A kritikus képzőművészet - Dunszt-estek Dunaszerdahelyen

A kritikus képzőművészet - Dunszt-estek Dunaszerdahelyen

2017. november 30-án, csütörtökön 18.00 órakor folytatódik a Dunszt-estek sorozat A kritikus képzőművészet címmel a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában. A dunszt.sk kulturális magazin esti beszélgetésein a művészet világába nyerhetünk betekintést - igényesen, alaposan, másként. A műsor vendége Nagy Csilla képzőművész és Németh Ilona képzőművész, egyetemi tanár. Moderátor Csanda Máté művészettörténész. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Németh Ilona és Nagy Csilla. Két kortárs (valódi értelemben kortárs) képzőművész. Mindketten a szabad művészetek doktorai, ráadásul ha más-más formában és keretek közt is, de mindketten tanították-tanítják is a képzőművészetet (a képzőművészetről való gondolkodást).

A beszélgetés témái:
Kinek, milyen közönségnek alkot a ma képzőművésze?
Egyáltalán, miről (mi mindenről) beszélünk, amikor képzőművészetről beszélünk?
Hányféle tere, terepe, bugyra, rétege és szeglete van ennek a világnak?
Kik alakítják, kik a szereplői?
Miféle látható - láthatatlan hierarchiák szövik át ezt a játékteret?
Hol mindenhol „történik” a képzőművészet?
Miért érezzük sokszor blöffnek mindazt, ami kortárs képzőművészet címkéje alatt történik?

Szó lesz majd konkrét munkákról, művekről, projektekről, stiláris, konceptuális és értékrendbeli preferenciákról – meg úgy általában, a képzőművészként-való-létezés örömökkel, nyűgökkel és kihívásokkal teli mindennapjairól.

További kérdések válaszra várva:
Mit jelent a képzőművészet, a képzőművészet nyelvén való gondolkodás manapság, a szélessávú mobilinternet, a felhő alapú virtualitás, a VR, a kiterjesztett valóság, az Instagram, a Youtube és a Pinterest korában?
Mi a tétje a képzőművészetnek (túl azon, hogy újabb és újabb látványokat, artefaktumokat, exponátumokat hoz létre)?
Hogyan, mikor, milyen nyelven, milyen horizontok felől beszél(het)ünk a képzőművészetről? Egyáltalán van-e nyelvünk a művészetekhez való közeledésre – vagy csak lájkoljuk a látványokat?
Elképzelhető, hogy sokszor csak a kérdéseink rosszak – és jobb, precízebb kérdésekre jobb és precízebb válaszokat kapnánk?
Na és melyek a legmakacsabb, legidegesítőbb mítoszok és sztereotípiák, amelyek a kortárs képzőművészet fogalmához, gyakorlatához kapcsolódnak?
Mennyiben igazak?
Honnan hozzuk, és mi táplálja őket?

ATEMPO.sk