A bőgős fia meg az ördögök - Lajos András előadása Komáromban

A bőgős fia meg az ördögök

2019. augusztus 2-án, pénteken 19.00 órától kerül bemutatásra Soóky László A bőgős fia meg az ördögök című pajzán mesélőszínháza Lajos András előadásában. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők a komáromi RÉV - Magyar Kultúra Házába.

 

A népmese világa a 21. században már egy avitt, letűnt kor távoli lenyomata csupán. A Dialóg n. o. következő mesélőszínházi előadása a népmesei motívumok kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául.

A bőgős fia és az ördögök című Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal. Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg ezt a mesét felnőtt nézőink számára ajánljuk.

A történet ismert, a stílus és a forma viszont szokatlan. Az a népmesei hagyományaink alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul és a mese végén a legkisebb fiú elnyeri a királylány kezét. Az indulás és a végkifejlet közötti út azonban nem hétköznapi, nem hétköznapiak a fordulatok, és nem hétköznapi például az sem, ahogyan a Jóisten viszonyul a főhőshöz: civil a civilhez, ember az emberhez, lélek a lélekhez.

"hogy hol lakozik az ördög? A válasz így hangzik: az ördög a pokolban lakozik. Lehetséges, hogy a pokol mi vagyunk? Mi, az egyszerű gondolkodású emberek, és az ördög bennünk lakozik? Hagyjuk nyitva ezt a kérdést..." (Soóky László)

 

Rendezte: Fandl Ferenc
Látvány: Hircsu Mariann
Dramaturg: Varga Emese
Előadja: Lajos András

ATEMPO.sk