Klein Judit koncertje Dunaszerdahelyen

2014. június 29-én 19 órától koncert a holokauszt 70. évfordulója alkalmából Dunaszerdahelyen a Városi Művelődési Központban. Közreműködik Klein Judit énekművész. Mindenkit szeretettel várnak.

Klein Judit a zsidó zenei világ autentikus előadója, önálló estek, koncertek, fellépések, és a legrangosabb fesztiválok és rendezvények meghívott énekese országszerte és külföldön. A híres kántor- és operaénekes, Klein-Stern-Kelen családban nevelkedett művész egyedien szuggesztív előadásmódjával vált ismertté és népszerűvé. Kisgyermekkorától kezdve több hangszeren is tanult, s mellette különféle zenekarok és énekkarok tagja volt. Nagy tudásra tett szert mind az egyetemes, mind a zsidó zenei világban. 2006-ban jelent meg Rozhinkes mit Mandlen (Mazsola és mandula) című, jiddis és héber dalokat tartalmazó lemeze. A lemez anyagából adott koncertet a Bartók Rádió élőadásban közvetítette a Márványteremből. Ezen kívül több együttes CD-jén is megszólalt a hangja. Nevéhez fűződik két, bibliai hősök életéről szóló gyermek lemez, valamint egy zsidó zenei daloskönyv szerkesztése is. Repertoárján a jiddis, ladino (szefárd), liturgikus és héber dalokon kívül sanzonok, örökzöldek és musical-ek szerepelnek. Önálló estjei mellett - melyeket duóban zongoristával, vagy saját zenekarával ad elő – több együttes állandó vendégénekese.

Jelenleg a JUDROM zenekar énekese, valamint a Dávid Klezmer Quintet, és a Sabre együttesek koncertjein működik közre. Sikerrel fut főszereplésével a Jentl című monomusical a Spinoza Színházban és meghívásra az ország több színházában. A határon túli magyar zsidó közösségeknek már többször adott jótékonysági koncertet, inspirálva a helyi gyülekezeteket egy egymás közötti híd építésére.

Énekesi tudását a zsidó zenei élet különféle műfajaiban és szellemi hátterében való elmélyülés egészíti ki. Ezen ismeretek kapcsán szívesen kérik fel különböző fesztiválok művészeti tanácsadójává is. Művészetének és tudásának elismeréseképp rendszeres vendége rádió- és tévéműsoroknak. Művészi pályafutása mellett egyben a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola Várhegyi György-díjas judaisztika tanára.

ATEMPO.sk