Macbeth Badya - egy estényi India és Shakespeare Esztergomban

2018. november 25-én, vasárnap 19.00 órakor a kalkuttai Kasba Arghya Színház MACBETH BADYA c. előadása kerül bemutatásra az esztergomi Művelődés Háza színpadán. Belépő 2000 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.


Az előadásról:

A Macbeth Badya párbeszéd a Macbeth tragédiával, amelynek eszköze a zene és az érzékszervi befogadásra épülő költészet. Akárhányszor, bármilyen országban feldolgozták ezt a híres drámát, akár filmen, akár színházi környezetben, mindig kultúrák határterületeit jelölte. Ki tudná elfelejteni például Kurosawa Véres trón című filmjét? Az előadás mindig magán viseli a jeleit annak a kultúrának, amelyhez tartozik. Amikor tehát indiai színészek próbálják meg színre vinni a Macbethben rejlő tragédiát, nem meglepő, ha indiai ritmust, indiai testkultúrát és hagyományos indiai mozgást használnak.

Heiner Müller olvasatában Hamlet úgy jelenik meg, mint Hamlet-gép, a Macbeth Badya is egy modern indiai olvasata Shakespeare művének. A tárgyias költészet megkísérli megalkotni az analógiákat a tragédia és a mai ember között.

Az előadás a bennünk is rejlő hataloméhséget mutatja be a pakhavaj (indiai dob) és a hagyományos indiai zene segítségével.

 

Előadja: Raju Bera
Jelmeztervező: Sima Ghosh
Fény: Tapas Chatterjee

Rendező: Manish Mitra

ATEMPO.sk