A Corpus Harsona Kvartett koncertje Bodrogkeresztúron

A Corpus Harsona Kvartett koncertje Bodrogkeresztúron

2019. január 26-án, szombaton 19.00 órakor a Keresztúri esték programsorozat következő eseményére kerül sor. Ezúttal a Corpus Harsona Kvartett ad koncertet a bodrogkeresztúri Henye Borbárban. Belépő 1000 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A Corpus Harsona Kvartett 2001-ben alakult. Még abban az évben beneveztek első nemzetközi versenyükre, a 7. Nemzetközi Rézfúvós Kamaraversenyre, Passauba ( Németország). Három hónap együttjáték után a zsűri különdíját nyerték el, így könnyen megalapozhatták repertoárjukat

Ezt két év műhelymunka követte. Ekkor elsajátították a homogén hangzást, a virtuóz játékmódot és megerősítették hitüket a folytatásban.

2003-ban a 32. Nemzetközi Harsona Fesztivál Harsonakvartett Versenyén állhattak először a dobogó legfelső fokán. Ugyanebben az évben szintén megnyertek egy versenyt. A Philip Jones Nemzetközi Rézfúvós Kamaraversenyen öregbítették a magyar rézfúvós élet méltó hírét.

2004-ben ismét beneveztek a 4. Jan Koetsier Nemzetközi Harsonakvartett Versenyre, ahol szintén elnyerték az első díjat. Ezután éveken keresztül számos felkérésnek tettek eleget. Eljuthattak több ízben az Egyesült Államokba, Japánba több koncertmeghívást kaptak, Egyiptomban játszhattak és természetesen a magyarországi koncertjeik mellett Európa számos országába kaptak meghívást. Ezekben az években készítették el három lemezüket is, ezeket Japántól az Egyesült Államokig a mai napig forgalmazzák.

2005-ben Michael Rath angol hangszerkészítő mester - látván sikereiket - meghívta őket Angliába és mesterhangszereivel azóta is támogatja őket. Ezekben az években volt szerencséjük olyan világhírű művészekkel együtt játszani mint Brandt Attema, Steven Mead, James Morrison, Mark Nightingale.

2006-ban nekik ítélték a Magyar Csillag-díjat valamint az Év Kamara Együttese cím is őket illette meg. Kortárs magyar művek bemutatásáért két ízben kapták meg az Artisjus Díjat 2008-ban valamint 2011-ben. 2010-ben Passauban, Németországban megnyerték a 11. Nemzetközi Rézfúvós Kamaraversenyt.

2012-ben első ízben rendezték meg a Corpus Harsona Kvartett Országos Harsonaversenyt főiskolások részére. Ezt a versenyt szeretnék évről évre megrendezni, zeneművészeti szakiskolások részére kibővíteni, valamint néhány év múlva nemzetközi szintre emelni. Szintén hosszútávú terveik között szerepel, hogy évről évre nemzetközi szólistákat invitáljanak hazánkba, hogy mesterkurzusokat tarthassanak a magyar harsonások részére. Meghívásukra e célból járt először hazánkban 2012 tavaszán Brandt Attema harsonaművész - a két napos kurzus és az azt követő koncert páratlan sikert aratott.

 

Együttes tagjai

Sütő András - a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar és a Budafoki Dohnányi Zenekar első harsonása
Pálinkás Péter - a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja, a zuglói Szent István Zeneiskola tanára
Stürzenbaum Róbert - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar valamint a Concerto Budapest első harsonása
Galla Ákos - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Concerto Budapest tagja

ATEMPO.sk