Sbohem, Radime

Radim Hladík

Vasárnap reggel örökre eltávozott Radim Hladík, a prágai Blue Effect jazz-rock zenekar gitárosa, alapító és állandó tagja. 69 éves volt.

Alattomos, csendben gyilkoló kór, tüdőfibrózis végzett vele, az esedékes tüdőátültetést már nem tudta megvárni. Utolsó, szeptemberi koncertjét már csak lélegeztető készülék segítségével tudta lejátszani, ahonnét egyenesen a kórház intenzív osztályára szállították. Reménye, hogy a romlás csak átmeneti, és rövidesen visszatérhet a pódiumra, sajnos nem vált be.

Hladík truccból vette kezébe először a gitárt, mivel a zongora nem érdekelte, amit öt éves korától tanult. 15 évesen, egy pályázat során a Komety prágai zenekar gitárosa lehetett, mint mondta, „mert tudtam kottából játszani, és el tudtam játszani a Nothing Star szólót“, annak ellenére, hogy konzervatóriumi tanulmányait 2 év után feladta. A hatvanas évek második felétől a legendás Matadors zenekarban játszott, hallgatóinak csodálatát briliáns játékán kívül az akkor még nálunk szokatlan effekt pedálok alkalmazásával vívta ki, mint pl. a torzító, a wah-wah stb. 1968 őszétől utolsó koncertjéig a Blue Effect zeneszerző gitárosa és meghatározó vezetője volt.

Ezenkívül, sokoldalú tehetségéből kifolyólag számtalan színpadi műhöz, rádiójátékhoz írt zenét, együttműködött a Csehszlovák rádió jazz zenekarával, a szlovák zenészek közül pl. Pavol Hammellel és Marián Vargával is. Fiatal, kezdő zenésztársait pedig zenei ügynöksége révén, valamint új lemezek producereként támogatta.

Cséfalvay Ágoston, ATEMPO.sk