Shades of Bach - Bach zene szaxofonon Vázsonyi János előadásában Bodrogkeresztúron

Shades of Bach - Bach zene szaxofonon Vázsonyi János előadásában Bodrogkeresztúron

2018. november 3-án, szombaton 19.00 órakor a Keresztúri esték programsorozat következő eseményére kerül sor. Ezúttal Vázsonyi János ad koncertet Shades of Bach címmel a bodrogkeresztúri Henye Borbárban. Belépő 1000 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

„Képzeljük el, hogy Bach egy esős őszi délután belép a kötheni Agnuskirche üresen kongó, visszhangos terébe. Megáll a néptelen templom közepén, lehunyja szemét, megmozgatja ujjait, előveszi szaxofonját, s játszani kezd. Improvizál, csak úgy, a maga kedvére, s ahogy a meg-megtorpanó, majd újra nekilendülő dallam fanyar, szomorkás éneke felszáll, úgy érezzük, az Istennel beszélget.”

Az ismerősnek hitt zeneszerző portréjának egy új és hiteles vonását fedezhetjük fel ezen az előadáson, amelyben azt az illúziót kelti, hogy a darabok abban a pillanatban, a hallgató füle hallatára születnek meg. A spontaneitásnak ez az élménye pedig nem idegen Bachtól, korának legnagyobb rögtönző művészétől, aki képes volt két órán keresztül improvizálni egy megadott dallamra, amíg ki nem merítette feldolgozásának összes lehetőségét.

Vázsonyi János zenekaraival majdnem az összes európai országban turnézott, és számos lemezen működött közre meghívott előadóként. Színházi előadásokhoz alkalmazott zenéket is komponált. A klasszikus és barokk zenéhez fűződő viszonyát a szüleivel való együttmuzsikálás során mélyítette el. Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása.

ATEMPO.sk