma, Balatonfüred, Veresegyház, Kisújszállás, Győr) mellett az erdélyi Szatmárnémetibe és a felvidéki Nádszegre is eljut. A helyszínek között művelődési házak, művészeti központok, szabadtéri rendezvények, valamint templomok is találhatók. A Ghymes minden koncerten helyi nagy létszámú, ötven-nyolcvan fős kórusokkal, általában gyerekekkel lép fel. A koncertsorozat bevételének egy részét a kárpátaljai Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ javára ajánlják fel.

A december 28-i Ghymes-koncerten a Szent István Bazilikában fellép Pápai Erika és a Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium kórusa.

A turné állomásai:

November 25. 19.00 Kiskunmajsa, Katolikus templom
November 27. 18.00 Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
December 6. 19.30 Szatmárnémeti (RO), Corneliu Coposu sétány
December 7. 19.00 Kisvárda, Várszínház és Művészetek Háza
December 10. 16.00 Pannonhalma, Főtér
December 11. 18.00 Nádszeg (SK), Katolikus templom
December 15. 18.00 Balatonfüred, Balatoni Szabadidő és Konferencia Központ
December 16. 19.00 Veresegyház, Új templom
December 17. 18.00 Kisújszállás, Vigadó
December 18. 18.00 Győr, Vaskakas Művészeti Központ
December 19. 17.00 Budapest, Müpa - zártkörű
December 28. 20.00 Budapest, Szent István Bazilika

 

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 18 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett - az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt. A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

ATEMPO.sk / MTI