Hontalanítás - az Ifjú Szivek Táncszínház Gyergyószentmiklóson

Hontalanítás - Ifjú Szivek Táncszínház

2017. november 21-e és 25-e között az Ifjú Szivek Táncszínház a Hontalanítás című előadásával vendégszerepel több erdélyi helyszínen. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők, az Udvarhely Néptáncműhely.

 

HONTALANÍTÁS

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

Rendező, koreográfus Hégli Dusan

 

Előadás helyszínei

November 21. (kedd)
19.00 Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház Színházterme

November 22. (szerda)
19.00 Székelyudvarhelyi Művelődési Ház

November 23. (csütörtök)
19.00 Csíkszereda Városi Művelődési Ház

November 24. (péntek)
19.00 Kolozsvári Diákművelődési Ház

ATEMPO.sk