Orosz Zoltán harmonikaművész koncertje Karván

Orosz Zoltán harmonikaművész koncertje Karván

2014. december 22-én 17 órától Karván a Római Katolikus Templomban ad koncertet Orosz Zoltán harmonikaművész. Közreműködik Balogh Zoltán gitáron. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.

 

A művész három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió rangos elismerését az eMeRTon díjat, majd stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus Díjjal ismerték el.

Orosz Zoltán a harmonika szeretetét édesapjától örökölte, ő volt, aki tehetségére már korán felfigyelt, és az első nyolcbasszusos harmonikát is tőle kapta négy éves korában. Zoltán édesapja a délmagyarországi Bácsalmáson született, ahol a délszláv zene hatása a földrajzi közelség miattmeghatározó.

Orosz Zoltán zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog. E zenei sokszínűségnek köszönhetően munkásságának meghatározó eleme a zenei stílusok újragondolása, sajátos értelmezése, egyéni hangszerelési elemekkel való fűszerezése. A világzenén belül is egészen friss, önálló stílust képvisel, ahogy a jazzt és a Balkán népzenéjét ötvözve megteremtett egy új, egyedi hangzást, mely kifinomult zenei megoldásokkal, csak rá jellemző, rendkívül árnyalt billentési technikával mutatja be e hallatlanul izgalmas zenei világot. Modern hangszerelési ötletek, virtuóz „zenei párbeszédek”, improvizációk jellemzik a koncertet, fergeteges hangulatot teremtve a szabadtéri fesztiváloktól a sportarénák hatalmas színpadáig a világ minden táján.

A műsorban igen sokféle zenei stílusból hallható válogatás, a francia sanzontól az argentin tangón át a legismertebb magyar vonatkozású dallamok virtuóz előadásáig, de nem hiányzik a koncertből a délszláv zene legszebb dallamainak bemutatása sem úgy, hogy abban a harmonika kiemelt szerepet játszik.

aTEMPO.sk